Päivähoitolain uudistamista ei ole varaa siirtää. Ministerit töihin nyt!

Blogi, sunnuntaina 18.09.2011

Julkisuudessa on esitetty pelkoja, että päivähoitolain uudistaminen olisi myös siirtymässä. Hallitusohjelmassa sovimme, että työnalla ollut uuden varhaiskasvatuslain säätäminen viedään nyt loppuun. Tämä tarkoittaa mm. hallinnonalan muutosta sosiaali- ja terveysministeriöstä opetusministeriöön. Lukuisat kunnat ovatkin jo itse tämän hallinnonalasiirron kuntatasolle toteuttaneet. Samalla sovimme, että päivähoito säilyy myös subjektiivisena oikeutena. Merkittävää on kuitenkin ennen muuta se, että päivähoidon koko filosofia uudistetaan. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että lastentarha-ajan laista varhaiskasvatusajan laiksi. Se tarkoittaa mm. sitä, että päivähoitoa on kehitetään syrjäytymistä ehkäisevänä palveluna. Ja tämä tapahtuu tiiviissä yhteistyössä jatkossakin sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

Varhaiskasvatuslailla pitää turvata myös jokaisen lasten oikeus laadukkaaseen ja lapsen ja myös perheen tarpeista lähtevään monipuoliseen varhaiskasvatukseen ja päivähoidon palveluihin.

Asia ei siis haudata ministeriöiden mappeihin. Nyt demariministerien opetusministeri Jukka Gustafssonin ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin pitää viedä asia maaliin. Viime kaudella sen työstäminen alkoi jo Paula Risikon johdolla ja pohjatyö on tehty.

Samalla haluan vielä vahvasti sanoa, että Kristillisedemokraattien puheenjohtajan ministeri Päivi Räsäsen koville ehdotuksille päivähoidosta säästämiseksi. Nyt täytyy muistaa se, että ensimmäisenä ei pidä olla säästämässä lapsista ja nuorista. Siellä se meidän tulevaisuus kasvaa.

Siksi nyt opetusministeri Jukka Gustafssonin pitää jatkaa työtä viipymättä. Työlle on syytä työryhmä joka valmistelee varhaiskasvatuslain vaalikauden alkupuolella. Tätä työtä ei saa nyt viivyttää ei mistään syystä. Ja lähtökohtana uudistuksessa pitää olla jokaisen lapsen oikeus laadukkaaseen ja tarvitsemaansa varhaiskasvatukseen.

Eikö se niin ole, että lähes 40 vuotta on aikalailla maksimi aika tällaisen lain toimivuudelle. Nykyinen päivähoitolaki on nimittäin tehty 70-luvulla ja onhan siitä ajat jo kaikessa muuttunut. Siis töihin ministerit Gustafsson ja Guzenina.

…..

Tänään sunnuntaina säätiedotus lupasi mukavaa ulkoilusäätä. Jos vaikka puutarhaa saisi tänään talviteloille. Nautitaan vapaapäivästä.

Kello 20.44 ja kotona. Oikeastaan koko päivä sillä tavalla. Mökillä puutarhan suojaamista jäniksiltä ja myyriltä ja myös yhden vanhan aitan siirron suunnittelua. Päivä siis parhaasta päästä. Akut jälleen täynnä virtaa ja huomenna sitten alkaakin uusi päättyvääkin viikkoa tiukempi rutistus. Mutta mielenkiintoinen sellainen.

Kommentit