Maanantai, 20.09.2010

Blogi, maanantaina 20.09.2010

. Kokoomuksen kannatus nousi Fredrik Reindfeldin johdolla jopa 30 prosenttiin ja puolue kasvatti Ruotsissakin kannatusta 3,9 prosenttia edellisistä vaaleista. Keskustaoikeistoallianssi nousikin vaalien voittajaksi ja myös se historiallista, että ryhmä pystyi voittoon kaksissa vaaleissa peräkkäin. Kun samaan aikaan SDP koki Ruotsissa kaikkien aikojen tappion ja menetti kannatustaan jopa 4,4 prosenttia neljässä vuodessa.  Sosiaalidemokraattien tulos on siis lähes katastrofi. Heikoin sitten 1900-luvun ensi vuosien ja se on merkki siitä, että demarien uudistaminen on jäänyt Suomen tapaan Ruotsissakin puolitiehen. Voi hyvin puhua, että laiva on kääntynyt.

Kokoomuksen johdolla allianssi voitti siis vaalit ja tulos on hieno kiitos tehdystä työtä. Näin siis talous ja työllisyys ratkaisivat Ruotsin vaalit ja äänestäjät luottivat siellä enemmän porvariallianssin kykyyn hoitaa maan taloutta. Näytöt puhuvatkin sen puolesta. Talouskriisihän uhkasi meidän tapaan murtaa ruotsalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustan, mutta kokoomuslaisen pääministerin Fredrik Reinfeldtin ja kokoomuslaisen valtiovarainministeri Anders Borgin johdolla toteutettu talouspolitiikka on pelastanut tilanteen. Pääministeri on korostanut, että vaikeina aikoina ei voi tehdä eturyhmäpolitiikkaa, vaan on ajateltava koko maan parasta. Reinfeldin luottamusta huokuva ote siis sai arvoisensa tuen. Kaiken kaikkiaan voisi todeta, että puoluejohtajien persoona on noussut tärkeään asemaan, kun äänestäjät arvioivat vaihtoehtojen uskottavuutta. Pääministeriehdokkaita arvioivissa kyselyissä Fredrik Reinfeldt oli murskaavan ylivoimainen ja myös kokoomuksen eli moderaattien valtiovarainministeri Anders Borg on noussut vahvaan asemaan.

Vaikeina aikoina Ruotsissakin luotetaan siis vastuunkantoon ja rehellisyyteen eikä sijaa anneta tyhjille katteettomille lupauksille. Tästä täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen.

Nykyisen neljän puolueen hallituskoalitio eli kokoomuksen, keskustan, kansanpuolueen ja kristillidemokraattien yhteinen kannatus on nyt 49,3 prosenttia. Punavihreän vasemmisto-opposition, eli sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen ja vasemmiston kannatus on 43,6 prosenttia.

Maataloustaustaiselle keskustapuolueelle äänikynnyksen ylitys on myös hyvä tulos. Muutaman prosentin kannatusluvut ovat normaali eurooppalainen taso entisille agraaripuolueille.

Mutta sitten tuo SD. Suurilla puolueilla on ollut vaikeuksia – ymmärrettävästi – suhtautua ulkomaalaisvastaisiin Ruotsindemokraatteihin. Täydellisen eristäminen taktiikka näyttää vain lisänneen SD:n suosiota ja avoimen ulkomaalaisvastaiselle puolueelle ei kuitenkaan voi antaa sijaa päätöksenteossa. Maahanmuuttajakriittisten ruotsidemokraattien ääniosuus on 5,7 prosenttia. Puolue sai varsin kovan tuloksen ja hallitusneuvotteluista tulee mielenkiintoiset. Reidfelt hakenee kuitenkin tukea vihreiltä.

Mutta vaalien selkeä viesti on se, että Kokoomus on nyt aidosti ”koko Ruotsin puolue”.
*****************

Ruotsin vaalien tulos:

Keskusta-oikeistolainen allianssi, yhteensä 172 paikkaa (-6)

Kokoomus, 107 paikkaa, (+10)

Keskusta, 22 paikkaa (-7)

Liberaali kansanpuolue, 24 paikkaa (-4)

Kristilliset, 19 paikkaa (-5)

 

Punavihreä oppositio, yhteensä 157 paikkaa (-14)

Sosialidemokraatit, 113 paikkaa (-17)

Vasemmistopuolue, 19 paikkaa (-3)

Vihreät, 26 paikkaa (+6)

Ruotsidemokraatit, 20 paikkaa (+20)

Äänestysprosentti oli 82,1.

 

……………………………

Eilisen kova uutinen Suomessa oli Suomen demarien toiminta. Pääministeri Mari Kiviniemi syytti SDP:tä jopa sabotoimisesta. Syytös on varsin kova ja jos näin on niin toiminnasta pitää olla enemmän kuin huolissaan. Kiviniemi totesi, että oppositio on yrittänyt sotkea kolmikantaneuvotteluja työntekijäjärjestöjen kautta. ”Sellainen olo tässä vähän on ollut, että oppositio yrittää sabotoida”. Mutta merkille pantavaa tässä on kuitenkin se, että Kiviniemen mukaan ay-liikekin on ollut mukana yhteisessä projektissa eli ehkäpä täytyy miettiä sitäkin alkaako SDP:n puhevalta ja vaikutusvalta myös ay-liikkeen sisällä murentua. Kertoihan tuoreimmat gallupit miten työntekijät ovat vaihtaneet SDP:n perussuomalaisiin ja miten kokoomuskin on noussut suuremmaksi kuin vasemmistoliitto myös ay-liikkeen sisällä työntekijöiden keskuudessa. 

Kiviniemen toteamukseen on helppo yhtyä, että ”pidän sitä hyvänä, että hallituspohjasta riippumatta työmarkkinajärjestöt haluavat löytää yhdessä hallituksen kanssa keinoja, joilla työllisyyttä pystytään tukemaan”.

….

Uusi viikko siis näin käyntiin. Maakuntapäivä tänään Lopella kotikunnassani ja Riihimäellä. Asioita paljon hoidettavana. Tiukka viikko jälleen edessä.

…..

Kello 20.16 ja katse jo huomisessa ja uudessa eduskuntaviikossa. Tänään linjasimme monenlaista ja moni asia myös eteenpäin. Aikaa myös hieman kotona ja ulkoillakin illansuussa. Kaunista ruskaa kerta kaikkiaan. Huomenna sitten yritämme jättää eduskunnalle nuo esityksemme myös haja-asutusalueen jätevesiasetuksen korjaamisesta. En aivan usko, että pääministerinkään lupauksella suurta virhettä saadaan korjattua ja siksi teemme vielä vahvemman esityksen. Katsotaan. Mutta teille kaikille kymmenille ja kymmenille kiitokset tuesta liittyen tähänkin asiaan. On ollut mukava tai oikeastaan surullinen huomata miten samaa mieltä me kaikki olemme. Ihmeellinen asia – siis juuri sellainen mitä ei näytä kukaan muu kuin ympäristöministeri kannattavan ja siitä huolimatta asia vain menee eteenpäin kuin juna hyvinä vanhoina aikoina. Toivottavasti pian vauhti hiljenee. 

 

 

 

 

Kommentit