Tänään ainulaatuinen päivä, kun Presidenttifoorumi kerää yhteen kaikki kolme maamme presidenttiä Tasavallan presidentti Tarja Halosen johdolla. Foorumi kerää Presidentilinnaan pienen kutsun joukon puhumaan aiheesta ”Muutosten Suomi” ja olen todella iloinen, että itse sain kutsun tähän nyt jo yhdeksänteen Presidenttifoorumiin. Luvassa tulevaisuuskeskustelua jossa mukana presidenttien lisäksi mm. professori Pekka Himanen ja Vuoden Pakolaisnaiseksi valittu Fatbardhe Hetemaj. Kohta siis Presidentilinnaa kohden.
Yksi tulevaisuuden vahvuutemme on myös varmasti vahva peruskoulu johon onkin nyt panostettu erityisen paljon voimavaroja. Tärkeää on myös se, että pystymme tarjoamaan lapsille ja perheille riittävästi tukipalveluita niitä tarvitessa ja myös koulun ja opiskelun nivelvaiheissa riittämiin opinto-ohjausta. Itseasiassa tämä opinto-ohjaus on yksi tärkeimmistä keinoista jos haluamme auttaa nuoria eteenpäin määrätietoisesti opiskelussa. Toki varmasti muitakin toimia tarvitaan opintojen nopeuttamiseksi mm. korkeakouluissa. Tällaisia ovat kannustava ja riittävä opintotukikokonaisuus jossa itse haluan ehdottomasti painottaa opintorahan kokoa. Mutta nämä asiat suuri kokonaisuus ja varmasti tänäänkin Presidentinlinnassa esillä.
Mutta yksi iso huoli on myös pienten lukioiden oppilasmäärät. Me olemme Lopella raapineet päätä jo parisen vuotta kun lukiomme oppilasmäärä on laskenut pahasti. Tämä siitäkin huolimatta, että lukiomme tarjoaa yhdet parhaimmat eväät mm. jatko-opintoihin niin kuin viime viikkoinen tuore selvitys osoitti. Oppilaspula on maassamme nyt iso kun ikäryhmät pienenevät ja mm. ammatillinen koulutus vetää ja tuoreiden arvioiden mukaan jopa sadan lukion kohtalo onkin nyt vaakalaudalla.
Meillä on Suomessa vajaa 450 lukiota. Näistä noin neljänneksessä on alle 120 oppilasta ja 69:ssä oppilaita on alle sata. Ehkä tarvitsemmekin nyt maanlaajuisesti lukioverkkoselvityksen. Esimerkiksi meillä Lopella noin 80 000 euron vaje tässä vaiheessa ja vaje pahenee jos tulijamäärät pysyvät nykyisen kokoisina. Lähdössä nimittäin viimeisiä isompia ryhmiä nyt pois. Jos tätä cappia emme pysty korjaamaan voi edessä on vaikeita ratkaisuja. Ongelmat isoja siis läpi maan ja ehkä nyt opetusministeri Henna Virkkusen tulisikin aloittaa maanlaajuiset lukiotalkoot sen eteen, että saamme säilytettyä maassamme riittävän lukioverkon niin, että tasapuoliset mahdollisuudet toisenasteen opiskeluun säilyisi kaikilla. Lukiomatka ei saa olla tähän valintaan esteenä. On siis varmasti syytä miettiä pienten maamme tulevaisuuden kannalta tärkeiden lukioiden erityisaseman vahvistamista. Lukioverkon alasajo olisi tässä mielessä kohtalokasta. Otan aiheen esille Hennan kanssa.
Mutta nyt Presidentinlinnaa kohden. Presidenttifoorumi alkaa.
….
