Ylen rahoitus ja tv-luvat ovat jälleen nousseet otsikoihin. Nyt SDP:n Mikael Jungner kertoi demarien kannattavan Ylen rahoittamista valtion budjetista. Kanta on kuulemma Jungnerin mukaan puolueen yhteinen. Tosin jo tänään osa SDP:n edustajista irtaantui tuosta ja kertoivat, että ei asia olekaan aivan niin selvä. Ja ehkä hyvä niinkin.
Ilta-Sanomat nimittäin jo olivat laskeneet mitä Jungnerin uusi tv-lupamaksu tarkoittaisi tavalliselle suomalaiselle perheelle. Tv-lupa nousisi ns. budjettirahoitteisena mallina jopa 500 euroon. Demarien malli siis jopa tuplaisi tv-luvan nykyisestä tavallisen työssäkäyvän pariskunnan kohdalla. Demarien Yle-vero tarkoittaisi käytännössä ansiotulon veroprosentin nostoa. Ja siitä taasen seuraisi se ongelma, että meillä on ihmisiä jotka eivät maksa lainkaan valtionveroa vaan pelkkää kunnallisveroa. Oikeudenmukaisesti heille ei tulisi maksua ollenkaan, ja valtionveroa maksavien maksuosuus lisääntyisi.
Jos budjettirahoitteisuus taas tarkoittaisi henkilökohtaista ja tulosidonnaista mediamaksua niin se olisi vielä hurjempaa menoa. Silloin osa maksaisi nykyisen tv-luvan sijaan mahdollisesti jopa 40 000 euron tv-lupaa jos malliin ei laitettaisi erillistä leikkuria. Tällainen porrastettu maksu olisi lisäksi hyvin kallis kerätä ja monimutkainen toteuttaa muutenkin.
jan Vapaavuori tyrmäsikin tämän tuloihin perustuvan Yle -rahoituksen jo aiemmin toteamalla, että ”seuraavaksi joku varmaan esittää, että ruokakaupassa maitoa ostettaessa tai huoltoasemalla bensiiniä tankattaessa pitää osoittaa omat verotietonsa, joiden mukaan ostoksen hinta määräytyy”,
Nyt on kuitenkin löydyttävä ratkaisu Ylen rahoittamiseen. Jos mediatalo halutaan pitää nykyisen kokoisena ja annamme sen kasvaa koko ajan on tämän hetkinen summa Ylen rahoittamiseksi noin 500 miljoonaa ja se siis kasvaisi joka vuosi. Nykyinen tv-lupamallikaan ei toimi. On esitetty, että jopa 250 000 suomalaista katsoo Yleä ilman tv-lupaa ja heistä vain noin 20 000 jää vuosittain kiinni tv-luvattomuudesta. Menetämme siis kymmeniä miljoonia euroja sen takia, että osa ei vain halua tv-lupaa maksaa.
Ongelma on nyt viestintäministeri Krista Kiurun ratkaistavana. Hänen tulee esittää kestävä ja sosiaalisesti oikeudenmukainen rahoitusmalli ja tiekartta Ylen tulevaisuuteen. Itse en kannata mediamaksua Lintilän esittämän mallin mukaisena, mutta sanon myös jyrkän ei budjettirahoitteisuudellekin. Mallin tulee minusta rakentua henkilökohtaisen kohtuuhintaisen täysi-ikäisille tulevan Yle-maksun varaan ja sen lisäksi osa Ylen toiminnasta tulee rahoittaa valtion budjetista (esimerkiksi erityisryhmien ohjelmat mm. viittomakieliset uutiset ja erikoistekstitykset) ja osa myös mainostuotoin. Samalla Ylen julkisen palvelun tehtävä tulee selkeyttää niin että Ylen tulevaisuus on selkeä ja yleisesti hyväksyttävä. Sellainen, että ihmiset maksavat mielellään tuon tulevan Yle-maksun on se sitten malliltaan mikä tahansa. Tuotteen pitää olla sellainen, että ihmiset sen haluavat ja sen myös ovat valmiita ostamaan.
…
Kello 21.10 ja nyt ajattelin katsoa mitä VR:n Arolla on sanottavana yhtiönsä vaikeuksista. Joku tolkku tuohon pitää nyt saada. Mutta lyhyesti päivästä. Se tänään aikalailla omassa työhuoneessa. Valiokunnilla ei ollut kokouksia ja istuntokin kesti vain viitisen minuuttia. Mutta hytissä sainkin sitä enemmän aikaiseksi. Mm. yksi kolumni nyt ensimmäisen pureskelun läpi ja huomenna tai ylihuomenna se valmiiksi. Muutama kymmenen sähköpostia tuli vastattua ja toinen mokopa soittopyyntöjä purettua. Siis tehokas päivä.
Kiitokset muuten palautteesta liittyen tuohon Yle-asiaan. Pidetään huoli siitä, että järkevä kokonaisuus syntyy ja sen rahoittamiseksi oikeudenmukainen malli. Odotamme SDP:n Krista Kiurulta pian esitystä ja sen jälkeen katsomme onko se sellainen, että sen kanssa voidaan edetä. Minusta SDP:n puolueena tekemä esitys ei ole sellainen. Se ei kelpaa.