Maanantai, 16.08.2010

Blogi, maanantaina 16.08.2010

Aikainen nousu jälleen kerran. Aurinko upeasti tuolla puitten takana ja linnut laulavat vieläkin. Kohta suuntaamme siis kesäkokoukseen eduskuntaryhmämme kanssa Poriin ja Raumalle. Esillä ensi vuoden budjetin viilaukset ja tarkennukset sekä myös muutenkin tulevan syksyn ja tämän hallituskauden viimeiset asiat. Mielenkiintoinen ja tiukka ohjelma kahdeksi päiväksi, mutta palaillaan siihen.

Urheilussa surullisia uutisia tullee aina silloin tällöin. En tiedä mikä lajeista sitten on kuolemantapauksilla mitattuna kaikkein vaarallisin tai missä lajissa loukkaantumisia tapahtuu kaikista eniten. Kaikesta kaiken tietävä Erkki Tuomioja niputti viime viikolla blogissaan ”vaarallisen, ihmisiä ja ympäristöä vaurioittava hölmöilyn” piikkiin myös moottoriurheilun arvostellessaan saunakilpailun kuolentapausta. Minulle ei aivan selvinnyt haluaako demariedustaja nyt sitten kieltää moottoriurheilunkin kun siinäkin joskus aina valitettavasti kuolemantapauksia tapahtuu? Sellaisen kuvan miehen blogista sai. Tänään sitten aamulla mietin, että samalla logiikalla Tuomioja varmasti tänään esittää kiellettäväksi myös juoksemista. Dagens Nyheter kertoi eilen nimittäin, että Tukholman vain 10 kilometrin juoksussa kuoli kaksi kilpailijaa. Lisäksi lehden mukaan lukuisia juoksijoita vietiin sairaalahoitoon kuivumisen vuoksi. Eli näyttää siltä, että urheilulajit ovat kaikki vaarallisia ja Tuomiojan logiikalla kiellettäviä tai ainakin paheksuttavia. En tiedä kumpaa miehen blogikirjoitus oli.

Itse en nyt sentään ole urheilulajeja – jollaiseksi en tosin kylläkään saunomista tai muita Suomen kesäisiä kisoja laske – kieltämässä. Oikeaan urheiluun mistä kyse siis juoksemisessa, yleisurheilussa, jalkapallossa, salibandyssa, jääkiekossa ja myös moottoriurheilussa piilee aina omat vaarat. Valitettavasti. Kuolemantapauksiakin tapahtuu varmasti näissäkin kaikissa edellä mainitsemissani lajeissa aina silloin tällöin ja niin tapahtuu kilpa- kuin kunto- ja harrasteurheilussakin. Se on erityisen valitettavaa. Mutta uskon kuitenkin, että urheilulla ja liikunnalla on näitä surullisia ja kielteisiä tapahtumia enemmän myönteistä vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan. Liikunta on meille jokaiselle tärkeää päivittäin ja uskon, että myös huippu-urheilu osaltaan on ihmisiä ja erityisesti nuoria liikkumaan kannustamassa. En sitten tiedä onko valitettavia onnettomuuksia yhdessäkään lajissa 100 prosentisesti estettävissä ja ennaltaehkäistävissä. Pahaa pelkään, että ei ole, mutta sen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. 

Aivan toinen keskustelunpaikka on sitten saunomis- yms. kilpailut tai hullutukset. Miten ne nyt sitten halutaankin kokea. Niitä ei kuitenkaan sovi edes Tuomiojan sotkea ja sekoittaa oikeaan urheiluun ja liikuntaan.

….

Kello 14.19 ja nyt suuntaamme kesäkokouksen osana Raumalle Sari Sarkomaan kanssa tutustumaan paikalliseen Opettajankoulutuslaitokseen. Mutta päivä siis edennyt hyvin. Kokoomus linjasi, että haluamme budjettiin lisättäväksi Itämeren suojelurahat ja myös rahat Pohjanmaan ratatöihin. Minusta järkevät linjaukset. Tosin varsinkin tuo Itämeri-asian ympärillä on uutisointi ollut epätarkkaa. Rahoja ei ole budjetista leikattu vaan kyse hankerahasta jotka kaikki katsotaan budjettiin vasta budjettiriihen aikana. Meille tuo Itämeren suojelu kuitenkin ykkösasia. Luonnollisesti.  Mutta ohessa kuvia päivän Kokoomus Kuuntelee -tapahtumasta Porin keskustasta ja niin kuin kuvista näkyy väkeä aivan valtavasti.

….

Iltapäivän vierailu siis vei jo tänään muutamaksi tunniksi Raumalle. Rauman Opettajankoulutuslaitoksella on kertakaikkisen upeat paikat ja hienoa myös se, että Turun Yliopisto on nähnyt tärkeäksi ja järkeväksi kehittää opettajankoulutusta juuri Raumalla. Siellä nyt siis luokanopettajakoulutuksen lisäksi myös mm. teknisentyön aineopettajaopinnot ja myös lastentarhaopettajan opinnot. Luotu vahva toimiva kampus ja toivotaan, että Tampereen Yliopisto ei tekisi vääränlaisia ratkaisuja. Hämeenlinnan OKL:n lopettaminen olisi heiltä suuri virhe ja veisi varmasti koko yliopistoa väärään suuntaan. Mutta se oma casensa. Raumalla tutustuimme Sari Sarkomaan kanssa kaupungin ja OKL:n suunnitelmiin laajentaa harjoittelukoulu eli Normaalikoulu nykyisestä 1-6-koulusta yhtenäiskouluksi eli 1-9-opetusta antavaksi peruskouluksi. Erittäin mielenkiintoinen hanke, jolle ainakin minä annan täyden tukeni. Toivotaan, että ratkaisu asiassa saadaan jo nyt syksyn aikana ja uusi paremmin opettajankoulutusta tukeva harjoittelukoulu voisi aloittaa jo ensi vuoden syksyllä.

Nyt hetki aikaa hotellilla ja sitten illan ohjelmien pariin.

Kommentit