Maanantai, 20.12.2010

Blogi, maanantaina 20.12.2010

Tänään maanantaina 20.12. Hämeenlinnan Jouluglögit Laurellilla klo 17-18. Tervetuloa! Nautitaan. …

 

Vuodenvaihteessa astuu voimaan uudet säädökset kouluterveydenhoitoon. Asiasta täällä jo joku päivä sitten kirjoittelinkin oman kuntamme ja Riihimäen seutukunnan näkökulmasta ja ainakin nyt saamani selvityksen mukaan täällä kaiken pitäisi olla kunnossa. Terveydenhuollon vaatimukset siis tiukkenevat ja koululaisille tulee lisää oikeuksia terveystarkastuksiin mm. niin sanottuihin laajennettuihin tarkastuksiin. Asetus määrää jokaisessa kunnassa nyt suoritettavan jokaiselle koululausille terveystarkastuksen joka vuosiluokalla. Kolme näistä on noita ns. laajennettuja, joissa mukana on myös lääkäri ja vanhemmat.

Nyt kannustankin teitstä kaikkia varmistamaan, että myös teidän kotikunta tulee järjestämään heti ensi vuoden alusta lähtien koululaisille lakisääteiset terveystarkastukset uusien määräysten mukaan. THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi aihetta kyllä valpautteen tänään toteamalla kehittämispäällikkö Timo Ståhlin suulla, että jopa puolessa kuntia ei asetuksen vaatimuksia tulla täyttämään.  ”Positiivisesta suuntauksesta huolimatta läheskään kaikki kunnat eivät vielä ensi vuonna yllä asetuksen tasolle”. 

On tärkeää, että nyt meistä itse kukin siis seuraa ja jopa valvoo miten kunnissa toimitaan. Myös valvontaviranomaiset Valviran johdolla seuraavat asetuksen toteutumista. Ja jos vaatimuksia ei täytetä niin kunnat voidaan laittaa järjestykseen myös uhkasakon voimalla.

Tämä asia on nimittäin erittäin tärkeää. Terveydenhoitajan ja koululääkärin tarkastukset ovat osaltaan sitä parasta ennaltaehkäisevää työtä. Mitä varhaimmin lasten ja nuorten ongelmat tai oireet havaitaan aiheeseen tai toiseen niin sitä helpompi niihin on tarttua. Siksi tässä on kyse isosta asiasta, joka ei olekaan lopulta kunnille lasku vaan nimenomaan säästö.

Mielelläni myös otan vastaan tietoja eri kunnista miten terveystarkastukset ensi vuoden alusta on siellä tarkoitus hoitaa. Jos laiminlyöntejä ilmenee niin niihin on puuttuttava heti ja sen myös lupaan tehdä. Viestiä siis liikkeelle.

Aamun Hesari kertoi tänään nykyhallituksen hieman laskevasta suosiosta. Minulle tämä ei tullut yllätyksenä. Muutos yhtenäisyydessä on ollut silmin havaittava pääministerin vaihtumisen jälkeen ja monet asiat ovat jääneet johtajuuden puutteen takia kesken. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa tuo peruskoulun uudistus, jonka läpiviennistä hiomaolla ja kompromissiä hakemalla pääministeri Matti Vanhanen olisi ehdottomasti pitänyt huolta, mutta Kiviniemen käsissä se kaatui. Vain yksi esimerkki. Kesäkuussa huonon arvosanan hallitukselle antoi 35 prosenttia vastanneista ja nyt jo 44 prosenttia. Huonoja arvosanoja oli nyt siis enemmän kuin yhdessäkään aiemmassa mittauksessa edellisten eduskuntavaalien 2007 jälkeen. Eli Vanhasen aika hallitus menestyi paljon paremmin kansankin silmissä. Näin ollen Kiviniemellä on siis selkeän ryhdistäytymisen paikka johtajana. Suomen Gallupin tekemä tutkimus siis toimikoot nyt myös tuoreelle pääministerille herättimenä. Isoja asioita on vielä keväällä hoidettavana ja pahimmillaan ne kaikki voivat epäonnistua. Ja siihen ei todellakaan olisi varaa.

Merkillepantavaa on nimittäin sekin, että juuri kokoomus on hallituksen kiitellyin puolue. Jopa 45 prosenttia suomalaisista totesi nyt kokoomuksen onnistuneen hyvin. Meidän on siis tästä hyvä jatkaa, mutta toki olisi tärkeää, että koko hallitus toimisi samalla tavalla.

Tänään myös Lopella kunnanhallituksen vuoden viimeinen kokous. Itse en tuohon kokoukseen tänään pääse. Kalenteri oli jo täytetty Hämeenlinnaan ja siellä glögien lisäksi mm. asioista Hämeenlinnan OKL:n suhteen ja muutakin. Siis pieni kalenterivirhe, mutta nyt joulun läheisyyden takia ei siirrot enää onnistuneet ja siksi nyt kh jää väliin. En edes muista koska olisin aiemmin ollut pois, vaikkakin siis vain kuunteluoppilaan valtuustonpuheenjohtajana kokouksissa olenkin istunut. Mutta nyt näin. Ja kunnanhallituksemme lista tänään varsin selkeä ja hyvin valmisteltu jälleen. Sen löydätte kuntamme kotisivuilta ja mielelläni siihen liittyviin kysymyksiinkin vastaan ja ohjaan esimerkiksi Pyhälammin Eevan juttusille jos sellaisia aiheita ilmenee mitkä vaativat kokouksessakin vielä esille nostoa. Tästä tämän iltaiseen Lopen kunnanhallituksen esityslistaan.

