Tiistai, 20.09.2011

Blogi, tiistaina 20.09.2011

Tänään eduskunnassa keskustellaan jälleen kerran Euroopan taloudesta. Tiedän, että mekkala tulee olemaan hurja. Itse toivon, että keskustelussa oikeasti kerrotaan myös sitten se vaihtoehto mitä kukin puolue ajaa ja kerrotaan myös mihin se Euroopassa johtaa. Sellaista puhetta on turha jatkaa, että ”annetaan rahat mieluummin Suomen köyhille” tai ”Suomessakin on työttömyyttä. Antakaa rahat sinne”.

Jos nyt nimittäin annamme Euroopan ajautua vapaaseen pudotukseen niin lopputulos on juuri myös suomalaisten kannalta katastrofaalinen. Työttömiä tulisi moninkertainen määrä jne.

Siksi meistä on nyt tärkeää pyrkiä vakauttamaan Euroopan talous. Itse uskon ja olen vakuuttunut, että se on meidän kaikkien etu. ERVV:n vahvistaminen ja joustavoittaminen on tehtävä jo siksi, että vahvemman ERVV:n turvin kriisin leviäminen voidaan pahimmassa tilanteessa ehkäistä tehokkaammin.

Olemme siis pakon edessä. Tehtävä on vastenmielinen ja vakava, mutta joskus pitää olla rohkeutta myös vaikeisiin päätöksiin ja kantamaan vastuuta. Me tiedämme hyvin, että Kreikka, Irlanti ja myös mm. Portugali ovat hoitaneet talouttaan huonosti ja juuri siksi onkin vastenmielistä, että niiden toimet aiheuttavat myös muille ongelmia. Meidän kannalta eli kaikkien suomalaisten ja suomalaisten työpaikkojen kannalta on kuitenkin pienempi paha olla mukana vakauttamassa niiden tilannetta kuin päästää ne kaatumaan. Kokonaisten valtioiden joutuminen hallitsemattomaan velkasaneeraukseen olisi erittäin arvaamaton tie, joka johtaisi kaikella todennäköisyydellä uuteen lamaan. Pahimmassa tapauksessa sekin on vielä edessä.

Suomi on mukana Euroopan talouden vakauttamistalkoissa antamalla lainaa ja takauksia. Toinen vaihtoehto, eli se, että maiden annettaisiin kaatua seurauksista välittämättä. Itse uskon, että se olisi Suomelle moninkertaisesti kalliimpi tie. Itse asiassa Suomen Pankki on arvioinut, että edellisen laman (2008-2010) takia maaltamme jää pysyvästi saamatta 40 mrd. euron verran verotuloja, jotka olisimme voineet saada vakaissa oloissa.

Tämänkaltaiset kriisit on estettävä jatkossa. Kaikilta EU:n jäsenvaltioilta vaaditaan nyt tiukkaa talouskuria ja kilpailukyvyn parantamista, jotta niiden selviämisestä ei enää syntyisi epäilyksiä. Jatkossa myös pankit ja muut sijoittajat saadaan paremmin vastuuseen huonoista laina- ja sijoituspäätöksistään. Tämä on toteutumassa Suomen tavoitteiden mukaisesti uudessa, pysyvässä vakausmekanismissa (EVM). Kokoomus toimii aktiivisesti sekä Euroopassa että Suomessa siten, että suomalaisten työpaikat, talouskasvu ja hyvinvointi säilyvät.

Vastuunkanto on sitä, että ongelmat ratkaistaan ja tehdään kaikki mitä voidaan. Ratkaisuvaihtoehdot valitaan siten, että Suomen ja suomalaisten etu toteutuu parhaiten. Akuutissa tilanteessa on tehtävä kaikki mahdolliset päätökset pahimman mahdollisen ehkäisemiseksi, vaikka on selvää, ettei päätösten hyvyydestä tai huonoudesta voida sanoa mitään vielä pitkään aikaan.  

Kaikki tähän mennessä toteutetut toimet Euroopan talouden vakauttamiseksi ovat onnistuneita siinä mielessä, että uutta lamaa ei ole tullut tai rahoitusmarkkinoiden jäätymistä ei ole tapahtunut. Toteutetuilla vaikeilla päätöksillä olemme onnistuneet estämään pahimman skenaarion toteutumisen. Tämä on antanut yrityksille, pankeille, yksityisille sektoreille ja tavallisille ihmisille aikaa sopeuttaa talouttaan ja myös varautua pahimpaan.

Tämän parissa siis tämä päivä. Nyt keskusteluun… Takana jo siis mm. ympäristövaliokunta ja ulkoasiainvaliokunta. 

 ….

Tänään illalla pitkän ja kiivaankin työpäivän jälkeen tein kotona pitkästä aikaa ternimaidosta hyvää lähiruokapannukakkua. Ystäväni Hunsalasta, eli Portaankorvan tilan Liisa ja Pekka olivat lähettäneet ternimaitoa kolme litraa ja siitä saikin hyvän pannarin aikaiseksi. Onnistuin siis ihan itse Nylundin Riitan ohjein. Kiitos siis kaikille talkoisiin osallistuneille. Vatsa täynnä ja hyvä mieli.

Päivä eduskunnassa siis aika tiukassakin väännössä. Itse kuitenkin arvostin ennen muuta sitä, että hallituspuolueista löytyi malttia ja järkeä tässä vaikeassa tilanteessa. Keskusta riukkui kuin eivät koskaan EU-politiikkaa itse olisi tehneetkään ja osaltaan tätä soppaakin keittäneet. Niin helposti se nuttu oli kääntynyt. Ehkä eniten hymyilytti kolmen keskustalaisen tiukka kisa kovimman oppositiojyrän maineesta. Näytti siltä, että keskinäinen valtapeli oli jo avattu ja Kiviniemen puheenjohtajapäivien aamukampa lyhenee tätä tyyliä nopeaa vauhtia. No ei sentään kukaan heistä kärkeen yltänyt. Kyllä opposition tahtipuikkoa tänäänkin heilutteli perussuomalaisten Timo Soini. Siihen kelkkaan ei tosin kukaan muu Suomessa edes näytä haluavan. Siinä määrin vastuullisuutta ja kauaskatseisuutta kuitenkin löytyy vielä myös keskustastakin.

Nyt on siis tärkeää, että teemme kaikkemme tämän tilanteen vakiinnuttamiseksi. Meillä ei ole varaa uuteen lamaan ja sen tuomaan pitkään alavireeseen. Nyt pitää pyrkiä ylläpitämään tätä hentoista kasvua ja kääntämään se koko Euroopassa pikkuhiljaa jyrkkeneväksi ja nimenomaan ylöspäin. Pelko on edelleen suuri, että Kreikan suhteen emme tule selviämään ja siihenkin on nyt syytä varautua.

Tänään tosin niin keskusta kuin soinilaisetkin maalailivat sellaista kuvaa, että Kreikan konkurssi ja ulosajo Eurosta oli käytännössä aivan kivutonta ja harmitonta. Se on kyllä halpamaisinta politikointia ja populismiä mitä olen viiden vuoden kansanedustajaurani aikana tuossa salissa nähnyt. Toivoisin rehellisyyttä nyt ihan vain suomalaisten työpaikkojen puolesta. 

Huomenna jatkamme. Nyt vielä hetkeksi uuden työpöydän pariin. Hankin tänään kotiin uuden hienon vanhan tammipöydän. Itseasiassa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön vanha työpöytä on nyt minun kotityöpöytäni. Kuvataiteesta politiikan taitee… no ainakin vääntöön.

 

 

 

Kommentit