Tiistai, 17.01.2012

Blogi, tiistaina 17.01.2012

Helsingin Sanomien tuore gallup laittaa pressanvaalit nyt mielenkiintoiseen asentoon. Se osaltaan näyttää sen, että perussuomalaisten Timo Soini on poissa pelistä. Ero kakkospaikasta kisaaviin Pekka Haavistoon ja Paavo Väyryseen on niin suuri, että ihmeitä pitää tapahtua jos se kurotaan vielä umpeen. Soinin kannatus on vain 9 prosenttia eli selkeästi alle puolet perussuomalaistenkin totutusta kannatuksesta. Toisaalta tiedämme senkin, että Soini pystyy ihmeisiin ja jytkyihinkin. En siis itse menisi vielä sanomaan ”ei onnistu” perussuomalaistenkaan kohdalla.

HS:n Gallup myös vahvistaa sitä käsitystä, että Pekka Haavisto tullee olemaan toinen ehdokas kakkoskierroksella Sauli Niinistön kanssa. Vaikka tässä gallupissa Haavisto on vielä tasalukemissa Paavo Väyrysen kanssa niin kannatuskäyrä on sellainen, että Haavisto on voittamassa tasaturpajuoksun. Haavisto kirii hyvällä loppunosteella nyt ohi ja sitä loppunostetta nimenomaan ruokkii tämä Helsingin Sanomien gallup joka kertoo Haaviston kannatuksen olevan ylivoimaisesti kovimmassa nousussa.

Näyttää siis vahvasti siltä, että tulemme saamaan erittäin mielenkiintoisen toisen kierroksen, jos sellainen tulee. Sauli Niinistön kannatus on tuoreimmissa gallupeissa pyörinyt edelleen aivan omissa lukemissa. Ilta-Sanomat mittasi viikonloppuna 49 prosentin kannatuksen ja HS 39 prosenttia. Ja toisella kierroksella Niinistö peittoisi vastustajansa yhä murkaluvuin. Mutta katsotaan tuleeko sellaista lainkaan.

Tässä HS:n TNS Gallupilla teettämässä presidenttikyselyssä soitettiin 1408 puhelinhaastattelua 11.-15. tammikuuta 2012.

Tänään on vielä mahdollisuus äänestää ennakkoon ja kääntää galluplukuja toiseenkin asentoon. Hyvä päivä siis antaa äänen kuulua.

Jatketaan siis tiukkaa työtä loppuun asti. Nyt aamusta presidentivaalikiertueelle. Ensin aamusta Riihimäelle, sitten Lahden Niinistö Cafeeseen ja illansuussa isompaan tapahtumaan Heinolaan. Lahti klo 14.00-15.00 ja sitten Heinola klo 16.00 alkaen

Pitkä ja lumipyryinen kampanjapäivä takana. Aamusta aikaisin siis liikkeelle ja ensin Riihimäelle. Sieltä sitten Lahteen ja vielä illaksi Heinolaan.

Täytyy todeta, että yksi hauskimpia episodeja mahtui tähän päivään kun Lahdessa yhtäkkiä huomasimme yhden Pahvi-Saulin kadonneen. Epäilys heräsi heti vähintäänkin kidnappauksesta ja kahvilan väki jo ehti harmitella edellisvaaleista peräisin olevan Pahvi-Saulin katoamista. Hetken päästä Niinistö Cafeeseen tuli kuitenkin rouva joka kertoi nähneensä viejät. Pian minulla oli Mersun rekisterinumero tiedossa ja hetkenpäästä jo autonomistajakin ja sitten yhteys häneen. Auto oli tyttärellä käytössä ja nyt Saulikin oli matkassa. No sovimme, että Pahvi-Saulin voi palauttaa ”lainasta” takaisin kahvilaan ja toivotaan, että niin myös tapahtuu. Onneksi tekijät tiedossa. Mutta oli muuten ensimmäinen kerta kun kuulin, että Pahvi-Sauli varastetaan tai siis viedään käsistä. Tai jotain sellaista.

