Tiistai, 17.11.2009

Blogi, tiistaina 17.11.2009

Aikainen lintu madon löytää. Yöunet jälleen takana ja kohta jo autonnokka kohti Helsinkiä. Tänään aamuksi sovittu tapaaminen peruuntui sairastumisen takia, mutta se ei paljon kalenteria höllennä. Menoa ja tekemistä riittää. Päivä eduskunnassa ja sitten illalla Forssaan Hämeen Kokoomuksen Piirikokoukseen yhdessä Sampsa Katajan kanssa. Sampsa tänään vieraanamme ja puhuu mm. taloudesta ja tulevista eduskuntavaaleistakin.

Eilen valtuuston kokouksessa minusta muutama erinomainen valtuustoaloite. Koukun Kari esitti, että kunta ottaisi ”junailijan” roolin siinä, että kovaa vauhtia kasvavaa Launosten taajamaan voitaisiin saada maksu- ja pankkiautomaatti. Itse uskon, että sellainen pankki voisi löytyäkin joka näkisi tämän kylän mahdollisuudet ja näin pitkähkön tauon jälkeen taajamaan saataisiin joitakin pankkipalveluita. Ainakin nostoautomaatille on ollut kysyntää ja katsotaan josko kehittämispäällikkömme saisi tässäkin aikaan hyviä tuloksia. Toivotaan siis Karin aloitteelle myötätuulta. Muutenkin oli mukava nähdä Kari jälleen tositoimissa mukana. Kari on pitkänlinjan kuntapäättäjiämme ja tehnyt työtä oikeastaan kaikilla mahdollisilla kunnan tasoilla ja tehtävissä. Hänenlaisia kokeneita tekijöitä tarvitaan. Myös Rautiaisen Juhani oli eilen mukana valtuustossa, kun flunssa hieman rivejä harventanut. Jussilla on myös pitkä ura kokoomuksessa ja valtuustossa ja useammankin ison lautakunnan johdossa. Nyt teknisessalautakunnassa ja eilen siis valtuustossakin.

Tuo surkuhupaisa näytelmä Afgasnistanista sai eilen realistisempaa kuvaa kun valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka uskalsi hieman valottaa tilannetta. Tarkka moitti aika kovinkin sanoin presidenttiä kohun nostattamisesta ja episodista ja totesi mm., että ”koko farssin surkeus johtui ilmeisesti siitä, että presidentti ei ymmärtänyt sotilasoperaation realiteetteja tai ei perehtynyt niihin kunnolla”. Tarkka käsitteli aihetta Lapin Kansassa.

Itsekin kuulin operaatiosta ja sen päätöksenteosta myös aikanaan ja myönnän, että itsekin kyllä ihmettelin kohua mikä siitä nostatettiin ja syyttelyä missä syyteltiin kyllä aivan vääriä miehiä. Voi vain miettiä miksi niin halutaan maassamme toimia.

Tarkka kävi kirjoituksessaan läpi päätöksentekoprosessin ja totesi lopuksi, että ”Ymmärsikö tai muistiko presidentti, mitä oli päättänyt?” Ja aika koviakin piikkejä Tarkka presidentin suuntaan heitti toteamalla, että ”on oikein hyvä, että ylipäällikkö ei ole militaristi, mutta jonkinlaista tuntumaa sotilasasioihin siinä tehtävässä kuitenkin tarvitaan”. Mutta hyvä, että tämä keinotekoinen myllytys nyt on saatu päätökseen ja jälleen jokainen voi keskittyä työhönsä. Tarkka totesi vielä, että ”määräaikaisella tehtävällä on sekä alku että loppu, ja niistä oli päätetty presidentin johdollaan hallituksessa ja sitten vielä eduskunnassa”. Eli se siitä tietokatkoksesta.

Esimerkillisestä toiminnasta saimme eilenkin osoitusta, kun puolustusministeri Jyri Häkämies ilmoitti peruvansa perinteisen uudenvuoden vastaanottonsa. Häkämies perusteli ratkaisua taloustilanteella ja siitä aiheutuvilla säästötarpeilla. Olen ehdottomasti samaa mieltä Häkämiehen kanssa, että tiukassa paikassa pitää pystyä tekemään päätöksiä ja osoittamaan nimenomaan esimerkillä mallia, että taantuma ja tiukaneuron aika näkyy kaikessa eikä perinteetkään ole pyhiä. Itse uskon, että tämä upea ja hieno perinne ei katkea yhteen tai kahteenkaan välivuoteen vaan jatkaa arvokasta tietään tulevaisuudessa, kun maamme jälleen voi paremmin. Esimerkkiä Häkämiehestä.

Mutta nyt Helsinkiä kohden. Muutama neuvottelu jo odottaa.

….

