Sunnuntai, 19.09.2010

Blogi, sunnuntaina 19.09.2010

Tänään on mielenkiintoinen sunnuntai. Rakas naapurimme Ruotsi viettää vaalipäivää ja vaaleja seurataan meilläkin suurella mielenkiinnolla. Itseasiassa naapurimme tämän syksyisissä vaaliasetelmissa on monia yhtäläisyyksiä meille Suomeen ja moni asia voi tavalla tai toisella heijastella tännekin ensi kevättäkin silmällä pitäen.

Ruotsissa vaalin pääteemoiksi ovat nousseet meiltäkin tutut työllisyys, talous ja hyvinvointipalvelut. Itseasiassa juuri ne samat jotka olemme nostaneet nyt meillä myös kokoomuksen toiminnan keskiöön. Haluamme pelastaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja se onnistuu vain vahvalla työllä ja työurien toimivuudella sekä sitä kautta syntyvällä vahvalla taloudella. Mutta Ruotsissa siis samat aiheet esillä.

Ruotsin kokoomuksen Moderaattien kampanja on rakentunut meiltä tuttujen kolmen teeman ympärille: (1) Työllisyys, (2) Paremmat hyvinvointipalvelut, ja (3) arkipäivän turvallisuus. Moderaatit korostavat, että ääni heille on ääni työpaikoille ja he tarjoavat ihmisille mieluummin työtä kuin tukiaisia. Palveluiden osalta Ruotsin kokoomus korostaa verovaroin tuotetuiden palveluiden, etenkin koulutuksen laatua. Turvallisuutta he lupaavat panostamalla nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn. Tässäkin koulutus ja työllisyys ovat avainasemassa.

Ratkaisuasemaa Ruotsissa nousseekin se luottaako kansa ja äänestäjät talousasioissa enemmän porvariallianssiin vai punavihreisiin. Tuoreimpien mielipidemittausten valossa näyttää siltä, että kokoomusjohtoinen porvariallianssi voisi voittaa vaalit melko selvästikin, mutta kysymysmerkkejäkin tähän vaalipäivään lähdettäessä on monia. Ja itseasiassa edes pelkkä vaalivoitto ei välttämättä tällä kertaa riitä vaan voittajan tulisi myös saada sellainen voitto, että sen varaan voisi rakentaa enemmistöhallituksen. Muuten vaarana on, että ulkomaalaisvastaiset tai jopa uskallan sanoa muukalaisvihamieliset Ruotsindemokraatit voivat nousta ns. vaa’ankieli asemaan.

Mutta hienoa on se, että nyt Ruotsin kokoomuksella on todellakin hyvät lähtökohdat vaaleihin ja sitä kautta historiallinen tilaisuus voittaa toiset perättäiset vaalit ja jatkaa hallituksen johdossa. Se olisi vahva valtakirja ja luottamus vastuulliselle politiikalle. Sillä tiedämmehän ja muistamme miten perinteisesti Ruotsin kokoomuksen eli Moderaattien hallitusvastuut ovat olleet poikkeuksia sosialidemokraattien pitkästä valtakaudesta. Vaalit voisivat siis enteillä suurempaakin muutosta pitkässäkin juoksussa. Ruotsin kokoomuksen voitto nimittäin vahvistaisi yleiseurooppalaista trendiä, jossa äänestäjät turvautuvat keskustaoikeistolaisiin porvaripuolueisiin myös korkean työttömyyden aikana. Se ei aivan tavanomaista ole ollut. Mutta tästä samasta ilmiöstä saimme jo esimakua Saksan vaaleissa 2009, kun Angela Merkelin CDU voitti vastoin kaikkia odotuksia. Kansa siis luotti osaamiseen ja rehellisyyteen.

Pitää siis muistaa, että vaikka Ruotsin talous on selvinnyt kokoomusjohtoisen hallituksen opein talouskriisistä erittäin hyvin, on Ruotsinkin työttömyys sikäläisittäin edelleen varsin korkealla. Elokuussa Ruotsissa oli työttömiä 7,4%.

Mielenkiintoista on ollut myös se, että Ruotsidemokraateista huolimatta vaaliteemoissa maahanmuutto on jäänyt Ruotsissa jopa yllättävänkin pienelle huomiolle. EU- tai ulkopolitiikasta keskusteluun on noussut oikeastaan vain Ruotsin Afganistan-operaaatio.

Maahanmuutto on noussut keskusteluihin oikeastaan vain siis tuon vaakieliasema-tilanteen takia tai kautta. Se on yksi naalien keskeisimmistä kysymyksistä eli joutuuko tuleva hallitus turvautumaan Ruotsindemokraattien tukeen. Tai haluaako tuleva hallitus tehdä sitä edes tiukassa pakkoraossa? Etukäteenhän muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä heidän kanssaan maahanmuuttovihamielisyyden takia. Tämä eristäminen ja myös TV4:n päätös hyllyttää puolueen mainosvideo näyttävät tosin vain lisänneen Ruotsindemokraattien suosiota. Viimeisimmissä gallupeissa maahanmuuttovastainen puolue on saanut noin 6-7%. Voikin olla, että Porvariallianssi pyrkii tiukassa paikassa yhteistyöhön mieluummin vihreiden kanssa. Siis jos omat koalitio ei takaa enemmistöä. Kokoomusjohtaja, pääministeri Fredrik Reinfeldt onkin kampanjan viime metreillä vedonnut äänestäjiin, jotta Allianssi saisi eduskuntaan enemmistön eikä joutuisi neuvottelemaan Ruotsindemokraattien kanssa.