Kannattaa muuten seurata myös tuoreen kunnanjohtajamme blogia kunnansivuilla. Karoliina Viitanen taitaa olla ainoa ja ensimmäinen kuntajohtaja Hämeessä joka avoimesti aiheista kirjoittelee. Kurkatkaapa: Lopen kunnanjohtajan blogi. Koskakohan muut kunnanjohtajat seuraavat erinomaista esimerkkiä?

….

Työntäyteinen päivä takana. Tänään se sai siis päätöksensä Hämeenlinnassa Laurellin Jouluglögeillä. En uskaltanut odottaa tällaista väenryntäystä, mutta täytyy myöntää, että todellakin lämmitti mieltä. Useampi tuli vartavasten paikalle puhumaan Hämeenlinnan OKL:n tilanteesta. On mukava, että kaikki muut kuin Hämeen Sanomien toimittaja ovat huomanneet ja panneet merkille tekoni aiheen parissa. Tänäänkin parikin palaveria aiheen parissa ja useampia viestejä suuntaan ja toiseen. Työ jatkuu ja toivotaan, että puheiden lisäksi myös lehtiinkirjoittelevat kansanedustajaehdokkaat ryhtyvät sanoista tekoihin.

Mutta esillä myös Hämeenlinnan suunnitelmat yhdistää lukio-opetus ja ammatillinen koulutus yhteen. Itse en ole suunnitelman järkevyyttä oikein ymmärtänyt missään vaiheessa ja mitä olemme asiaa Helsinginkin päässä pohtineet niin täytyy todeta, että ei hankkeelle oikeastaan löydy ymmärrystä kuin pelikentän vasemmalta laidalta. Itse edelleen toivon, että toisen asteen koulutusta kehitettäisiin Hämeenlinnassakin vahvan ja perinteikkään duaalimallin mukaisesti. Yhteistyötä lisäten ja kehittäen, mutta ei puuroja ja vellejä sekoittaen. Keskustelu varmasti jatkuu ja tänäänkin muutama lukiolainen erittäin huolissaan kehityssuunnasta. Pyysin olemaan jälleen suoraan yhteydessä Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuihin. Siellä asia lopulta päätetään.

Mitäs muuta tänään vielä Hämeenlinnan glögeillä esillä? hmm… niin jätelain kokonaisuudistus. En aiheeseen täällä nyt enää mene. Ajatukseni tiivistettynä viime viikkoiseen eduskuntakeskusteluun. Pöytäkirjaan pääsette tuolta Eduskuntatyö-sivun kautta.

Mutta kaiken kaikkiaan oikein mukava ja onnistunut tilaisuus. Hämeenlinnan koko ajan kasvava teamimme oli tehnyt hyvää työtä ja tänäänkin mukaan ilmoittautui muutama uusi tekijä. Mieltä toki lämmitti useampi, joka varta vasten tuli tapaamaan ja tuomaan terveisiä ja erityisesti rouva, joka paljastui Hämeenlinnan opiskeluaikojeni naapuriksi. Olin kuulemma OKL-aikana osannut käyttäytyä. Hyvä niin.

Mutta huomenna vielä Glögikiertueemme päätöstilaisuus perinteinen Jouluhetki Riihimäen Feeniksissä. Tervetuloa mukaan tiistaina 21.12. klo 18-20. Ohjelmaa luvassa ainakin kello 18.30. Kannattaa olla ajoissa paikalla.

..

Päivän hyvä uutinen tuli talouden puolelta. Maamme talouden elvytyspolitiikka on toiminut paremmin kuin uskalsimme edes odottaa. Meidän suomalaisten ostovoima on säilynyt hyvänä ja luottamus huomiseen on vain kasvanut ja se lupailee hyvää myös maamme julkisen talouden kehittymiselle.

Valtiovarainministeriö onkin nostanut nyt merkittävästi päättyvää vuotta koskevaa talousennustettaan ja tilastojen mukaan maamme talous on elpynyt viime vuoden syvästä lamasta nopeasti ja laajapohjaisesti. VM:n mukaan kasvun taustalla on ollut vientikysynnän ja kotimaisen kaupan nopea elpyminen, mutta myös kotitalouksien kulutuskäyttäytyminen on ollut suhdannetilanteeseen nähden vahvaa.

Tänään julkistetussa suhdannekatsauksessaan VM:n ennustaa BKT:n eli bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,9 prosenttia. Hyvältä siis näyttää. Inflaatio vauhdittuisi sen sijaan tämän vuoden reilusta prosentista ensi vuonna 2,4 prosenttiin.

Ja tietenkin merkille pantavaa on myös työllisyyden hyvä kehitys. Tämän vuoden keskimääräiseksi työttömyysasteeksi ennakoidaan nyt 8,4 prosenttia. Ja onneksemme ensi vuonna 2011 työttömyys laskenee jo 7,8 prosenttiin ja sitä seuraavana vuonna 2012 noin 7,4 prosenttiin. 

Tilannetta tulemme seuraamaan tarkasti ja sen kanssa pitääkin elää tiukasti ajassa kiinni. Valmiina toimiin jos tilanne muuttuu. 

 

 

 

Kommentit