Tiistai, 17.10.2006

Blogi, tiistaina 17.10.2006

Ylen Aamu-TV kertoi uutisissaan, että omaishoidontuista tai oikeastaan sen epäämisestä on tehty tänä vuonna paljon valituksia hallinto-oikeuksille. Viime kuun lopussa valituksia oli kirjoitettu jo yli 250. Ja vertailuksi voisi todeta, että viime vuonna koko vuonna valituksia tehtiin 180. Tahti tänä vuonna on ollut siis lähes kaksinkertainen.

Mistä sitten valitetaan. Yleisin valituksen aihe on tuenmäärä tai yleinen ongelma, että määrä raha on loppunut ja siksi hakemusta ei ole kunnissa hyväksytty.

Nämä asiat ovat vaikeita. On ollut äärimmäisen vaikeaa saada esimerkiksi meillä Lopella ennen kaikkea virkamiehet ajattelemaan panostusta omaishoidontukeen tai vaikkapa latsen kotihoidontukeen vaihtoehtona mikä toisi säästöjä vaan varsin tavanomaista on, että nämä kaikki nähdään lisäkustannuksena. Ei siis nähdä puusta pitkään. Miettikääpä mitä maksaa hoivapäivä palveluasunnossa tai dementiayksikössä tai aivan se tavallinen päiväkotipäiväkin on kohtuullisen kallis. Silloin kun tiloista on pulaa niin kuin meillä Lopella on niin näistä kotihoitomuodoista voisi hyvin löytää helpotusta työntekijä ja tilaongelmiinkin ja vielä varsin inhimillisellä tavalla. Eikös ihmisen paikka ole omassa kodissa mahdollisimman pitkään.

No nyt täytyy heti muistuttaa, että todennäköisesti Lopella käynnistyy ensi vuonna myös lasten kotihoidontuen Loppi-lisän maksaminen. Kovan työn takana se on ollut ja edelleen sen merkityksestä ollaan eri mielisiä. Vanhusten ja vammaisten kotihoidontuki jatkuu, mutta lisäsatkauksia ei sinne puolelle ole luvassa vaan yleisempää on ollut viime aikoina leikkaukset. Tämä on aivan valtakunnallinen ongelma siis.

Usein omaishoitajat kokevat valittamisen hoitotyön lomassa usein hankalaksi ja siksi usein valitusten tekeminen päätöksistä jää. Hoidon kanssa jotenkin vielä useimmat sanovat pärjäävänsä, mutta viranomaisten kanssa taisteluun ei voimavaroja tahdo riittää. Ymmärrettävästi.

No jotain muutakin hyvää ensi vuonna on luvassa. Tähän astihan omaishoitajilla on ollut oikus kahteen vapaapäivään kuukaudessa. Aivan kahteen vapaapäivään KUUKAUDESSA. Ensi vuoden alusta vapaiden määrä noussee kolmeen. Mutta summa summarum… käytännössä omaishoitajat harvoin pystyvät nauttimaan näistä vapaapäivistään, koska kunnilla ei ole tarjota korvaavia hoitopaikkoja.

Tämä tai nämä asiat ovat sellaisia mihin kunnat tarvitset valtiovallalta apua. Määrärahoja kuntapuolelle tulisi lisätä, jotka pystymme turvaamaan palvelut jatkossakin. Uhka on todellinen ja siihen pitäisi maamme hallituksen vakavalla kädellä puuttua.

….

Kello hieman yli seitsemän ja aamiaista syön. Tänään aamulla kokous Riihimäellä kello 9.00 ja sitten päivällä julkistamme Mikko Lahtion yhteistyösopimuksen ja tavoiteita Lopella iltapäivällä mediatilaisuudessa. Iltapäivällä vielä töihin Helsinkiin eli vauhtia riittää.

Niin ja nämä sivutkin hieman tänään täydentyvät ja uudistuvat. Nähdään siis…

Kello 13.10 ja juuri takaisin Lopelle. Aamulla pidimme palaveria Riihimäellä kampanjamme talousasioista. Intoa löytyy sieltäkin puolelta. Hyvältä näyttää. Kotimatkalla poikkesin tilaamassa uuteen kotiimme suihkuseinät ja samalla vaihdoin muutaman saman Rusin Antin kanssa eilisestä kunnahallituksen kokouksesta. Sovimme, että palataan asiaan vielä tässä ennen ensi maanantain kunnanhallituksen kokouksen jatkoa.

Nyt viimeistelen vielä muutaman toimistojutun ja sitten Lopen Osuuspankille ja sieltä Helsinkiin töihin.

….

