Tiistai, 19.05.2009

Blogi, tiistaina 19.05.2009

Tänään ja huomenna todella tiukat päivät ylipistolain parissa. Perustuslakivaliokunnan lausunto laittaa meidät hieman hiomaan ja sorvaamaan lakiesitystä ja tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona opetusministerin kanssa tarkoitus kokonaisuutta käydä läpi ja tehdä tarvittavia muutoksia siihen. Työtä siis todellakin piisaa.

Jätin myös kirjallisen kysymyksen biologisen isän oikeuksista lapseen liittyvissä riita- tai epäselvyystilanteissa. Tapasin tuossa 45-minuuttia ohjelmassa ”Jannena” esiintyneen isän ja päätimme aiheessa toimia myös eduskunnassa. Julkisuudessa on esille noussut siis jälleen kerran yksi tositapahtuma, jossa lapsen biologisen isän oikeudet ovat jääneet nykylainsäädännön jalkoihin.

”Biologisen isän piina” -tarinassa lapsi sai alkunsa lapsen äidin ollessa vielä naimissa. Biologinen isä osallistui normaaliin tapaan lapsen odotukseen, muun muassa kaikkiin neuvolakäynteihin ja myös synnytykseen sekä tämän jälkeiseen lapsen kasvatukseen esimerkiksi isyysloman muodossa. Edellisen suhteen avioeroprosessi oli käynnistetty kuuden kuukauden harkinta-ajan kautta ja aviomiehen isyyden kumoaminen laitettiin vireille äidin toimesta. Prosessi kuitenkin katkesi äidin peruessa oikeuskanteen. Tämän jälkeen lapsen biologinen isä ei ole saanut tavata lasta eikä hänen asemaansa lapsen isänä ole voitu vahvistaa.

Lapsen biologinen isä on nyt toivonut tilanteen selvittämiseksi ja oman asemansa turvaamiseksi virallista DNA-testiä, mutta turhaan. Nykylainsäädännön mukaan biologisella isällä ei ole edes oikeutta vaatia isyystestiä isyyden vahvistamiseksi.

Uskoisin, että vastaavia tapauksia on varmasti paljon ja tämä nyt julkisuuteen noussut tapaus on esimerkki siitä, miten Suomen laki tukee toimintaa, jossa biologinen isä selvän näytön perusteella ei voi tunnustaa isyyttään lapseen, jos äiti ei sitä halua. Maamme isyyslaki automaattisesti nimittäin olettaa, että aviomies on lapsen isä, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Aviomiehen isyyden voi kumota vain lapsen äiti, aviomies itse tai lapsi 15 vuotta täytettyään. Biologinen isä voidaan siis nykylain turvin sulkea pois lapsen elämästä, jos äiti niin haluaa. Tämä ei voi olla lapsen edun ja oikeuksien mukaista. Lapsella täytyy olla mahdollisuus saada tietää oikea biologinen isänsä.

Vastaavasti äidin asema on selkeästi vahvempi. Lähtökohtaisesti äiti voi koska tahansa vaatia miestä DNA testiin, vaikka kyseinen mies olisi naimisissa ja hänellä olisi jo perhe aviopuolisonsa kanssa. Biologinen isä ei sen sijaan voi tällä hetkellä Suomessa tunnustaa isyyttään sitä halutessaan, eikä voi vaatia virallista DNA- testiä mikäli äiti ei siihen suostu. Nykylaki ei siis kohtele tasa-arvoisesti molempia biologisia vanhempia.

Hyvin voi kysyä vastaako nykyinen Suomen isyyslaki tämän päivän tarpeita ja biologisen isän oikeuksia? Ollaanko valmiita nopeisiin toimenpiteisiin lakiesityksen muodossa nykytilanteen korjaamiseksi tasa-arvoiseksi niin äidin, isän kuin lapsenkin oikeuksien näkökulmasta?

