Maanantai, 19.11.2007

Blogi, maanantaina 19.11.2007

Eilen illalla saimme siis odotetun uutisen. Sovittelulautakunnassa oli syntynyt yksimielinen ehdotus hoitajien ja kuntatyönantajien palkkakiistan ratkaisemiseksi ja tyytyväinen oli myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Vielä ei ole julkistettu palkkaratkaisun yksityiskohtia ja vasta sen jälkeen voimme julkisuudessa kommentoida sen vaikutuksia mm. kuntatalouteen ja muuten. Tärkeintä kuitenkin oli se, että nyt neuvotteluilla saatiin aikaan sovintoesitys joka mitä todennäköisemmin tänään hyväksytään. Tämä hoitajien palkkaepäkohta nousi oikeutetusti esiin ja sen takana oli vahva kansantuki. Hyvä niin.

Tuore puolueiden kannatustutkimus myös kertoo, että kolme suurta on nyt tasoissa. Kymmenyksillä kärjessä on hallituskumppanimme Keskusta ja kokoomus ja SDP tulevat aivan rinnalla. Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemän selvityksen mukaan sekä kokoomusta että demareita äänestäisi nyt 22,3 prosenttia ja keskustaan 22,6 prosentia kyselyyn vastanneista. Eduskuntavaalitulokseen kun vertaa nyt saatua tulosta niin se on tismalleen sama. Muutamiin välissä tehtyihin kyselyihin verrattuna on pientä laskua. Pienpuolueista Kristillisdemokraatit jatkavat alamäkeä. KD:t ovat menettäneen jälleen 0,4 prosenttia kannatuksestaa sen ollen nyt 4,4 %. Edellä on nyt siis Perussuomalaisten lisäksi myös RKP. RKP kannatusluku 4,6 % ja perussuomalaisten 5,0 %. Vihreät 9,7 ja Vasemmistoliitto 8,4. Mielenkiintoisia lukuja ja nähtäväksi jää miten kannatusluvut vaihtelevat nyt joulukuuhun mentäessä.

Tänään meillä maakuntapäivä. Eli eduskunnassa ei tänään istuntoja ja siksi tähän päivää pakattu tuhtipaketti Lopen asioita. Päivällä kokoonnumme talousryhmän kanssa ja sitä ennen jo puheenjohtajistonkin kanssa ja illalla olemme vierailulla Läyliäisten uudessa päiväkodissa Lopen kokoomuksen syyskokouksen osana. Mielenkiintoinen päivä siis luvassa. Liikkeelle.

Kokouspäivä takana. Ensin kunnan puheenjohtajisto, sitten talousryhmän kokous ja viimeisenä yhdistyksemme Lopen Kokoomuksen syyskokous. Puheenjohtajistossa ja talousryhmässä esillä luottamuksellisia asioita ensi viikon kunnanhallituksen kokousta varten. Ne tulevat julkisiksi esityslistan myötä, mutta ei suuren suuria muutoksia. Sen uskallan todeta mitä jo me kokoomuslaiset kesällä päätimme – kouluja ei tulla ensi vuonna Lopella lopettamaan. Palataan näihin loppuviikosta.

Päivällä saimme myös tietoa, että palkkasopu etenee ja kiitos siitä sopijaosapuolille ja maamme hallitukselle. Asiat hoidettiin oikein ja on oikeus ja kohtuus, että palkkoja nyt korjataan kun niille ei ennen ole haluttu aidosti mitään tehdä. Tehy arvelee palkkojen nousevan 22-28 prosenttia neljässä vuodessa ja on myönnettävä, että ratkaisu on kunnille kallis. Mutta silloin kun on tehtävä vaikeita ratkaisuja niin silloin niitä on tehtävä ja toisaalta tulevaisuudessa on syytä huolehtia ettei tämänkaltaista jälkeenjääneisyyttä enää pääse syntymään. Olinkin enemmän kuin tyytyväinen, kun Katainen tänään heti vannoin palkkatyön jatkuvan. Katainen totesi, että tulevaisuudessa on jatkettava työtä naisvaltaisten, koulutettujen alojen palkkatasa-arvon edistämiseksi. Katainen totesi, että ”edessämme on myös muita yhä mittavampia haasteita kuten väestön ikääntyminen. Näitäkään asioita ei voi lakaista maton alle, vaan niihin on tartuttava rohkeasti. Meidän on jo tänään osattava tehdä päätöksiä, joissa kannetaan vastuuta pitkälle tulevaisuuteen.” Uskon, että keskustan, vihreiden ja RKP:n kanssa tässä työssä on maallamme mahdollisuus onnistua ja menestyä myös tulevaisuudessa. Minä uskon tähän.

Syyskokouksessamme Läyliäisten päiväkodinjohtaja Pirkko Salmi esitteli meille nyt noin vuoden vanhaa päiväkoti Pellavaa. Tyytyväinen oli johtaja ja vain yhden väliseinän paikkaa hieman harmitteli kun kysymällä kysyi mitä hän muuttaisi. Kehuja sai myös tekninentoimemme ja sen puheenjohtaja Juhani Rautiainen siitä, että talonväki sai olla mukana uutta päiväkotia suunnittelemassa ja heidän ääni ja toiveet myös näkyivät toteutuksessa. Tuntui hyvälle kuulla tyytyväisyyden sanoja ja myös vinkkejä nyt suunnitteilla olevan Launosten päiväkodin suhteen. On enemmän kuin järkevää ollut nimetä Pipsa myös tämän talon suunnitteluryhmään. Nyt mielessä oma rakennusprojekti ja vuosi valmiissa talossa. Hienoa yhteistyötä. Kiitos siitä talonväelle. Hienolta tuntui myös kuulla, että päiväkodissa on nyt myös yksi mieslastentarhanopettaja. Miesmallejakin päiväkodit kaipaavat ja myös alakoulutkin – ehdottomasti. Kiitokset esittelystä ja mukavasta illasta.

Kokousasiat sujuivat parissa tunnissa ja sain vielä valtakirjan jatkaa joukon johdossa. Kiitos siitä. Intoa vielä riittää. Saimme myös upean hallituksen kokoon ja sillä on hyvä lähteä valmistautumaan ensi vuoden kunnallisvaalivuoteen ja myös sen jälkeen edessä olevaan Lopen kokoomuksen 90. toimintavuoteen. Henki on hieno ja hymystä ja yhteishengestä tämä työ nousee. Kiitos siitä kaikille.

Kommentit