Maanantai, 20.10.2008

Blogi, maanantaina 20.10.2008

Tänään jatkamme ensi vuoden kuntamme talousarvion työstämistä. Valtuustomme kokoontuu yhdessä katsomaan ensi vuotta ja myös hieman pidemmällekin menevää tulevaisuutta. Helppo ensi vuodestakaan ei Lopen talouden näkökulmasta tule, mutta toivotaan, että vastuullisuus ja välittäminen näkyvät myös ensi vuoden budjetissamme. Äkkiliikkeisiin ei ole varaa missään tapauksessa. Hätiköidyt säästötoimenpiteet nimittäin usein aiheuttavat huomiseksi entistä suuremman laskun.

Mutta sitä ennen aamupäiväksi on varattu paljon töitä ja tehtävää eli niiden kanssa nyt liikkeelle. Toivotaan, että saan kaikki nippuun ennen semman alkua.

….

Kello 19.13 ja hetki sitten kotiin. Pitkä päivä Saukkolan EK:lla takana ja antoisakin. Erittäin hyvää keskustelua kuntamme palveluista ja tulevaisuudesta ja ennen muuta itse arvostan virkamiehiä jotka tuovat uusiakin ajatuksia ja mahdollisuuksia esille. Tänään niitä tarvitaan nimenomaan. Se on monta kertaa paras vaihtoehto palveluiden älyttömälle alasajolle. Pitäisi nimenomaan aina miettiä miksi joku asia tehdään juuri näin. Voisiko sen tehdä jotenkin toisin. Sellaista luovaa ajattelua tämä kuntapuoli kaipaa ja siinä nimenomaan olisi sijaa joustaville palveluille eli palvelusetelille, päivähoidon kuntalisälle, omaishoidontuelle jne. Esimerkiksi tänään mietin sitäkin, että onko järkeä kauhealla kiireellä aina rakentaa uutta. Joskus voisi olla järkevää miettiä muitakin reittejä. Mutta palailen näihin asioihin syvällisemmin, kun kunnanhallituksessa asiat esillä ja esitykset sen kautta julkisiksi. Mutta peruslähtökohta omassa ajattelussani on tämä kuten myös suunnitelmallisuus ja ennustettavuus päätöksenteossa. Ei hätiköity ja huolimattomasti tehtyjä päätöksiä vaan tosiasioihin perustuvia valintoja.

Olemme varmasti Lopella väistämättä nyt myös kunnallisveron korotuksen edessä. Itse en ole suuri verojen kiristämisen kannattaja, mutta en usko, että saamme toimintatapoihimme ja kulttuuriin riittäviä muutoksia niin nopeasti että voisimme jäädä vain olemaan. Toisaalta toivon, että seuraavaan valtuustoon saamme Lopelle enemmän sellaisia päättäjiä jotka ovat valmiita uudistamaan perinteisiä palveluita. Esimerkiksi tuo lastenhoidon Loppi-lisä on yksi sellainen missä jäimme kokoomuksessa vähemmistöön ja nyt päivähoitopaikoista on huutava pula. Minusta nyt olisi järkevä lähestyä vanhempia ja kysyä, että olisiko Loppi-lisä heille mahdollinen – jopa niin, että vaikkapa isovanhemmat vastaisivat hoidosta. Tämä kortti kannattaisi ehdottomasti katsoa. Tuo sellainen yksi esimerkki. Mutta palataan näihin.

Huomenna jatkamme eduskunnassa jälleen töitä. Mutta nyt ilta vapaa. Taidan käyttää laiskotellen.

Kommentit