Tiistai, 21.09.2010

Blogi, tiistaina 21.09.2010

Aamun ruuhkat jälleen takana ja nyt Helsingissä. Edelleen nuo kolmostien ja kehäteiden remontit hidastavat matkan tekoa, mutta pikku hiljaa valmista ja jälleen sujuvammaksi tämäkin työmatka. Hieman tosin ihmetyttää nuo muutamat ratkaisut mitä esimerkiksi Ruskeasuon suuren risteysremontin aikana tehtiin. Vain yhden kaistan määrittely Mannerheimintielle ja keskustaan meneväksi on suunnittelun todellinen kukkanen. Muuten tie vetää hyvin, mutta sitten luodaan sumppu joka ruuhkauttaa liikenteen pahasti. Olisikohan nyt syytä vielä kertaalleen pohtia tätä ratkaisua ja yrittää korjata se edes jollain tavalla. Mutta se siitä.

Nyt sateinen ja tihkuinen aamu Helsingissä. Aamupäivä menee kirjoitustöiden parissa ja sitten sivistysvaliokuntaa, täysistuntoa, Ylen radiota jne. 

Se on sitten taasen jo ilta ja sateinen sellainen. Aikamoinen oli ajokeli pimenevässä päivässä Helsingistä Lopellekin. Ei nyt ruuhkia, mutta vettä, vettä ja vettä ja yllättävän syviä uria niin moottoritiellä kuin ennen muuta kantatie 54:llä. Ei siis esityksemme kantatie peruskorjauksesta ollenkaan turha.

Päivään mahtui monenlaista, mutta ehkä isoimpana uutisena se, että keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki lopulta alkaa taipua vaatimuksiimme ja kuulee huudon maaseudulta. Tänään hän nimittäin lopultakin ilmoitti antavansa edes kaksi vuotta lisäaikaa haja-asutusalueen jätevesiasetuksen voimaan tulolle. Ei se tosin riitä. Tärkeintä olisi nyt antaa laitetakuu eli takuu siitä, että myytävät laitteet ovat asetuksen vaatimukset täyttäviä ja tämän takia nyt tämä leikki pitää viheltää poikki. Aiheeseen huomenna uusia tuulia. Huomenna myös pääsen arjessä näkemään miten laitteet toimivat kun ne toimivat. Menemme aamusta kollegani Ilkka Kanervan kanssa tutustumaan Riihimäelle Clewer-puhdistamojärjestelmiin ja aiheesta varmasti myös tästä kulmasta lisää huomenna. Laitteista ja järjestelmäsä lisää osoitteessa: http://www.clewer.com/.

Tälleen tämä leikki on edennyt:

 


 

Toinenkin kummajainen on ympäristöministeri Paula Lehtomäen pöydältä tulossa eteemme. Se toinen on jätelain kokonaisuudistusesitys. Keväällä näytti kaikki menevän ojasta allikkoon lähes jätteetkin, mutta nyt onneksi jo yksi vääntö voitettu kun tuoreimmassa versiossa myös pienempiin kuntiin erinomaisesti ja parhaiten sopiva ns. sopimusperusteinen jätteenkuljetus eli suora sopiminen jätealan yrittäjän kanssa on sisällytetty esitykseen. Tänään keskustelimme sitten edelleen mukana kummittelevasta ns. pakkausjätteen täydestä tuottajavastuusta. Se esitys loisi maahamme toisen ja kolmannenkin jätteenkeräysringin eli nykyisen kotitalousjätteen rinnalle tulisi  tuottajien ylläpitämäksi mm. muovin keräysjärjestelmä ja pakkauspahvin jne. Voi sitä rekkarallia kun niitä haettaisiin jokaisesta kylästä. Itse etenisin nykyisiä kierrätysvaatimuksia hieman pikkuhiljaa kiristäen ja tätä kautta ohjaten toimintaa oikeaan suuntaan. Nytkin jo täytämme hyvin EU:n vaatimukset. Työ siis jatkuu.

Illalla vielä lyhyt visiitti Ylen radiohaastattelun jälkeen MTV3:lle ja sitten kotia kohden. Ja nyt jo siis täällä. Huomenna askartelu jatkuu.

 

Kommentit