Nyt näyttää hyvältä. Monessakin mielessä ja välillä hyvä niinkin. Muutama palaveri meni mainiosti ja saimme asioita eteenpäin. Katsotaan koska sitten julkisiksi. Sitten ympäristövaliokunta ja sivistysvaliokuntakin mm. nuorten opiskelija ja koululaisvaihtoasioiden parissa takana ja nyt odottelen sen iloisen vartin, että täysistunto alkaa. Esillä mm. ensi vuoden talousarvioesityksen ensimmäinen täydentäminen ja varmasti myös elvytyskin. Tuo elvytyskeskusteluhan on saanut koko ajan uusia mielenkiintoisia piirteitä. On väitetty, että kuntien rakennushankkeita tukemalla oltaisiin elvytetty tehokkaammin kuin sillä, että tuloveronkevennyksin ja etuuskorotuksin on rahaa annettu enemmän kaikille suomalaisille ja näin kotimarkkinoille käyttöön. Itse en usko, että paljonkaan enempää investointiputki olisi vetänyt ja työtä tuottanut. Esimerkeiksi voin nyt vaikka ottaa tämän vuotisia valtion tukemia liikuntapaikkarakentamisen hankkeita eri kunnista joissa osta siis jäi käynnistymättä vaikka täyden tuean valtiolta olisivatkin saaneet. Sama näyttää toteutuvan myös ensi vuonna ja siksi esitinkin mm. liikuntapaikkarakentamisen hankerahoitukseen nyt uudenlaista nopeampaa ja joustavampaa reagointimallia jossa mahdollisesti peruuntuvien tai siirtyvien hankkeiden tilalle voisimme nopeasti nostaa toisia toteuttamisvalmiita hankkeita. Nykymalli on ollut niin kankea, että vaikka tänäkin vuonna tieto hankkeiden lykkääntymisestä tuli jo viime keväänä niin nuo rakentamisrahat saatiin uusjakoon vasta nyt muutama viikko sitten. Ei siinä ole mitään järkeä ja siksi mallia on tässä taloustilanteessa kehitettävä. Mutta jos nyt tästä vartista kymmenen minuuttia nauttisin rauhasta ja kahvista niin sitten taas…

….

Kello 22.33 ja juuri puolueemme varapuheenjohtajan Sampsa Katajan kanssa Forssasta takaisin Helsinkiin. Nyt tarkoitus jäädä tänne yöksi kun kuskin hommaan olin lupautunut ja huomenna sitten vielä aikainen herätyskin. Kävimme siis Hämeen Kokoomuksen syyskokouksessa ja olipa jälleen upea tunnelma, kun suuri vanha kaunis sali ääriään myöten täynnä väkeä. Kokoomuksen tilaisuudet vetävät siis hienosti ihmisiä ja tänäänkin hyvä ja keskusteleva kokous aiheina ensi vuoden tapahtumat, ajankohtainen päivän politiikka ja tulevaisuus talousnäkökulmasta Sampsan johdolla ja sitten myös eduskuntavaalit 2011. Itse piirimme puheenjohtajana toin esille myös järjestötyön tämän vuoden tuloksia ja tapahtumia ja myös hieman valotin jo tulevaakin. Olen itse tuon järjestötyön nostanut tässä tehtävässä ykkösteemakseni ja koenkin, että se piirimme tärkein tehtävä. Sen kautta joko pärjäämme ja menestymme niin vaaleissa kuin muutenkin ja siksi siihen on joka päivä annettava panosta. Kiitokset myös täällä vielä siitä, että sain vahvan yksimielisen tuen jatkaa piirimme johdossa. Olen otettu ja iloinen tuesta ja innolla jatkan tässä tärkeässä työssä.

Kannanotossa nostimme esille tällä kertaa erityisesti Heinolan vaikean työllisyystilanteen. UPM ratkaisut ovat ajamassa alueen työttömyyden todella rumiin lukuihin. Pahimmillaan mennään yli 20 prosenttiin ja siksi nyt on tehtävä kaikki mahdollinen alueen tukemiseksi ja inhimillisellä tasolla jokaisen ihmisen ja perheen tukemiseksi. Siksi vaadimmekin, että nyt maamme hallituksen pitää tehdä ratkaisuja alueen erityistuista pidemmäksi kuin yhdeksi vuodeksi kerrallaan. On aivan selittämättäkin selvää, että vuoden jatkot eivät aluetta pelasta. Elinkeinoministeriön pitää nyt tehdä pidempi ratkaisu Heinolan seudun erityistuesta ja näin turvata alueelle pidemmän aikavälin kehittymismahdollisuudet. Liitän tuon kannanotomme tähän alle kokonaisuudessaan.

Mutta kiitokset vielä kaikille mukanaolleille ja erityisesti forssalaisille erinomaisesta vieraanvaraisuudesta ja Sampsalle vierailusta. Oli mukava ilta.

