Maanantai, 15.09.2008

Blogi, maanantaina 15.09.2008

Eilisen vapaapäivän jälkeen on taas mukava lähteä uuteen viikkoon. Kalenteri on kiitettävän täysi ja sääkin näyttää suosivan. Tänään maanantaina tavan mukaan kotikunnan ja seutukunnan asioita listalla. Aamusta ensin kunnantalolle missä linjaamme vielä hieman luottammushenkilöorganisaatiomme uudistamista ja siitä se päivä sitten alkaa. Iltapäivällä jätämme Lopen keskusvaalilautakunnalle ehdokaslistamme kunnallisvaaleihin kello 15 ja illaksi vieläkin sovittuna ohjelmaa.

….

Tänään uusia ulkoasuja ja ilmeitä julki enemmänkin. Nämä omat kotisivuni uusiutuivat 200 000. kävijän kunniaksi ja uutena otan käyttöön Hyvä ehdokas -sivun jossa esittelen minusta mainioita kokoomuslaisia ehdokkaita syksyn 2008 kunnallisvaaleihin ympärimaan. Ensimmäisenä loistava nuori lahtelainen abiturientti Monica Savander. Nyt lahtelaisilla on hieno mahdollisuus astua valtuustojenkin eturiin ja valita mukaan nuori, innokas ja osaavakin nuori valtuutettu. Uskon, että Monicasta on valtuutetuksi monelle – ei vain nuorille, mutta myös heille. Suosittelen.

Tänään myös julkistettiin puolueemme kunnallisvaalien näkö. Pensseli, kuokka ja Jyrki -uutisoitiin kampanjamme lanseeraus ja kuvaakin hyvin yhteistä tavoitettamme. ”Kaikkien kuntien tekevät ihmiset – liittykää yhteen” on teemamme – me haluamme tehdä yhdessä – tehdä parempia kuntia, parempia asuinpaikkoja ja parempia palveluita. Jyrki Katainen totesi Helsingissä, että ”Tekemisen vastakohtia ovat ruikutus, haaveilu ja kotiin jääminen. Toivo taas on tekemisen moottori. Jos ei ole toivoa, työt jäävät tekemättä.” Tässä hengessä me suuntaamme kohti uusia vuosia.

Tänään päivällä linjasimme myös uusia luottamushenkilökuvioita Lopella. Olemme hieman uudistamassa kuntamme päätöksentekorakenteita nyt samalla kun valtuustommekin koko kasvaa 35:teen valtuutettuun. Asiat etenevät tässä seuraavine viikkojen aikana. Ei aivan vielä yksimielisyyttä uudistuksista, mutta päälinjat yhtenevät.

Tänään myös jätimme ehdokaslistamme Lopen kunnan keskusvaalilautakunnalle Kassarin Yrjön kanssa. Koskaan ennen ei Lopella ole ollut tällaista listaa äänestäjille tarjolla. 47 loppilaista – erilaista monessakin mielessä, mutta päätavoitteeltaan samanlaisia – tavoitteemme on kuntalaisten palveluiden kannalta parempi Loppi. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että meillä on erionomainen joukko nuoria ehdokkaita – enemmän kuin monessa suuremmassakin kaupungissa. Ja siihen, että meillä on mukana palveluiden ammattilaisia niin kuntapuolelta kuin yksityiseltäkin sektorilta. Meillä on yrittäjiä Lopen Yrittäjien puheenjohtajan Jarmo Laukkasen johdolla. Meillä on monta uutta viime vuosien vahvan kasvun Lopelle tuomaa loppilaista. Meillä on senioreita joiden osaamista arvostetaan. Meillä on listallamme maahanmuuttaja, jonka äänellä haluamme kaikkien Lopelle muuttaneiden ulkomaalaistaustaistenkin äänen kuuluviin. Meillä on Lopen eniten 47 loistavaa aitoa loppilaista äänestäjien käytettävissä, arvioitavissa ja äänestettävissä. Olen tyytyväinen tähän joukkoon.

Tänään sain myös tiedon, että yksi uusi jälleen mielenkiintoinen henkilö tullee hakemaan kuntamme seuraavaksi kunnanjohtajaksi. Torstaina hakuaika päättyy. Mielenkiintoinen syksy tässäkin siis valossa tulossa. Kiinnostusta kuntamme ykköspaikkaa kohtaan on ollut muutenkin. Puhelin on soinut ja itse toivon, että saamme viivalle kisaamaan paikasta hyvän, osaavan ja edustavan joukon kunta-alan moniosaajia. Valintaprosessista tulee mielenkiintoinen.

Vaikka tänään päiväni kulutinkin Lopella ja lähinnä kotikuntani ja myös osittain seutukuntamme asioiden parissa niin myös valtakunnan tasolla on tänään tapahtunut. Hallituksemme antoi tänään esityksen seuraavasta askeleesta opintotukijärjestelmämme uudistamisessa. Aiemminhan olemme jo korottaneet merkittävästi vapaantulon rajoja eli oikeutta opiskeluajan aikaiseen työntekoon ilman etuuksien takaisinperintään ja korottaneet 15 vuoden odotuksen jälkeen opintorahaa kaikilla opiskelijoilla 15 prosentilla. Nyt seuraava kannustava askel on se, että asumislisän myöntämisessä luovuttaisiin puolison tulojen huomioon ottamisesta. Nykyisinhän opiskelijoiden asumislisää myönnettäessä on otettu huomioon opiskelijan kanssa samassa asunnossa asuvan puolison tulot. Ja mikä erikoisinta tulkinta on ollut sellainenkin, että samassa asunnossa ns. kimppakämpää asuneet esimerkiksi ystävät kaksi naista, miestä tai nainen ja mies on aina katsottu puolisoiksi, jos hakija ei toisin todista.

No nyt esityksen mukaan puolison tulojen perusteella tehtävästä tarveharkinnasta ollaan luopumassa. On nimittäin enemmän kuin totta, että samassa asunnossa yhdessä asuvat nuoret eivät yleensä avusta toisiaan taloudellisesti. Tämä ns. puolison tulojen perusteella tehtävästä tarveharkinnasta luovuttaessa osa pienennettyä asumislisää saavista saisi täyttä asumislisää ja asumislisän piiriin tulisi uusia opiskelijoita. Ensi vuonna asumislisämenot kasvaisivat tämän myötä noin 1,8 miljoonalla. Asumislisän määrä on 80 prosenttia enintään 252 euron asumismenoista. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2009. Yksi selkeä esimerkki taas siitä välittämisestä ja kannustavuudesta. Tällaistäkään esitystä ei edellinen hallitus saanut aikaan.

Mutta huomenna jälleen aamusta pitkä päivä edessä. Talousarvioesityksen läpikäynti alkaa eduskunnassa ja urakkaa riittää koko viikoksi. Palataan siis huomenna aiheisiin.

Kommentit