Tiistai, 17.08.2010

Blogi, tiistaina 17.08.2010

Kello 6.20 ja aika nousta Porissa uuteen aamuun. Eilinen Eduskuntaryhmämme kesäkokous meni erinomaisesti. Olin enemmän kuin tyytyväinen, että oma puolueeni linjasi Itämeren suojelurahat ja Pohjanmaan -ratahankkeen nyt kärkeen budjettiriiheeheen ja toivon, että muutkin puolueet näkevät nämä asiat niin tärkeiksi, että riihessä rahat niihin saadaan. Itämeren ja sisävesiemme suojelu on sellainen kokonaisuus jota ei voida alistaa taloustilanteen muutoksille. Meidän on huolehdittava sisävesiemme tilasta vastuullisesti ja tehokkaan järkevästi. On syytä miettiä onko järkevää asennuttaa nykyisiä laitteita jokaiseen mummonmökkiin ja toivonkin, että keskustan ympäristöministeri Paula Lehtomäki nyt selventäisi tätäkin rallia. Lehtien mukaan moni talo ja jopa piskuinen tölli on asennuttanut pihoihinsa toimimattomia laitteita. Tässä pitää saada järkikäteen ja se pitää tulla ministeriltä. Mutta jos nyt lopetamme sisävesiemme ja Itämeren hoidon ja suojelun niin sitten voi kysyä mihin enää peruspalveluitakaan tarvitaan jos pohjavetemme tuhoutuvat ja asumisviihtyvyys ja muu. Siksi ei näitä asioita nyt ainakaan pidä asettaa toistensa vastinpareiksi. Turhanpäiväistä vastakkain asettelua puhua Itämeren suojelusta ja pohjavesien suojelusta vaikkapa vanhustenhoivan vaihtoehtona.

Mutta nyt sitten aamupalalle ja päivä lehdet. Kohta jo aamun ensimmäinen suora radiohaastattelu ja iltapäivällä aloitamme sitten jo myös Yle Hämeen Politiikan Puhemyllytkin. Mutta päivään.

…..

Kello 19.32 ja juuri Hämeenlinnasta kotiin. Eduskuntaryhmämme kesäkokous jatkui tänään Porissa ja Raumalla ja sitten iltapäivällä vielä suora radiolähetys Ylen Hämeenlinnan studiolta. Politiikan Puhemylly siis palasi näin kesätauoltaan. Keskustelussa tänään isäntänä jälleen Pertti Lampinen ja aiheena mm. tulevan vuoden talousarvio ja myös muutenkin talouden tulevat vuodet. On harmittavaa, että nyt lähestyvät vaalit häiritsevät tätä keskustelua ja mediassa nähdään kaikessa vain vaalit. Niin tänäänkin. Vaalien syy kuulemma se, että ei leikata ja vaalien syy se, että ei tehdä sitä ja tätä. Samalla unohtuu se, että tällaisessa taloustilanteessa pitää elää todella tarkasti. Maamme talouskasvu on edelleen hentoista ja olisi kertakaikkiaan typerää tuhota tuo kasvu nyt vääränlaisilla ratkaisuilla. Eli tässä vaiheessa pitää edelleen ylläpitää ja tukea talouskasvua ja sitä ensi vuoden budjetti mitä parhaiten tekee. Samalla kuitenkin aloitamme jo varovasti talouden tasapainottamisen. Energiaveroja korotetaan ja myös uusi makeisvero otetaan käyttöön.

Itse kuitenkin vielä budjettiriihessä miettisin kertaalleen nyt esitetyn makeisveron korotuksen korvaamista sokeriverolla. Pidän makeis- ja virvoitusjuomaveroa hankala mm. Xylitol-tuotteiden ja kivennäisvesien näkökulmasta ja myös samojen tuotteiden erilaisen pakkaamisen vaikutus veroon mahdollisesti vääristää tilannetta. Itse jättäisin siis korotetun veron ulkopuolelle esimerkiksi 100% xylitol-tuotteet sekä kivennäisvedet. Niissä ei ole sokeria lainkaan. Ja on toki hankalaa jos veronkorotuksen jälkeen makeisveron myötä sama suklaavohveli joutuisi eri verotuksen piiriin riippuen siitä onko se pakattu keksipakkaukseen tai karkkikääreeseen.

Nyt esitetyllä makeisverolla on tarkoitus kerätä vuosittain noin 120 miljoonan euron tulot valtiolle verottamalla mm. makeisia, jäätelöä ja virvoitusjuomia. Lakiesityksen ulkopuolelle on nyt jäämässä muut sokeriset elintarvikkeet.Uudistuksella tavoitellaan myös maltillisempaa makeisten syöntiä ja virvoitusjuomien juontia. Itse uskoisin, että sokeripitoisuus olisi parempi verotuksen kohde. Se olisi oikeudenmukaisempi ja ohjaisi minusta paremmin kulutusta terveellisempien tuotteiden suuntaan. Sokerivero kohtelisi kaikkia sokeria sisältäviä tuotteita tasa-arvoisesti.

Tätä siis itse vielä pohtisin? Mitä mieltä te olette? Viime kädessähän makeisverosta päätetään seuraavassa budjettiriihessä. Veron on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2011 alusta.

 

 

Kommentit