Keskiviikko, 22.10.2008

Blogi, keskiviikkona 22.10.2008

Eilen ja jo aiemminkin viittasin tuohon kunta-alan palveluita ja niiden yksityistämistä koskevaan tutkimukseen. Kyseessä siis Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus, joka julkistettiin tässä hetki sitten. Tutkimuksen mukaan siis kunnanvaltuuston poliittisella värikartalla eli sillä mikä puolue tai mitkä puolueet ovat kunnissa suurimmat ei ole merkitystä siihen miten kunnat suhtautuvat yksityisiin palveluihin. Myöskään kunnan taloudellisella tilanteella ei ole suurta merkitystä siihen, miksi yksityinen ostopalvelutuotanto on keskittynyt juuri tiettyihin kuntiin.

Tutkimuksen tiedotteesta todettiin, että ”vaikka julkista keskustelua yksityisten palvelutuottajien asemasta kuntien palvelutuotannossa käydään usein vasemmisto-oikeisto jakolinjan mukaisesti, tällä asetelmalla ei ole todellisuudessa vaikutusta kuntien tekemiin ratkaisuihin: vasemmistoenemmistöiset kunnat eivät juuri poikkea yksityisten ostopalvelujen käyttäjinä muista kunnista.”

Tämän laajan tutkimuksen ovat tehneet tutkijat Olli Hyvärinen ja Pekka Lith Helsingin yliopistosta ja tuon perinteisen uskomuksen ja väitteen sijaan eli poliittisten ja taloudellisten tekijöiden sijaan yksityisen sektorin hyödyntäminen kuntien palvelutuotannossa on yhteydessä etupäässä markkinoiden toimintaan liittyviin seikkoihin.

Tässä tuo tutkimuksen raportti kokonaisuudessaan. Kannattaa lukaista. Aikalailla mielenkiintoinen ja hieman hälventää näitä kovaan juurtuneita uskomuksia ja väitteitä.

Tänään aikainen herätys ja nyt jo kohta kiire Helsinkiin. Päivän ohjelma jälleen tiukka. Kiirehditään siis. Toivottavasti illansuussa mahdollisimman moni ehtii Lopen Korvakahvilateltalle. Kello 15 alkaen meidän ehdokkaat jälleen kampanjoimassa S-Marketilla. Itse ehdin paikalle kello 16:sta. Nähdään siis silloin.

….

Kello 13.50 ja odottelen nyt jo täysistunnon jälkeä. No ei tässä talossa aika pitkäksi tule. Töitä on pöydällä kiitettävästi ja pitäisi kahvillekin ehtiä. Mutta nyt jo takana kolmituntinen kokous Valtion Liikuntaneuvostossa. Tänään esillä oli mm. urheilun suurtapahtumien rahoitustulevaisuudessa, ensi vuoden liikuntapaikkojen valtionavut ja myös arvokisojen ensimmäiset kumppanuusrahoitukset. En sen syvemmälle tuohon meidän esitykseen mene kuin totean vain, että Hausjärven Hikiän liikuntasalille esitimme 310 000 avustusta ja Hämeenlinnan maauimalan peruskorjaukseen peräti 30 prosentin valtionosuutta eli 700 000 euroa. Paikka ei välttämättä liikunnan kannalta kaikkein keskeisin ja kustannustehokkain, mutta 52 Olympialaisten suorituspaikkana se olisi syytä nyt saattaa kuntoon. Siksi tällainen panostus valtionkin suunnasta. Yhteensä jakoon 10,9 miljoonaa euroa ja lisäksi läänin jakamat rahat vielä ja sitten varaus 2 miljoonaa jakamatta. Jos katsoo konaisuutta niin Etelä-Suomen lääniin seitsemän myönteistä esitystä ja niistä siis kaksi Hämeeseen. Länsi-Suomen lääniin sama määrä ja Itä-Suomeen kolme ja Ouluun neljä sekä Lappiin kaksi. Mutta tämä siis meidän valtion liikunta-asiantuntijaelimen esitys ja nyt vielä asia vaatii ministerin allekirjoituksen. Mutta en usko muutoksiin eli näin varmasti menemme. Sillä esimerkiksi viime vuonna kun valmisteleva virkamies ei esittänyt Hämeenlinnan jäähallille lainkaan valtionosuutta ja me VLN:ssä muutimme esitystä niin ministeri noudatti meidän linjaa. Näin varmasti nytkin.

Nyt jo takana myös lakivaliokunta ja sivistysvaliokunta missä tänään esillä oli mm. lukiolaisten suullisen kielitaidon kokeen asiantuntijakuuleminen. Siihen palaan myöhemmin kun työmme julkinen ja valmis. Nyt kuitenkin pk:t.

…..

Päiväkahvin ja täysistunnon jälkeen sitten Lopelle ja Korvakahvilateltalle. Jaron Samppa ja kumppanit olivat laittaneet jo paikat valmiiksi ja kahvia oli mennyt jo todella kivasti kun paikalle ehdin. Väkeä oli tänäänkin hyvin liikkeellä ja erityisen tyytyväinen olin siihen intoon millä ihmiset pysähtyivät juttusille tai huikkasivat vain nopeasti tsempit loppurutistukseen. Ehdokkaita oli myös paikalla enemmän kuin koskaan ja sekin lupailee hyvää. Into tehdä kampanjaa on kova ja yhteishenki vielä aiempaakin parempi. Uskon, että tästä vielä hyvä tulee. Väki jäi vielä reiluksi tunniksi jatkamaan kun itse suuntasin vielä Riihimäelle puhumaan. Alustin talousalueemme ja Lopen ajankohtaisista asioista suljetusssa tilaisuudessa ja esillä myös ensi vuoden valtion budjettimme. Äärimmäisen mielenkiintoinen kuulijakunta ja hyvää keskustelua. Pari tuntia siinä meni aivan hetkessä. Mutta nyt kello 21.11 ja hetki sitten Riihimäeltä kotiin. Nyt Suuren Vaalitentin pariin – onneksi vain sohvalta käsin.

Kommentit