Eli kiintoisa kysymys on, ylittävätkö pienpuolueet neljän prosentin äänikynnyksen. Mielipidemittausten mukaan näyttää siltä, että ainakin kaikki porvaripuolueet pääsevät eduskuntaan.

Suomen nykyiseen tyyliin myös Ruotsissa puolueiden avainhenkilöiden rooli on korostunut vaalikamppailussa. Tältäkin osin kokoomuslaiset ovat Fredrik Reinfeldtin ja valtiovarainministeri Anders Borgin ansioista erittäin vahvoilla. Jollain tavalla devaju-tunnetta – verrataanpa nyt vaikkapa meidän Jyrki Kataista, Sauli Niinistöä ja Alexander Stubbia ja heidän roolia ja asemaa. Ja jotain samanlaista on myös Ruotsin ja Suomen demarijohtajissa. Mielipidetiedustelujen mukaan sosiaalidemokraattien Mona Sahlin ei nauti äänestäjien silmissä luottamusta.

Punavihreät vasemmistopuolueet ovat kirineet tosin aivan viime hetkillä tilannetta. Opposition kannatus on nyt ollut eri mittauksissa jotain 43,9-45,3 välillä. Mutta kaikki on edelleen mahdollista. Tänään vasta annetaan äänet ja gallupit ovat gallupeja. Ruotsissa äänoikeutettuja on yli seitsemän miljoonaa ja illalla sitten joskus yhdeksän aikaan Suomen aikaa saamme ensimmäisiä tuloksia. Mielenkiintoinen päivä siis edessä. Kerta kaikkiaan. Illalla olemme viisaampia. Nyt päivän pariin.

….

Päivän hyvä uutinen on se, että pääministeri Mari Kiviniemi on nyt puuttunut oman puolueensa keskustan ympäristöministeri Paula Lehtomäen voisin sanoa saamattomuuteen. Kiviniemi lupasi nyt teetättää rankasti arvosteltuun haja-asutusalueiden jätevesiasetukseen korjauksia. Aiheesta olemme puhuneet ja kirjoittaneet paljon ja vaatineet myös järjen ottamista käteen, mutta tähän asti turhaan. Mutta onneksi sentään Kiviniemi nyt ymmärsi miten metsään tässä leikissä mennään. Kiviniemi kertoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että nyt asetukseen tehdään korjauksia. Sen sijaan kokonaan asetuksen kumoamista Kiviniemi ei esittänyt enkä minäkään sitä ole vaatinut. Tavoite on aivan oikea eli sisävesien ravinnepäästöjen vähentäminen, mutta kyllä mallissa on paljonkin korjattavaa. Toivotaan, että tuo Kiviniemen nyt komentama korjaus pitää sisällään myös vaatimamme puolueettoman laitetestauksen ja ehkä myös tarkennuksia siihen millaisiin mökkeihin ja tupiin kymmenen tuhannen ja jopa kalliimpia laitteita pitää asentaa. Tärkeää on myös saada nyt vihdoin vuosien odotuksen jälkeen neuvonta ja ohjeistus yhteneväksi koko maassa ja palauttaa näillä toimenpiteillä luottamus tätäkin asiaa kohtaan. Nyt täällä maalla nimittäin kyteen aikamoinen kiukku ja rähinä Lehtomäkeä kohtaan ja se ei yleensä hyvää tiedä – ei edes itse asetuksen suhteen.

Itse siis toivoisin, että 2014 voimaan tulevan haja-asutusalueen jätevesiasetuksen voimaantuloa lykättäisiin nyt lisäsiirtymäajalla ja annettaisiin näin ihmisille aikaa odottaa puolueettomien laitetestausten tulokset jne. Katsotaan mitä tulee ja alkavalla viikolla tulemme aiheessa myös toimimaan muutenkin.

…..

Tänään on pohdittu ja valmisteltu tulevaa. Monenlaista siis pyhäpäivänkin ohjelmassa. Hyvältä näyttää. Niistä ei nyt tällä kertaa enempää. Mutta on hieman omaakin aikaa ollut. Ulkoilua perheen kanssa ja myös puutarhan viimeistelyä syksyyn. Syksy yllättää kuitenkin. Mutta nyt jo kello 18.38 ja odotetaan vielä muutama tunti Ruotsin tuloksia.

….

Kello tikittää jo kovaa vauhtia kohti uutta vuorokautta. Nyt jo selvää, että kokoomus ja keskustaoikeistolainen allianssi voittaa vaalit ja demarien vaalitulos ehkä jopa historian huonoin. Aamulla olemme viisaampia.

 

 

Kommentit