Tiistai, 18.11.2008

Blogi, tiistaina 18.11.2008

Aamu ja kello seitsemän. Tänään jälleen aikainen reissu Helsinkiin ja viikon eduskuntatyö käyntiin. Viikkoon mahtuu monenlaista ja nyt ensimmäisenä lakivaliokunta päätöskokouksineen ja sitten sivistysvaliokunta ja täysistunto ja illalla vielä sovittuna tapaaminen opetusministerimme kanssa.

Tänään aamulla Helsingin Sanomat nostaa esille esitykseni ajokortin virhepistejärjestelmän käyttöönottamisesta Suomessa. Esitin Euroopastakin tuttua ja hyväksi havaittua mallia, jossa rikkomukset pisteytettäisiin vakavuusasteen mukaan. ja tämän jälkeen kun kuljettajan ”pistetili” olisi täynnä tai pluspisteet syöty pois, olisi edessä määräaikainen ajokielto. Liikenneministeri Anu Vehviläisellä ei ole halua mennä tälläiseen suuntaan ja näyttääkin siltä, että emme tule saamaan nyt varsin kummalliseen ja usein epäreiluunkin sakotusjärjestelmäämme järkeä. Nykyisen järjestelmämme keskeinen ero pistejärjestelmään on se, että nyt meillä ei lasketa kuin ainoastaan liikennerikkomusten määrää ja tämä johtaa aivan kohtuuttomiin tilanteisiin ja siksi teinkin esitykseni järjestelmän uudistamisesta. Toivotaan, että Helsingin Sanomien tyyppinen julkisuus saisi vielä aikaan kovaa ja julkista keskustelua aiheesta ja järki voisi voittaa tässäkin.

Eilen saimme myös yhden järkivoiton, kun Turusta kantautui tieto, että yksi kaupungin uusista perussuomalaisista valtuutetuista päätti siirtyä meidän riveihin. Maarit Rostedt perusteli ratkaisuaan toteamalla Perussuomalaisista, että ”Puolue tuntuu niin rikkonaiselta ja yhteistyökyvyttömältä”. Turun kahden hengen PS-ryhmä kutistui nyt yhteen ja meidän valtuustoryhmämme kasvoi 20:n ja vahvistui tulevaisuuden kannalta näin merkittävästi. Itse en usko, että siirto jää maanlaajuisesti ainoaksikaan. Katsotaan ja seurataan tilannetta.

Mutta nyt auto odottaa. Työpäivä ja eduskuntaviikko alkamassa.

….

Kello 15.57 ja juuri Politiikan Puhemyllyn Radio Hämeen nauhoituksista pois. Esillä mm. väitteet, että Sonera olisi nyt valtiovallan hyväksynnällä ajamassa lankaverkkoa alas ja näin heikentämässä maaseudun mm. nettiyhteksiä. Tämä väite ei pidä paikkaansa vaikka toimittaja kovaa yrittikin asiaa hämmentää. Eli viime viikolla asiaa liikenne- ja viestintänministeriöstä selvitin ja sain vahvistuksen, että Soneralle on asetettu valtion toimesta ehto, että kenenkään palveluita ei saa heikentää. Yhtiö on tämän ehdon hyväksynyt. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos nyt jollakulla on kaksi megaa tai nopeampi nettiyhteys, niin Sonera ei voi purkaa nykyistä yhteyttä ja lankaverkkoa elleivät he pysty tarjoamaan asiakkaalle yhtä nopeaa tai nopeampaa korvaavaa yhteyttä.

Mutta sitten tulemme siihen kohtaan missä kannattaa jokaisen olla valppaana. Yritykset nyt kuitenkin kovaa ovat myymässä halvempaan hintaan vedoten tai sillä houkuttelemalla ihmisille hitaampia mobiiliyhteyksiä. Kannattaa siis olla nyt valppaana ja estää nämä hyökkäykset sillä pahimmassa tapauksessa ne antavat takaportin lankaverkon alasajoon. Sen jälkeen paluuta ei enää nykytilanteeseen ole.