Presidenttifoorumin anti oli erinomainen. Ensin historialliset puheenvuorot kaikilta presidenteiltämme ja erityisesti mielenkiintoista oli kuunnella Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren erittäin hyvät puheet omista kausistaan ja myös historiastaan, mutta ennen muuta myös maamme tulevaisuudesta. Itse nostin keskustelussa esille sen, että nyt kun puhumme kovasti maahanmuuttajien kotouttamisesta niin olisikin ehkä tärkeämpää ja järkevämpää ryhtyä puhumaan siitä miten maamme ja kansalaisemme voisivat itse kotoutua paremmin maailmaan. Presidentti Ahtisaari tarttuikin ajatukseeni ja käsitteli sitä laajasti mm. ulkomailla tapahtuvan työnteon ja opiskelun, mutta myös kotimaassa tapahtuvan opiskelun näkökulmasta. Juuri itse nimeenomaan kaipaisin kouluihimme aivan uudenlaista otetta tässä maailmassa ja siellä olisi paljon tehtävää. Mutta nyt nelituntinen tulevaisuuskeskustelu takana ja kiireellä täysistuntoon. Tänään vielä paljon töitä jäljellä.
….
Kello 21.57 ja kotiin Hämeenlinnasta piirihallituksen kokouksesta. Olen nyt johtanut Hämeen Kokoomusta muutaman kuukauden eli vuodenvaihteesta lähtien ja täytyy sanoa, että into on vain kasvanut. Tänäänkin erittäin keskusteleva ja myös aikaansaapa kokous ja erityisen iloinen olin siitä, että nyt jälleen toimistollamme täysi miehitys pienen tauon jälkeen. Pitkän linjan kokoomustekijä mm. Tuhatkunnan entinen pääsihteeri Pasi Nykänen aloitti viime viikolla järjestösihteerinämme ja nyt jo mm. piirimme kotisivu-uudistus hyvässä vauhdissa. Tänään myös annoimme Pasille tehtäväksi tausta- ja linjakeskustelun jälkeen järjestökilpailun sääntöjen ja mallin muokkaamisen. Halusin herätää henkiin vanhan jäsenhankintakilpailun, mutta nyt laajennettuna Varsinais-Suomen järjestökilpailun mallin mukaan. Tavoitteenamme nyt siis aktivoida jo hienosti toimivaan yhdistyskenttäämme entisestään. Mm. EU-vaalit jo pian ovella ja tavoitteenamme niihinkin saada ennätysmäärä Hämeeseekin erilaisia tilaisuuksia mm. Korvakahviloita ja Hei, Me puhutaan ulkopolitiikkaa -tilaisuuksia. Into ainakin näyttää olevan kohdallaan ja siitähän tämä homma usein liikkeelle nimenomaan lähteekin. Ihmisistä.
Tänään eduskunnan suuressa salissa kävimme lähetekeskustelun nyt valiokuntiin siirtyvästä hallituksen esityksestä koskien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelin käytön laajentamista. Kyse siis palveluiden tuottamismallista, jossa kunta palvelusetelin antaessaan sitoutuu maksamaan yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelun käyttämisestä syntyneet kustannukset kunnan ennalta määräämään arvoon asti. Eli kuntalainen voi siis käytännössä itse valita ja tietyllä tavalla ”kilpailuttaa” palveluja ja ehkä myös hakea extra-laatuakin itse lisäämaksaen.
Tärkeää on nyt täälläkin todeta, että ei koskaan ei missään tilanteessa eikä milloinkaan kuntalaisen ole pakko palveluseteliä vastaanottaa. Eli valinta on aina vain ja ainoastaan kuntalaisen itsensä. Tämä siis on vain yksi vaihtoehto sitä haluaville. Eli kuntalaisilla on tulevaisuudessakin aina oikeus ja mahdollisuus kieltäytyä palvelusetelistä. Tällöin luonnollisesti kunta on jatkossakin aina velvollinen järjestämään palvelun muuten.
Nythän palvelusetelit ovat olleet jo käytössä mm. kotihoidossa ja kokemukset ja palaute on ollut erinomaista. Siksi nyt mallia haluammekin laajentaa ja antaa kuntalaisille yhden uuden nyt laajentuvan tavan saada peruspalveluita. Toisaalta tai oikeastaan lisäksi jos kunta onnistuu hyvin markkinoimaan palvelusetelit ja saa kuntalaiset niitä käyttämään niin ehkä silloin myös osalta kalliita vaikkapa vanhainkoti-investointeja voidaan välttyä ja tätä kautta säästää veroeuroja muihin palveluihin. Mutta valinta on siis aina ja vain kuntalaisen. Se on syytä muistaa.