Tiistai, 20.11.2007

Blogi, tiistaina 20.11.2007

Eilinen Tehyn palkkaratkaisu on tuonut runsaasti palautetta. On hyvä, että paineen alla sopimus syntyi. Sopimuksella oli vahva hallituksen ja kansalaisten tuki, mutta neuvotteluissa pitää aina huomioida laajempiakin näkökulmia ja siksi nämä ei aina niin yksinkertaisia mitä osa antaa ymmärtää.

Peruspalveluministeri Paula Risikko totesi, että viime tingassa syntynyt Tehyn palkkasopimus on kaikkien suomalaisten etu. Tämä varmasti pitää paikkansa ja myös se, että nyt on tärkeää saada sairaalat normalisoitumaan mahdollisimman pian.

Julkisuuteen annettiin yhteisesti sovitun sovintoesityksen luvut, joiden mukaan minimikorotus on 15,7% ja yläraja noin 22,5%. Tämän lisäksi kaikille tulee 270 euron luvattu jouluraha. Tehyn laskelman mukaan tehtäväkohtaiset palkat nousevat yhteensä 350-650 euroa koko kaudella ja malli on etu- ja yleiskorotuspanotteinen niin, että ensi vuonna on tulossa kolmessa erässä peräti 10 prosentin korotukset. Tässä näin yksinkertaistettuna se mitä nyt on sovittu.

Viikonloppuna tuli seurattua tiukasti myös moottoriurheilua, kun taistelu rallin MM-sarjassa on jo loppuhuipennuksessa. Marcus Grönholmin osakkeet heikkenivät selkeästi toisen perättäisen ulosajon myötä, mutta päätöksessä kaikki toki on vielä mahdollista. Mielenkiinnolla jään sitä odottamaan. Irlannin MM-rallin parasta antia oli hyvän kaveri Jari-Matti Latvalan uran ensimmäinen MM-sarjan palkintopallisijoitus. Siitä JM:lle vielä onnittelut ja olen varma, että jatkoa seuraa. Olen itse saanut seurata nuoren miehen uraa vuosia ja kaikki on kohdallaan. Nyt taistelutahdolla sarjan päätökseen ja kun sieltä kolmoisvoiton nappaa niin Bossenkin tilanne hieman helpottuu. Tosin sekään ei vielä takaa MM-kultaa Suomeen. Loeb ei saisi tässäkään tilanteessa viiden kärkeen ehtiä. Niinpä. Mutta…

Mielenkiinnolla saamme seurata myös F1:ten sopimustilannetta. Aamulla Huomenta Suomi vahvisti tietoa, että Fernando Alonso olisi palaamassa nyt Renaultille ja se tietysti tietää hieman harmaita hiuksia Heikki Kovalaiselle. Itse kuitenkin uskon, että lahjakkaalle ja taitonsa näyttäneelle suomussalmelaiselle on töitä F1:ssä jatkossakin ja mielellään tietysti voittajateameissä.

Tänään Helsinkiin ja Eduskuntaan. Olen kutsunut taloon vieraaksi Sulpu ry:n eli Suomen Lämpöpumppu ry:n esittelemään lämpöpumppuja meille kansanedustajille. Asia on sellainen, että kannattaisi ottaa Ruotsista mallia ja ottaa tämäkin mahdollisuus tosissaan. Palataan aiheeseen tänään. Nyt Helsinkiä kohden. Pimeää, mutta tiet kai sulia.

Kello 13.27 ja nyt hetki aikaa työhuoneessa. Lämpöpumppuinfo on kerännyt loistavasti väkeä ja olemme saaneet hyvää tietoa alan mahdollisuuksista ja siitä mitä voisi ja pitäisi tehdä. Varteenotettava vaihtoehto josta liian harva vielä tietää. Usein käyttökustannuksia ei kauhean tarkasti valintoja tehtäessä mietitä ja siksi usein tehdään pitkässä juoksussa ehkä kalliimpiakin valintoja. Tänään siis Suomen Lämpöpumppu yhdistys on ollut esittelemässä toimintaa ja tilaisuuden isäntänä olen ollut enemmän kuin tyytyväinen siihen millaisen vastaanoton juttu on saanut kaiken kiireen keskellä. Itsellänikin jo takana sivistysvaliokunta ja kohta täysistuntoon.

Kello 20.54 ja päivä takana. Istunnossa tänään jälleen esillä polttoaineiden verotus. Asiat jo aika moneen kertaa puhuttuja eli ei mitään uutta. Nyt vapaailta kotona. Hieman koneen ääressä, mutta muuten vain…

Kommentit