Toivotaan että saamme lain sellaiseksi, että jokaisen oikeudet toteutuisivat tällaisessakin tilanteessa. Ottamatta edes kantaa siihen mitä ja miten on tapahtunut niin olisi minusta oikeudenmukaista antaa niin lapselle, äidille kuin isällekin samanlaiset oikeudet joko vahvistaa DNA-testillä vanhemmuus tai sitten toisaalta kumota oma vanhemmuus, jos tapaus on edennyt toisella tavalla. Sellaisia esimerkkejä löytyy paljon. Jatketaan siis nyt työtä tämän eteen.

….

Aamulla ennen valiokuntia ehdin nopeasti poiketa Kiasmassa. Hausjärveläinen Brotheruksen Ilkka ja Sinituote Oy esittelivät nyt julkisuuteen jo muutaman vuoden ilman julkisuutta edenneen kouluprojektin Tansaniaan. Ilkan Johanna-tytär miehensä kanssa löysi kohteen reppureissullaan ja nyt sinivalkoinen Sinituote on sitoutunut ainutlaatuiseen suoraan tukityöhön Gendabissa. Vuonna 2006 alkaneen rakennusprojektin aikana Gendabiin on rakennettu Sinituotteet rahoittamana yhteensä 5 opettajan asuntoa, 8 luokkahuonetta sekä 4 opettajan toimistoa ja lisäksi Sinituote on jakanut 31 stipendiä kylän lahjakkaimmille oppilaille jatko-opintoihin yläasteelle. Brotheruksen ja Sinituotteen tavoitteena on jatkaa koulun tukemista tulevina vuosina kunnes SINI Hargushay Primary School:ssa on tilat yli 1000:lle oppilaalle sekä jakaa vuosittain uusia stipendejä lahjakkaimmille oppilaille yläasteopintoihin. Mielenkiintoinen aamupala – Afrikkalainen aamupala – tänään Kiasmassa ja todellakin oli hieno kuulla kylän väeltä itseltään miten hanke on edennyt. Ilkalla ei siis ole vain sinivalkoinen sydän vaan taitaa olla maapallon muotoinenkin. Toivotaan, että joku muukin suomalainen yritys seuraisi Ilkan ja Johannan esimerkkiä. Aiheesta hieman lisää ja laajemmin Uutissivulla. Kiitos siitäkin.

Päivä sitten tehokkaasti valiokunnissa. Lakivaliokunnassa jatkoimme asiantuntijakuulemisia tekstiviestihäirinnän tai kotirauhan rikkomisen ympärillä. Asia ei olekaan aivan niin yksinkertainen miltä se ensi kuulemalta tuntuisi. Katsotaan miten asian kanssa voidaan edetä, sillä joku ratkaisu tähänkin kiusantekoon pitää löytää. Palaan aiheeseen kun se tullee osaltamme julkiseksi. Mutta sitten tuo sivistysvaliokunta ja todella pitkä ja perusteellinen yliopistolain läpikäynti ministeriön väen ja ministerimme kanssa. Huomenna tarkoitus jatkaa työtä vielä oman kokoomuksen ryhmän ja ministerimme kanssa ja sitten iltapäivällä vielä hallituspuolueiden kanssa. Näyttää siltä, että saamme jättikokonaisuuden tästä vielä kasaan.

Päivällä ehdin myös nopeasti tavata 45-minuuttia ohjelman ”Jannen”. Jätin eilen esityksen hallitukselle biologisen isän oikeuksien vahvistamiseksi ja turvaamiseksi ja tänään aiheen ympärillä teimme työtä myös itse Isän kanssa. Liitän tuo esitykseni myös tänne tämän päivän blogin loppuun. Kiitokset kymmenistä viesteistä aiheeseen liittyen. Työtä tässä näyttää riittävän ja erilaisia tapauksia on lukuisia.

