Tiistai, 16.09.2008

Blogi, tiistaina 16.09.2008

Tänään aloitamme eduskunnassa sitten syksyn suururakan, kun käynnistämme ensi vuoden budjetin käsittelyn. Salissa kuullaan jälleen kymmeniä ja kymmeniä puheenvuoroja ja väittelyä ja keskustelua. Itse tullen nostamaan esille erityisesti liikunnan ja urheilu rahoitus ihan sillä että ne jäävät usein kovin pienelle huomiolle. Ensi vuosi tuo sporttiinkin nimittäin paljon sellaista mihin emme ole ennen tottuneet.

Merkittävää ensi vuoden budjetissa on myös merkittävät tulonsiirrot lapsiperheille. Esimerkiksi lapsilisiin tehdään nyt tämän vuoden yksihuoltajakorotuksen jälkeen seuraava korotus. Ensi vuoden alussa korotetaan kymmenellä eurolla lapsilisiä perheen kolmannesta lapsesta lähtien lukien. Tärkeä korotus nimenomaan painottaen heitä joille korotuksella suuri tarve. Tasainen korotus kaikille lapsille nimittäin olisi jäänyt muutamaan euroon. Siksi ehkä näin sosiaalisempaa ja sitten jatkamme tuon lapsilisien indeksiin sitomisen valmistelua kun kiireisimmät korjaukset on tehty. Eli kun tämä esitys hyväksytään niin lapsilisää maksetaan perheen ensimmäisestä lapsesta sata euroa ja sitten toisesta 110,50 euroa ja korotuksen vaikutuksesta kolmannesta 141 euroa, neljännestä 161,50 euroa ja viidennestä tai useammasta lapsesta 182 euroa kuukaudessa. Ensi vuonna muuten lapsilisiä maksetaan hieman yli miljoonalle lapselle tai lapsesta. Miten se nyt pitäisi sanoa.

Tärkeä parannut lapsiperheille on myös korotukset kotihoidontukeen ja yksityisen hoidon tukeen. Kotihoidontuen hoitoraha nostetaan 20 eurolla kuukaudessa eli perheen yhdestä alle kolmivuotiaasta lapsesta maksettava hoitoraha on korotuksen jälkeen 314,28 euroa kuukaudessa. Tämän jälkeen jokaisesta muusta alle kolmivuotiaasta lapsesta maksettava kuukausittainen hoitorahaa 94,09 euroa ja perheen kustakin muusta lapsesta maksetaan 60,46 euroa. Samalla myös yksityisen hoidon tuki nousee reilulla 20 eurolla kuukaudessa 160 euroon. Tämä lasten kotihoidon tuki ja myös yksityisen hoidon tuki on tarkoitettu nimenomaan perheille, joiden lapset ovat hoidossa muualla kuin kunnan järjestämässä päivähoidossa. Tietojeni mukaan kotihoidon tukea maksetaan vuonna 2009 noin 63 000 perheelle ja samaan aikaan yksityisen hoidon tukea noin 12 900 perheelle.

No tässä nyt muutama nosto jälleen ensi vuoden budjetista. Nyt kuitenkin aamu jo siinä pisteessä, että on syytä kääntää auton nokka kohti Helsinkiä. Aamusta vielä kunnantalolle nopeasti yksi lomake ja sitten matkaan.

….

Tänään kunnallisvaalien ehdokasasettelu päättyi. Listat jätettiin keskusvaalilautakunnille ja erityisen tyytyväinen olin siihen, että ensimmäistä kertaa Lopella kokoomus nousi keskustan edelle ehdokasasettelussa. 47 ehdokkaan voimin lähdemme nyt kohti kuntavaaleja ja toivon, että mahdollisimman moni loppilainen löytää listaltamme itselleen sopivan ehdokkaan. Itseasiassa valtakunnallinen trendi näkyi myös vahvasti Lopella. Sekä keskustan että SDP:n ehdokasmäärät laskivat selvästi ja vain kokoomus pystyi kasvattamaan määrää.

Valtakunnallisestikin kokoomus oli siis ainoa iso kasvupuolue. Ehdokasmäärämme kasvoi valtakunnallisesti lähes 20 prosenttia suhteessa vuoden 2004 kunnallisvaalien ehdokasasetteluun. Myös vihreiden ehdokasmäärä kasvoi, mutta sen sijaan vasemmistoliiton laski selvästi kuten myös keskustalla ja SDP:llä. Kummankin ehdokasmäärä putosi viime kerrasta noin tuhannella SDP:llä tietojen mukaan reilulla sellaisella.

Jos omaa joukkoamme hieman avaa enemmän niin meidän ehdokkaista valtakunnallisesti noin 41 prosenttia on naisia ja nuoria eli alle 30-vuotiaita ehdokkaita on noin 11 prosenttia. Lisäksi saimme mukaan myös merkittävästi viime vaaleja enemmän ulkosuomalaisia eli maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita. Meillä Lopellakin jälleen myös he edustettuina. Tosin meillä jo viime vaaleissa kaksikin hyvää ulkomaalaistaustaista loppilaista.

Jos vielä hieman katsoo laajaa maatamme noin kartalla niin ehdokasmäärämme kasvoivat erityisen hyvin mm. Keski-Suomessa, missä kasvua oli peräti 47 prosenttia ja 20-30 prosentin kasvuun pystyivät myös Kymenlaakso, Varsinais-Suomi, Etelä-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Pirkanmaa. Yksittäisistä paikkakunnista lähdemme täysillä listoilla lokakuun vaaleihin mm. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kouvolassa, Seinäjoella, Naantalissa, Ruskossa, Kurikassa, Vaasassa, Kuopiossa, Salossa, Luvialla, Kauhajoella, Kinnulassa, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Tuusulassa ja Joensuussa. Erityisen iloinen olen koviin listoihin Hämeenlinnassa ja Lahdessa ja myös vain muutaman ehdokkaan täydestä listasta jääneeseen Riihimäen tilanteeseen.

Mutta näillä nyt mennään ja katsotaan miten käy. Tänään siis eduskunnassa pitkä päivä valiokunnan ja sitten täysistunnon parissa joka jatkuu täällä edelleen. Nyt kuppikahvia ja kello 21.46. Tämä työ jatkuu koko viikon.

Kommentit