….

HÄMEEN KOKOOMUKSEN PIIRIKOKOUKSEN KANNANOTTO:

”Kaikkia työpaikkoja ei voida pelastaa”
Hämeen Kokoomus vaatii pidempiaikaisia tukitoimia Heinolan seudulle

Hämeen Kokoomuksen piirikokous on huolissaan Metsäyhtiö UPM päätöksestä sulkea Heinolan vaneritehdas ja saha. Lopettamisen välitön vaikutus Heinolan seudulle ja koko Päijät-Hämeelle on merkittävä ja jo nyt korkean 15,5 prosentin työttömyyden pelätään nousevan jopa yli 20 prosenttiin. Hämeen Kokoomus korostaa myös sitä, että teollisuuden rakennemuutoksen vaikutukset ovat myös erittäin suuria alinhankkijayrityksiin ja niiden tulevaisuuteen.

– Heinolan seudun jatko äkillisten rakennemuutosten alueena tulee turvata ja valtiovallan tulee nyt yhdessä seutukunnan kanssa tehdä kaikki työpaikkojen turvaamiseksi. Päätöstä äkkilisen rakennemuutoksen alueesta ei tule tehdä vain vuodeksi vaan Elinkeinoministeriön pitää nyt tehdä pidempi ratkaisu Heinolan seudun erityistuesta ja näin turvata alueelle pidemmän aikavälin kehittymismahdollisuudet, toteavat Hämeen kokoomuslaiset kokouskannanotossaan.

Tavoitteena on, että seutukunnalle osoitetulla rahoituksella voidaan käynnistää ripeästi toimenpiteitä, joilla voidaan lieventää lomautusten ja irtisanomisten haitallisia työllisyysvaikutuksia. Nyt menetettäviä kaikkia työpaikkoja ei voida kuitenkaan pelastaa.

– Esimerkiksi alinhankkijayrityksiä tulee tukea löytämään uusia toiminta-aloja ja kumppanuuksia ja myös panostuksia täydennyskoulutukseen tulee lisätä. Lisäksi nuorten koulutusta tulee suunnata oikein aloille joilta tulevaisuuden kasvu ja työpaikat löytyvät, linjaata kokoomuslaiset toimenpiteitä.

Rahoitusta on seudulle laaditun suunnitelman mukaisesti tarkoitus käyttää uusien korvaavien työpaikkojen luomiseen rahoittamalla yritysten investointi- ja kehittämishankkeita, työllisyysperusteisia investointeja sekä muita rakennemuutoksen torjumiseen liittyviin kehittämishankkeita. Lisäksi rakennemuutosalueilla toteutetaan tehostetusti muutosturvaan ja muita työvoimapolitiikkaan liittyviä toimenpiteitä.

Heinolan seutukunnan rinnalla myös Forssan seutukunta on eronnut selvästi Hämeen muista seutukunnista. Vuonna 2007 valtioneuvosto nimesi myös Forssan seutukunnan äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, kun irtisanottuja ja lomautettuja oli mm. Helkama Forsteen, HK Ruokatalon, Atrian, Vapon sahan ja Finlayson Forssa Oy:n tehtaiden supistusten tai lopettamisten myötä kertynyt yli 1600 henkilöä. Tämän vuoden syyskuun lopussa Forssan seudulla oli työttömiä työnhakijoita 2111 henkilöä. Vuoden aikana työttömyys on lisääntynyt 653 henkilöllä eli 44,8 %:lla.

– Näiden seutujen tilannetta tulee nyt valtiovallan seurata tarkasti ja ryhtyä riittäviin toimenpiteisiin työpaikkojen turvaamiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi. On tehtävä kaikki mahdollinen, että yksikään työikäinen ja työkykyinen ei nyt syrjäytyisi pysyvästi työmarkkinoilta tämän maailman laajuisen taantuman seurauksena, muistuttavat kokoomuslaiset.

Myös nuorisotyöttömyys aiheuttaa Hämeessä päänvaivaa. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä alle 25 -vuotiaita työttömiä on jopa yli 80 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Ensi kevät tulee olemaan työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden osalta erittäin vaikea. Työministeri Sinnemäen tuleekin nyt kohdistaa nuoriin erityispanoksia. Tarvitaan lisää toimia opiskelu-, harjoittelu- tai työpaikan turvaamiseksi nuorille viimeistään kolmen kuukauden kuluttua työttömyyden alkamisesta. Tällaisena aikana ei nuorisotakuusta saa livetä.

Kokoomuslaiset toteavat, että samalla on myös uhka, että nuorten valmistuminen lykkääntyy, jos ammatillisten opintojen pakollisiin työssäoppimisjaksoihin ei löydy tiukalla olevista yrityksistä työpaikkoja.

Kommentit