Omalukunsa on sitten tuo varsin harhaanjohtava markkinointi mitä mm. kaiken maailman mokkuloiden ja nettitikkujen ympärillä käydään. Näitä vempaimia nyt markkinoidaan nimellisnopeuksina ja todelliset nopeudet ovat aivan eri luokkaa. Eli ongelmia tulee heti kun samaan aikaan nettiyhteyttä käyttää useampia henkilöitä jne. Itse olisin sitä mieltä, että tällainen mainonta tulisi oikaista ja puhua mieluumminkin todellisista nopeuksista.

Mutta kannustan siis tässä asiassa kyllä varivaisuuteen ja ei ensimmäiseen syöttiin kannata tarttua. Mielelläni autan asiassa eli ei muuta kuin yhteyksiä kun ne toimivat.

Aivan vielä oma asiansa on sitten maamme hallituksen Euroopankin laajuisesti uraauurtava päätös tehdä laajakaistasta yleispalvelu eli palvelu joka pitää olla kaikkien tavoitettavissa. Tätä takuunopeutta ei alkuun voida luvata yli megan, mutta ensimmäisenä kuitenkin tulemme hoitamaan kaikki maamme asukkaat laajakaistayhteyden varaan. 2015 mennessä kaikilla Suomessa on saatavilla 100 megaa.

Jotain muutakin radiossa tänään esillä eli se miten nyt rahaa ohjataan sitä eniten tarvitseville. Mm. tämä painotus, että nyt korotamme lapsilisiä ensin yksihuoltajaperheille ja sitten kolmannesta lapsesta lähtien niin on arvovalinta ja ennen muuta merkittävä ohjaus eniten korotusta tarvitseville. Tämä ajoi nyt ohi lapsilisien indeksiin sitomisen mikä on edelleen meidän keskeisen tavoitteemme joka tullaan kuntoon myös laittamaan. Mutta korjattavaa ja tasokorotettavaa on ollut siinä määrin viime hallituksen jäljiltä tehtävänä, että nämä on nyt ollut pakko hoitaa ensin. Ensi vuosi tuo myös maamme historian suurimman yksittäisen tulonsiirron, kun minimiäitiys-, isyys- ja vanhempainrahat sekä sairauspäivärahat ja kuntoutusrahat korotetaan työmarkkinatuen tasolle. Tämä merkitsee noin 170 euron kuukausikorotusta. Tämän jälkeen minimipäivärahat ovat 550 euroa kuukaudessa. Yksi hyvä esimerkki sellaisesta toimesta mitä ennen ei ole haluttu kuntoon saattaa. Tai kotihoidon tuen hoitorahan korotukset tai kotitalousvähennyksen merkittävä korotus nyt 3000 euroon kuukaudessa jne. Tässä nyt jotain faktaa siitä mitä tapahtuu. Ja myös tuo tuloverotuksen alennus painotetaan aivan oikein pienituloisimmille. Heille 1,4 prosentin alennus ja muille minimissään 1 prosentin alennus valtionverotukseen. Sekin yksi merkki sosiaalisuudesta.

Mutta nyt siis päivä eduskunnassa jo melkein takana ja opetusministeriä tapaamaan illaksi.

…..

Kello 20.58 ja juuri Königstedistä kotiin. Ilta siis tänään meni koulutusasioiden parissa ja seminaarin anti olikin hyvä. Mielenkiintoiset alustukset tulevista asioista mm. hyvä läpikäynti yliopistolain uudistamisen tilasta sekä aikuiskoulutuksesta.

Tänään saimme myös julkisuuteen hallituksemme viimeisimmät päätökset talouden nykytilasta tai sen eteen. On hyvä, että meillä haasteeseen puututaan mahdollisimman kovalla kädellä ja mahdollisimman oikeaan aikaan. Ainakin tämän päiväinen paketti osoittaa sitä, että ei Financial Times ole aivän väärillä jäljillä arvostaessaan valtiovarainministerimme Jyrki Kataisen tänään Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi. Toimet puhuvat tämän puolesta jälleen.