Uudenmaan vaalipiiriin asetettiin nyt lisää ehdokkaita. Hyvinkää sai Antti Röngän rinnalle toisen ehdokkaan kun 27-vuotias Riikka Komulainen nimettiin mukaan ehdokaslistalle. Onnittelut Riikalle! Hienoa, että nuoria saadaan peliin lisään. Tutustuin tässä Riikan sivuihin netissä. Löytyvät muuten osoitteesta www.riikkakomulainen.net. Oli mielenkiintoiset sivut ja paljon asiaan. Tällaisia naisia tarvitaan mukaan. Sivuilla ennen kaikkea Riikan Ajatuksia osuus kiinnosti. Oli mukava lukea niitä ja löytää sieltä paljon tuttuja juttuja omasta ohjelmastani. Erityisesti tuo slogan ”Eläkkeelle työstä ei elämästä” kolahti. Juuri samaa asiaa korostin Vaalistartissa, mutta Riikka oli osannut se pukea hyvin sanoiksi tai täksi sloganiksi. Löytyi sieltä erojakin, mutta nehän paljastuvat sitten aikanaan. Tsemiä kuitenkin Riikalle isoon urakkaan.

….

Oma päivä alkaa olla pulkassa. Tänään julkistimme loppilaisen 800 metrin juoksijan Mikko Lahtion tavoiteet lähivuosille aina vuoteen 2010 asti ja samalla yhteistyösopimuksen paikallisen Osuuspankin kanssa. Mikosta tulemme vielä kuulemaan ja haluan jatkossakin olla tasoittamassa tietä lahjakkaiden loppilaisten tiellä on sitten kyse urheilijoista, musiikin harrastajista tai taiteilijoista. He ansaitsevat meidän kaiken tuen. Tsemiä nyt siis Mikolle eteenpäin.

Tilaisuudesta kiirehdin vielä Helsinkiin hoitamaan muutaman työasian ja nyt vielä toimistolla. Kello 19.43 ja kohta pitäisi mennä mökille. Satu on tehnyt pizzaa 🙂 Mikäs on miehen kotiin palatessa. Huomenna muuten Satun päivä.

….

Tänään Lauri Ihalainen hyökkäsi aika kärkkäästi suomalaisia yrittäjiä vastaan. SAK:n puheenjohtaja piti yt-laista syntynyttä pattitilannetta huolestuttavana. Uhkasi sen jopa tuhoavana kolmikantayhteistyön ja arvostelu kohdistui kärkkäimmin etenkin pienyrityksiä edustavaan Suomen Yrittäjiin. ”Yrittäjät ovat vastustaneet kaikkia lakeja”, totesi Ihalainen ja sai saman tien Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen vastaamaan kohtuuttomaan kritiikkiin. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja totesi tänään heti tuoreeltaan, että Ihalainen ei näytä tuntevan pienyrityksiä ja on kritiikissään täysin metsässä. Järventaus totesi, että Lauri Ihalaisen väite siitä, että uusi yt-laki ei muka vaikuttaisi yrittäjien työllistämishaluun, on väärä. Faktahan on, että laki toisi pienyrittäjälle lähes kolmekymmentä uutta menettelytapavelvoitetta ja niiden laiminlyönnistä voisi seurata erilaisia sakkoja.

Järventaus totesi minusta aivan oikein, että on varmasti aivan selvää, että pienyrittäjä harkitsee moneen kertaan ennen kuin palkkaa sen lisätyöntekijän, joka veisi yrityksen uuden laki askeleen yli. Samalla Järvetaus totesi palautteessaan, että kommenteilla SAK:n puheenjohtaja kuvittelee tietävänsä yrittäjien työllistämishaluun vaikuttavat asiat näköjään paremmin kuin me yrittäjät itse. Niinpä niin…

Järvetaus totesiki, että taitaa siis olla Ihalaisen tavoite nyt vain pimentää ja peittää se tosia, että yt-lain laajentaminen pienyrityksiin ei ole mitään asiallisia perusteita. Toivotaan, että tämä asia säilyy kuitenkin nyt päälimmäisenä eikä pelottelulle anneta tilaa.

Itse olisin valmis mieluumminkin edesauttamaan yrityksiä työllistämishankkeissa ja toivoisin tällaista osallistumuista myös Ihalaiselta. Itse yrittäjänä tiedän sen kuinka iso kynnys on yleensäkin työllistää jo se ensimmäinenkin vieras työntekijä. Tarpeita olisi selkeästi, mutta rohkeus ja uskallus ei riittää. Tähän minun caseniin ei suoranaisesti tuo nyt keskustelussa oleva yt-laki koske, mutta kuitenkin.

Katsotaan miten yt-laki etenee. Keskusta ja RKP:hän asettuivat sitä vastaan ainakin toistaiseksi ja nyt jälleen kerran SAK Ihalaisen johdolla uhkailee kovilla aseilla. Samaan aikaan SAK ilmoitti suhtautuvansa nihkeästi myös veronalennuksiin tulevalla vaalikaudella.

Taidetaan jättää Suomen Yrittäjien toimistusjohtajan kommentti mieleen täksi yöksi. Järventaus totesi, että ”ylisääntelyllä tapetaan työ Suomesta, eikä luoda sitä lisää”.

Kommentit