Tiistai, 21.10.2008

Blogi, tiistaina 21.10.2008

Tänään vielä ehtii kunnallisvaaleissa äänestää ennakkoon. Ennakkoäänetyspaikat aukeavat aamulla ja sulkeutuvat illalla. Liki 4,2 miljoonasta äänioikeutetusta on äänensä antanut 18,2 prosenttia eli runsaat 763 000 ja uskon, että tänään on vilkas päivä vielä.

Itse aamusta nyt Helsinkiin. Sivistysvaliokunnassa tänään viikon ensimmäinen kokous ja sitten vielä isompi sivin ryhmäkokous ennen täysistuntoa. Illalla takaisin Lopelle ja Lopen Yrittäjien syyskokoukseen. Ohjelmaa siis riittää tällekin päivälle.

…..

Päivä edennyt vauhdilla. Rakas kummityttöni Venla lähti tänään syyslomapäivänä eduskuntaan matkaani, mutta kummisetä on mennyt kyllä aika vauhdilla. Ensin valmistelutöitä muutamaan puhetilaisuuteen ja sitten sivistysvaliokunnan kuulemisia ja sivistysvaliokunnan ryhmäkokous muutamasta isosta valmistelussa olevasta asiasta. Istunnossa tänään varmistui valintani myös lakivaliokuntaan. Ryhmässä asia oli esillä pitkään ja tietenkin olen tyytyväinen, että sain paikan keskeisestä valiokunnasta sivistysvaliokunan rinnalla.

Kohta Ylen Politiikan Puhemyllyn nauhoituksiin. Itseasiassa juuri luin muutaman opetusministeriön selvityksen ja väliraportin ja myös silmäilin mielenkiintoista tutkimusta mikä tuli tänään Taloustutkimukselta. Osaamistutkimus tai luottamustutkimus puolueisiin mm. mahdollisen talouskriisin aikaan. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen nauttii äärimmäisen vahvaa kansan luottamusta. Mutta ehkä silmiinpistävää ja hälyyttävää on tuo miten SDP:n Jutta Urpilaiseen luotetaan. Urpilaisen kykyihin eivät tunnu luottavan omatkaan.

Kyselyyn vastanneista 25 prosenttia arvioi kykenevimmäksi tiukassa paikassa meidän puolueen. Keskustaan luottaa 15 prosenttia ja demareihin puolueena vain 12 prosenttia. Päivi Räsäseen ja kristillisdemokraattien osaamiseen uskoo vastaajista yksi prosentti.

Selvityksen mukaan henkilönö siis Urpilaisen osaaminen nähdään äärimmäisen heikoksi. Urpilaisen taloustaidot eivät meitä suomalaisia kyselyn mukaan vakuuta ja ”mahdollisen ahdingon tullen hänelle ratkaisun avaimet antaisi vain kahdeksan prosenttia vastaajista”. Mielenkiintoista on sekin, että Urpilaisen kanssa samoilla osaamispisteillä kisaa perussuomalaisten Timo Soini. Soiniin luottaisi viisi prosenttia suomalaisista ja sitten muut puoluejohtajat saavat vain prosentin ja kahden hajakannatusta.

Kaiken kaikkiaan siis mielenkiintoinen tutkimustulos. Mutta nyt kuitenkin Radioon.

……

Varsin mielenkiintoinen oli tämän päivän Politiikan Puhemylly. Itseasiassa tänään Ajankohtaisessa kakkosessa esillä sama asia minkä itsekin otin tänään esille. Eli tuo laaja tutkimus ja sevitys koko maastamme mikä osoittaa, että sillä ei ole mitään merkitystä onko kunnan isoin puolue SDP tai vasemmisto tai keskusta-oikeisto. Siis siihen miten kunta suhtauu yksityisiin palveluihin. Eli vasemmistojohtoiset kunnat ovat toimineet täysin samalla tavalla kuin muutkin kunnat eli väitteet esimerkiksi kokoomuksen yksityistämismöröstä ovat tosiasioiden valossa puppua ja huijausta. Mutta ehkä sekin kuuluu sitten vaalikampanjointiin.

Aihe nousi esille Popussa tänään kun puhuimme kunnallisvaaleista ja vaalien teemoista ja puolueiden eroista. Itse totesin, että kyllä puolueiden erot kunnissa ovat isot ja minusta pitääkin olla. Lopella on aivan erilaiset haasteet ja asiat esillä kuin Espoossa tai Oulussa ja näin saakin olla. Ei kuntavaaleissa voi olla yhteistä sitovaa koko maan ohjelmaa vaan nimenomaan meidän nykymallin mukaan laajempi sateenvarojo-ohjelma ja sen alla jokaisen kunnan oma kokoomuslainen kunta tavoiteohjelma. Itse nostin kuntavaalien tärkeimmäksi aiheeksi peruspalveluiden turvaamisen ja sen miten siinä onnistumme ja millä hinnalla/veroprosentilla. Tämä on minusta keskeisin koko maata koskeva haaste. Ja esimerkkeinä nostin kokoomuslaiset työkalut tähän haasteeseen eli mm. palvelusetelien käyttöönoton ja käyttöalan laajentamisen ja joustavat perheiden näkökulmasta lähtevät hoivapalvelut niin lasten kuin ikäihmistenkin kohdalla.

No näistä tänään keskustelua ja sellaiseksi kokoomuslaiseksi ohjenuoraksi tai siniseksi langaksi totesin lopuksi minulle itselle tärkeän lauseen ”Vastuunkantaminen alkaa siitä, että välittää”.

Helsingistä sitten Venlan kanssa Lopelle ja Lopen Yrittäjien syyskokoukseen. Hämeen Yrittäjien kohtuullisen tuore toimitusjohtaja Juha Haukka kehui loppilaisia toimijoita monin sanoin. Mm. jäsenkehitys ollut Lopella huikeaa ja täysin yrittäjien hallituksen omin voimin. Siitä 10 prosentin nettokasvusta mm. kiitosta. Yrittäjien puheenjohtajana jatkamaan valittiinkin yksimielisesti toimintaa hienosti uudistanut ja aktivoinut Jarmo Laukkanen. Itse annan kyllä Jarmolle ison kiitoksen kanssa myös kunnan näkökulmasta. Yhteistyö yrittäjien ja kunnan kanssa on kehittynyt erittäin myönteisesti viime vuosina ja tätä työtä on syytä jatkaa. Siihen pitää olla valmiina. Ensi vuoden yrittäjien toimintasuunnitelma on myös mukavaa luettavaa. Vahvaa toimintaa Lopella ja Lopen kehittämiseksi, mutta myös paljon juttuja jäsenistölle. Taitaa olla ainutlaatuista koko maassa tuo toimintapa. Siitä kiitosta myös hallitukselle ja tsemppiä ensi vuoteen. Mutta huomenna aikainen herätys ja matka Helsinkiin Valtion Liikuntaneuvoston liikuntarakentamisen kokoukseen. Sitten lakivaliokunta ja sivistysvaliokunta ja täysistunto ja illalla vielä Lopen Korvakahvilateltalle Lopelle ja sen jälkeen Riihimäen Rotarien vieraaksi.

Kommentit