Maailmantalouden turbulenssi ravistelee myös meitä ja taantuma näkyy. Itseasiassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa 2000-luvulla maamme budjettitalous painuu alijäämäiseksi. Nyt tämän takia tehtiinkin suunnitelmiin korjauksia ja ensi vuoden talousarvio muuttuu aika merkittävästikin. Verotulojen kertymän uskotaan jäävän noin 1,6 miljardia arvioidusta ja tämä osaltaan pakottaa meidät ottamaan hieman lisää valtionvelkaa samaan aikaan kun teemme kovan luokan elvytystoimia talouden nostamiseksi. Esimerkiksi palkkaveron kevennykset toteutetaan juuri tästä syystä ja tästäkin huolimatta. Taloutemme mahdollinen kasvu tulleekin rakentumaan nimenomaan kotimarkkinoidemme varaan, kun viesti tullee painumaan näillä näkymin miinukselle. Tässä tuo kotitalouksien ostovoiman tukeminen näyttelee merkittävää roolia.

Merkittävää tämän päiväisessä paketissa oli myös se, että leikkauksia ei menopuoleen nyt tehdä, mutta mm. alkoholiveroa kiristetään. Työttömyysturvaan lisätään rahaa merkittävästi kuten myös asumistukeen suojaamaan arkea ja samaan aikaan myös rakentamiseen ohjataan merkittävästi lisää voimavaroja työllisyyden lisäämiseksi mm. homekoulut tulevat samaan erittäin merkittävän lisäpanostuksen nyt elvytyspaketissa kuten myös asuntorakentaminen. Samalla myös vuokra- ja asumisoikeusasuntojen käynnistysavustuksen piiriin tulee koko maan. Tässä nyt jotain lyhyesti, mutta yhden ison ja mieluisan asian haluan vielä päivän päätteeksi nostaa esille.

Eli tänään saimme ratkaisun myös jo umpikujaan ajautuneeseen yrittäjien sukupolvenvaihdosten perintöveroon. Hallitus päätti vetää esityksen pois ja nyt korvauksena tullaan esittämään kaikille lähiomaisille ns. 1. veroluokkaan kolmen prosenttiyksikön tasakevennystä. Itse olisin ehdottomasti ollut sitä mieltä, että tuo yritysten sukupolvenvaihdos asia olisi pitänyt viedä läpi, mutta asia kompastui nyt aivan älyttömään perustuslakivaliokunnan tulkintaan. Tämä verotus ei ole oikeudenmukainen. Voi vain kysyä mikä verotus sitten on kaikille täysin oikeudenmukainen? Ollaanko esimerkiksi silloin saman arvoisia, että toinen joutuu maksamaan ansaitsemastaan eurosta esimerkiks 15 senttiä veroa ja toinen 55 senttiä. Ei kai verotus koskaan ole täysin tasaisesti meitä kohteleva. Ei ainakaan nykymalli. Mutta tähän liikkeeseen nyt syynä siis perustuslailliset ongelmat, joiden vuoksi esitystä jouduttiin muuttamaan yrittäjille epäedullisemmaksi. Mutta tämä nyt siis pakonsanelema, mutta kuitenkin parempi kuin tuo peruslakivaliokunnan sotkema malli. Mutta tavoitteenamme tulee olla perintöveron 1. luokasta kokonaan luopuminen. Itseasiassa sen puolesta teimme juuri myös esityksen.

…..

Eli tässä hieman esimakua Mika Häkkisestä Ahvenistolla ja erityisesti sen takia, että rallipätkät on tehty Lopella Saukkolan EK:lla. Aika kovaa mainosta suomalaisille paikoille ja osaamiselle TOPGearissä.

Kommentit