No muuten Lahdessa mukava tunnelma ja hymyilyttihän tuo Pahvi-Saulikin katoaminen valtaosaa väestä. Hyviä keskusteluja koko parituntinen mitä paikalla ehdin olemaan ja muutama uusi tukijakin Sauli Niinistölle. Ja toivottavasti onnistuin myös herättämään muutaman nuoren kiinnostuksen yhteiskunnallisia-asioistakin kohtaa. Hyvä ja pitkä keskustelu heidän kanssaan niin rauhanturvaamisesta, EU:sta kuin taloudestakin. Fiksuja kavereita.

Lahdesta sitten kovaa vauhtia Heinolaan missä oli Timo Erkkilän ja Ulla Saveniuksen johdolla kaikki valmista ja tupa täysi. Sauli Niinistö totesi Heinolan Niinistö Cafen olevan kolmen viihtyisimmän kahvilan joukossa ja minä laitan kymmenien kahviloiden kokemuksella paremmaksi. Taitaa Heinolan Cafe mennä ainakin kahden kärkeen. Erittäin kaunis ja mukava kahvila ja vielä oma Saulin Salonkikin. Ei siis ihme, että tänään vierailuni aikana kahvilassa tarjoiltiin jo 3000 kuppi Niinistön Presidentti-kahvia.

Illan aikana minulla oli ilo ja kunnia esitellä Suomalainen teko ja kiittää näin Reumasairaalan pitkäaikaista lääkäriä ja uranuurtajaa professori Heikki Isomäkeä pitkästä elämäntyöstä. Kuulimme myös erittäin mielenkiintoisen kertomuksen sairaalan historiasta ja mm. perustamisesta. Olisi muuten historian kirjoittamisen paikka? Kukakohan ottaisi haasteen vastaan? Mutta vielä kerran kiitos Heikki Isomäelle upeasta elämäntyöstä ja monen lapsen elämän pelastamisesta. Ja aikuisenkin.

Heinolassa menikin sitten aika niin siivellä keskustellessa ja turinoidessa, että isännät jo joutuivat lopulta meitä innokkaimpia työntämään lumiselle kotimatkalla. Keskusteluissa mukana myös mm. yksi Heinolan vasemmistoliittolainen joka kertoi olevansa Saulin tukija pressanvaaleissa ja myös Heinola-ryhmän väkeä. Heidänkin ehdokkaansa on Sauli Niinistö. Tukea siis todellakin kaikkialta ja yli kaikkien rajojen. Tuntuipa ja kuulostipa upealta vasemmistoliittolaisen puhe Saulin tueksi.

Aamulla muutaman sanan totesin Helsingin Sanomien päivän gallupista. Se näytti jo tilanteen muuttuneen, mutta pian saimme jo vahvistusta sille, että HS taitaa olla nyt väärillä jäljillä. Helsingin Sanomien presidenttigallupin tulokset poikkeavat nimittäin muista gallupeista niin paljon, että taitaa olla metsässä. Myöhemmin tänään julkaistiin sitten MTV3:sen gallup missä Niinistö siis sai  jälleen 47 prosentin kannatuksen ja se on samassa linjassa viikonlopun IS:n kyselyn kanssa missä lauantaina Niinistön kannatukseksi mittattiin 49 prosentin. Samaa lähes 50 prosentin linjaa tai hieman ylikin linjaa jatkoi myös Kymen läänissä Sanoman sanomalehtien ovensuukysely, jossa lauantaina Niinistöä kertoi äänestäneen 53 prosentia uurnalla käynneistä. Niin ja Ylen Taloustutkimuksella 5.1.2012 Sauli Niinistön kannatus oli 52 prosentia. Nyt siis taisi tulla Hesarille huti. Vai tuliko – sen tiedämme ensi sunnuntaina.

Eli tässä vielä tuoreimman gallupin luvut kaikkien ehdokkaiden osalta. Tutkimus siis julkaistiin tänään MTV3:n toimesta ja sen on tehnyt Research Insight Finland. Kyselyssä puhelinhaastateltiin 1014 suomalaista 9.1.-13.1.2012 välisenä aikana. Virhemarginaali on 3,1 prosenttia suuntaansa.

Kannatusprosentit jakautuivat seuraavasti:

Sauli Niinistö 47
Paavo Väyrynen 15
Pekka Haavisto 15
Timo Soini 9
Paavo Arhinmäki 4
Paavo Lipponen 4
Eva Biaudet 4
Sari Essayah 3 

Kommentit