Tiistai, 19.08.2008

Blogi, tiistaina 19.08.2008

Aikainen aamu. Nyt jo ylös ja kohta jatkamaan kesäkokouksemme pitkää esityslistaa Jyväskylän Yliopiston Agoraan. Tänään esillä mm. puheenjohtajamme linjapuhe tulevaksi syksyksi ja sitten talousarviosta mm. Holmlundin, Lindenin ja Vapaavuoren alaiset asiat. Varmasti tänäänkin tulee esillä olemaan ulkopolitiikan ajankohtaiset asiat kuten myös varmasti edelleen veroratkaisut ja myös opiskelijoiden ja koulutuksen kysymykset laajemminkin.

Kello 21.54 ja nyt jälleen aika vetää päivää pakettiin. Päivä alkoi siis Jyväskylässä puheenjohtajamme Jyrki Kataisen puheella. Puhe käsitteli tänään pääasiassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja oli juuri oikeanlainen. Sellaista suoraa ja rehellistä puhetta mitä suomalainen ulkopoliittinen keskustelu on pitkään kaivannut. On totta, että nyt on syytä perusteelliseen ja rauhalliseen tilannetarkasteluun. Ainakin minusta on väistämätöntä, että Venäjän toimet Georgiassa eivät voi jäädä huomioitta ja voi ehkä hieman katsoa sinne suuntaan joka kovimmin ryöpytti puolustusministeri Jyri Häkämiestä Venäjä haaste -puheesta viime vuonna. Aukeaakohan tuo puhe nyt näillekin hieman erilaisessa valossa.

Katainen totesi tänään Jyväskylässä mm. että ”laajan turvallisuuden käsite ei poista sitä mahdollisuutta, että Venäjä on tuoreiden näyttöjen perusteella valmis käyttämään sotilaallista voimaa ulkopolitiikkansa jatkeena”. Tämän viime viikot ovat ainakin näyttäneet ja uskon, että Nato-keskustelu saa tästä uudenlaista tuulta. Asioita on pohdittava avoimesti ja rehellisesti.

Olen myös siitä Kataisen kanssa täysin samaa mieltä, että nyt tapahtuneet tapahtumat eivät laita uuteen valoon maamme perusratkaisua alueellisesta maanpuolustuksesta. Tätä ei varmastikaan muuta edes mahdollinen Nato-jäsenyyskään ja itse uskon, että syksyn keskusteluissa ja selontekotyössä tämä perusta tulee säilymään vahvana. Mielenkiintoista esimerkiksi nyt verrata meidän ja Ruotsin perusratkaisuja ja nyt Ruotsissa jo noussutta keskustelua heidän perusratkaisunsa oikeallisuudesta.

Mieleen Kataisen puheesta jäi hänen pohdintansa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon prosessista. Katainen totesi, että ”selontekojen suurin ongelma on ollut, että realistisen analyysin sijasta, niissä on painotettu toiveita siitä, millaiseksi haluamme lähiympäristömme muuttuvan. Monesti analyysi on politisoitunut, kun on haluttu varmistaa selonteon lopputulos jo ennen analyysin aloittamista.” Aivan. Ehkä nyt tekijät ovat vaihtuneet ja realisti ja avoimuus voittaa tätäkin alaa.

Muuten päivän anti tänään ns. suljettujen ovien takana eli en niihin sen enempää mene. Aiheet kuitenkin vahvasti esillä tulevana syksynä eli budjettia ja meidän toiveita ja painotuksia pitkä päivä esillä. Kiitos alustuksista ja kiitos vieraspuheenvuoroista ja ennen muuta kiitos hienolle omalle porukallemme jossa aidosti keskustellaan ja kuunnellaan siitä miten me haluamme Suomea kehittää.

Mutta nyt pitkä päivä siis paketissa ja aika laittaa pitkälleen. Harmittaa kun jäi Kyra Kyrklundin ja Maxinkin viimeinen ratsastus näkemättä. Mutta katsotaan se jälkikäteen nyt Ylen sivuilta. Ainakin aiemmat suoritukset näyttivät sen, että kuka on ratsastaja. Hieman hevosessa annettiin tällä kertaa etumatkaa eli suoritus todellakin ammattilaisen ratsastama ja hieno oli myös tämän päivän vapaaohjelma. Onnea Kyralle hienosta kisasta. Kyra siis nyt kahdeksas ja upealla Anky van Grunsvenille jo kolmas perättäinen olympiakulta. Viime vuonna HorseShowssa kyllä Ankyn meno olikin huikeaa katseltavaa. Varmasti ansaitsi tämänkin.

Kommentit