Maanantai, 19.09.2011

Blogi, maanantaina 19.09.2011

Viikonlopun Ilta-Sanomat julkisti tuoreimman presidenttigallupin. Jossain määrin asenteellista on ollut presidentivaalien uutisointi kun monet lehdet ovat jo pitkin loppukesää kertoneet pääehdokkaiden olevan Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen. Mikään gallup ei kuitenkaan tue tällaisen kaksikon ylivertaisuutta ja kaksintaistelua. Herääkin kysymys miksi Lipposta nostetaan tällä tavalla?

Niinistön johto on selkeä ja vaikka Ilta-Sanomat kirjoittikin ”Niinistön ylivoiman kaventuneen selvästi”. No on totta, että edellisessä mittauksessa kannatus oli 56,8 prosenttia ja nyt ”vain” 54 prosenttia. Ja pitää muistaa, että 56,8 lukujen jälkeen mukaan kisaan ovat tulleet sekä Lipponen että Väyrynen. He ovat siis syöneet Niinistön kannatuksesta 2,6 prosenttia. Voidaanhan sitä varmaan ”selvänäkin kaventumisenakin” pitää. Fakta kuitenkin on edelleen se, että Niinistö valittaisiin tässäkin ehdokastilanteesta jo ensimmäisellä kierroksella.

Pääotsikkoonsa Ilta-Sanomat nosti etusivulla Paavo Väyrysen kannatuksen. Otsikolla ”Väyrynen hurjassa nousussa”. Fakta on kuitenkin edelleen sekin otsikosta huolimatta, että keskustan kannattajista suurempi osa äänestäisi Sauli Niinistöä kuin Paavo Lipposta. Peräti 43 prosenttia keskustaa kannattavista äänestäisi Niinistöä.

Vastaavassa tilanteessa ovat myös perussuomalaiset, Vihreät, kristilliset ja myös RKP. Heidänkin äänestäjistä valtaosa valitsisi jo ensimmäisellä kierroksella ehdokkaakseen Sauli Niinistön oman puolueen ehdokkaan sijaan.  Vihreistä 43%, KD:n äänestäjistä 72%, Perussuomalaisten 38% ja RKP:n 60 prosenttia äänestäisi Niinistöä jo avauskierroksella. Soinin kannatus omien joukossa jäi 35 prosenttiin.

Mutta se mikä uutisioinnissa on siis hämmentänyt on ollut Paavo Lipposen kova nostattaminen. Edellisissä gallupeissa Lipponen on paininut kannatuksellaan aivan samassa sarjassa kuin esimerkiksi Timo Soini ja Pekka Haavistokin. Ja nyt tähän ryhmään on noussut myös Paavo Väyrynen. Minusta se on muiden ehdokkaiden väheksymistä jos heidät jätetään huomioitta vaikka kannatus kansan keskuudessa onkin aivan samaa luokkaa kuin Lipposella. Kisasta tulee siis tasainen.

Nyt tilanne on siis se, että Niinistöä äänestäisi 54 prosenttia suomalaisista. Muiden kannatukset presidentiksi kirjattiin Taloustutkimuksen mittauksessa luvuin Paavo Lipponen 12, Timo Soini kahdeksan, Paavo Väyrynen kahdeksan, Pekka Haavisto kuusi, Paavo Arhinmäki viisi ja Eva Biaudet neljä prosenttia. Lipponen ei siis ole kannatuksensa valossa missään tapauksessa selvä kakkonen.

Oma veikkaukseni on että kisa tulee edelleen tasoittumaan. Ja toisesta kierroksesta tulee mielenkiintoinen. Itse nimittäin uskon, että kisa joka tapauksessa ratkaistaan vasta toisella kierroksella. Toisin toivoisin toki käyvän ja sen eteen teemme ja teen työtä.

Uusi päivä alkuun. Tänään kalenteri täynnä kokouksia Hämeessä. Maakuntapäivä siis maanantain tapaan luvassa.

Kuntapäivä takana. Tänään siis pääpaino Lopen kunnan konsernineuvotteluissa eli kävimme läpi kuntamme omistamien yritysten nykytilaa ja tulevaisuutta. Ja samalla omistajanohjauksena linjasimme niiden tulevia ratkaisuja. Nämä ovat tärkeä osa tätä työtä kunnanhallituksen johdossa ja aina on mielenkiintoista päästä syvemmälle ja syvemmälle tämän kunnan asioihin. 

Illalla sitten Lopen kokoomuksen hallituksen kokous. Lopen Kokoomus on tehnyt täällä työtä jo yli 90 vuotta ja minulla on ollut kunnia toimia tämän kotiyhdistykseni puheenjohtajana nyt jo 11 vuotta. Se on ollut minulle politiikan peruskoulu ja korkeakoulu ja edelleen tätä työtä teen mielelläni. Vahva järjestötausta ja tekeminen on kuitenkin tärkeä osa minua ja tapaani toimia. Tänään linjasimme hieman tulevia pressanvaaleja Lopella ja kunnallisvaalienkin valmistelua. Hyvältä näyttää.

Mutta huomenna jatkamme eduskunnassa. Jos tänään kotikuntaa Loppea niin huomenna sitten Eurooppaa. Niin se saappaat vaihtuu päivien mukaan.

 

Kommentit