Sitten kaiken tämän jälkeen Ylen Radio, täysistunto ja ilta vielä Lahdessa Hämeen Kokoomuksen piirihallituksen kanssa. Kävimme hieman läpi EU-vaalien loppukiriä ja ainakin Hämeessä näyttää hyvältä. Monenlaista vielä tulossa. Samalla myös suunnittelimme syksyksi Hämeen Kokoomusseminaaria ja myös hieman jo uusia askelmerkkejä ensi vuoteenkin. Hieno keskusteleva ja innokas piirihallitus meillä. Hyvä mieli illan päätteeksi.

Tässä tuo esitykseni:

******

Eduskunnan puhemiehelle

Julkisuudessa on esille noussut tositapahtuma, jossa lapsen biologisen isän oikeudet ovat jääneet nykylainsäädännön jalkoihin. 45 minuuttia- ohjelma esitti 29.4. ”Biologisen isän piinan” nimimerkillä ”Jannen tarina”.

Tositarinassa lapsi sai alkunsa lapsen äidin ollessa vielä naimissa. Biologinen isä osallistui normaaliin tapaan lapsen odotukseen, muun muassa kaikkiin neuvolakäynteihin ja myös synnytykseen sekä tämän jälkeiseen lapsen kasvatukseen esimerkiksi isyysloman muodossa. Edellisen suhteen avioeroprosessi oli käynnistetty kuuden kuukauden harkinta-ajan kautta ja aviomiehen isyyden kumoaminen laitettiin vireille äidin toimesta. Prosessi kuitenkin katkesi äidin peruessa oikeuskanteen. Tämän jälkeen lapsen biologinen isä ei
ole saanut tavata lasta eikä hänen asemaansa lapsen isänä ole voitu vahvistaa.
Lapsen biologinen isä on toivonut tilanteen selvittämiseksi ja oman asemansa turvaamiseksi virallista DNA-testiä, mutta turhaan. Nykylainsäädännön mukaan biologisella isällä ei ole edes oikeutta vaatia isyystestiä isyyden vahvistamiseksi.

Vastaavia tapauksia on varmasti paljon. Tämä julkisuuteen noussut tapaus on esimerkki siitä, miten Suomen laki tukee toimintaa, jossa biologinen isä selvän näytön perusteella ei voi tunnustaa isyyttään lapseen, jos äiti ei sitä halua.
Suomen isyyslaki automaattisesti olettaa, että aviomies on lapsen isä, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Aviomiehen isyyden voi kumota vain lapsen äiti, aviomies itse tai lapsi 15 vuotta täytettyään. Biologinen isä voidaan siis nykylain turvin sulkea pois lapsen elämästä, jos äiti niin haluaa. Tämä ei voi olla lapsen edun ja oikeuksien mukaista. Lapsella täytyy olla mahdollisuus saada tietää oikea biologinen isänsä.

Vastaavasti äidin asema on selkeästi vahvempi. Lähtökohtaisesti äiti voi koska tahansa vaatia miestä DNA testiin, vaikka kyseinen mies olisi naimisissa ja hänellä olisi jo perhe aviopuolisonsa kanssa. Biologinen isä ei sen sijaan voi tällä hetkellä Suomessa tunnustaa isyyttään sitä halutessaan, eikä voi vaatia virallista DNA- testiä mikäli äiti ei siihen suostu. Nykylaki ei siis kohtele tasa-arvoisesti molempia biologisia vanhempia.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus tietoinen nykylainsäädännön ongelmista biologisen isän näkökulmasta? Vastaako nykyinen Suomen isyyslaki tämän päivän tarpeita ja biologisen isän oikeuksia? Onko hallitus valmis nopeisiin toimenpiteisiin lakiesityksen muodossa nykytilanteen korjaamiseksi tasa-arvoiseksi niin äidin, isän kuin lapsenkin oikeuksien näkökulmasta?

Helsingissä 17 päivänä toukokuuta 2009
Timo Heinonen /kok

Kommentit