Sunnuntai, 14.09.2008

Blogi, sunnuntaina 14.09.2008

Eilen illalla kävimme Sadun kanssa katsomassa Aku Louhimien Vapaussodan jälkimaininkeihin sijoittuvan Käsky-elokuvan. Karmaiseva kuvaus siitä mitä sodan jälkeen vielä tapahtui ja miten kostonkierre jatkui. Olen itse lukenut tähän aikaan liittyvää kirjallisuutta ja mm. yhden gradun aiheesta. Ei siis aivan ilman todenperää tämä. Yksi kuva tuosta ajasta. Itse pidän tärkeänä, että elokuvia tehdään ja erilaisia ihmiskohtaloita kuvataan. Tämä osaltaan yksi sellainen jonka olisi suonut jäädä tapahtumatta – vihan ja koston kierre oli vahva ja rangaistukset mielipuolisia. Sodan lopputulokseen ei tässä oteta kantaa. Voi vain miettiä millainen maamme historia olisi jos. Onneksi näin.

Elokuvan naispääosan esittäjä Pihla Viitala oli roolissaan loistava. Äärimmäisen upea suoritus nuorelta lahjakkaalta näyttelijältä, jonka tie varmasti ylämäkeen. Taitava. Myös Samuli Vauramo oli roolissaan vakuuuttava, kun myös pientä orpolasta esittänyt poika. Liikuttava.

Tänään Helsingin Sanomissa oli juttua ensi syksyn ruuan alv:n alennuksesta. Kauppojen hintakilpailua tutkiva tutkija epäilee ja pelkää samaa mitä meistäkin moni eli että alennus ei tule kuluttajahintoihin vaan hukkuu matkalla eri portaiden katteisiin. Tutkija toteaa, että hinnat laskevat todennäköisesti vain hetkeksi ja sitten hyöty hukkuu. Jukka I. Mattila toteaa, että ero kurotaan lopulta kiinni ja laskennallisestikin hinnat halpenevat vain 3,5 prosenttia, kun arvonlisäveroa pudotetaan 17:stä 12 prosenttiin. Mattilan toteaakin lehdessä, että tärkeintä onkin että maamme ruuan verotus laskee lähemmäksi eurooppalaista tasoa. Minusta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että alv:n alennuksen vaikutuksia seurataan vakavasti ja ollaan valmiita toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi jos hyötyä ei ole nähtävissä. Itse kuitenkin uskon, että hinnat tulevat laskemaan ja tämä hyöty suurin juuri heidän kohdalla joiden kuluista hyvin suuri osa rakentuu ruuasta. Tärkeä apu siis moneen pöytään. Uskon niin.

Ei saman lehden verkkosivut kertoivat sitten myös tuoreimmat puolueiden kannatusluvut. Eroja ei ole syntynut viimeisen kuukauden aikana ja kolme suurta menee vaaleja kohti tasoissa. Keskusta kannattaa nyt 22,2 prosentia suomalaisista, kokoomusta 22,1 prosentia ja Sdp 21,8 prosentia. Ero kuukauden takaiseen on se, että SDP on pudonnut kärkipaikalta takaisin kolmanneksi ja ehkä merkillepantavaa on ennen muuta se, että SDP:n kannatus on laskenut tänäkin vuonna koko ajan eli menneen kesän kesäkuun, elokuun ja syyskuun kyselyt viittaavat jatkuvaan syöksyyn eikä uudesta puheenjohtajasta ole ollut mitään apua ainakaan tässä suhteessa. Mielenkiintoista on sekin, että nyt tehdyn selvityksen mukaan juuri keskustan äänestäjät ovat nyt kaikkein epävarmimpia äänestämisestään. Ja mielenkiintoista on myös se, että Keskustan kannatus on vuoden 2004 kuntavaaleihin verrattuna alamäessä ja meidän puolestaan edellisvaaleja selkeästi parempi. Lehden mukaan ”Kokoomuksen kannatustrendi on nousujohteinen”. Katsotaan mihin vaalit tuloksen vievät.

Tänään vielä muutama neuvottelut kuntavaaleihin liittyen. Katsotaan josko saamme muutamaan kuntaan vielä loppukirillä täydetkin ehdokaslistat. Mutta onneksi päivään mahtuu myös muuta. Läyliäisissä Kristiina Vuorimies – hänkin muuten yksi ehdokkaistamme – järjestää miehensä Jarmo Pikkaraisen ja tallin väkensä kanssa estekilpailut ja sinne tarkoitus suunnistaa.

….

Läyliäisten Ratsutallin kisat tarjosivat tänään kivassa – tosin hieman koleassa – syyssäässä paljon nähtävää. Eilen koululuokat olivat keränneet yli 50 kisaajaan ja tänäänkin esteissä todella hyvin osallistujia ja aikalailla isolta alueelta. Hieman syyhytti kyllä itsekin päästä tositoimiin. Harmittaa kun tällaisiin ei ole mahdollisuutta osallistua. Ehkä joskus on.

Hieman ihmetellen olen seurannut keskustelua ja nyt jo alkanutta Tallin Tähdet tv-ohjelmaa. Formaattihan Ruotsissa jo ollut käytössä, mutta siellä kuulemma mukana jo jonkin verran perusosaamista omaavia osallistujia. Nyt näyttää pahasti siltä, että kahden kuukauden hosuminen on vain pahaksi tälle upealle harrastukselle. Ei ratsastus ole tuollaista – ei suuren eläimen kanssa saa leikkiä. Homma lähtee kunnioituksesta, luottamuksesta ja rauhallisuudesta. Jos puheet Horse Show:n metriluokan kisasta kahden kuukauden kuluttua pitävät paikkansa niin olen ihmeissäni. En edes nyt jaksa uskoa. Toivotaan, että homma etenee järjellä nyt tästä eteenpäin. Kunnioittaen – puolin toisin.

Sitten iltapäivällä vain formulat ja hieman omenoita ja nyt ilta vapaata. Kunnallisvaalien ehdokaslistamme jätetään huomenna ja sitten alkaakin itse kampanja. Tosin vielä huomenna muutamat ehdokashankintajututkin edessä. Jos vaikka vielä jotain johonkin.

SDP:n puheenjohtaja nosti esille viikonloppuna julkisenliikenteen. Urpilainen vaatii joukkoliikenneohjelmaa, samaan aikaan kun maamme hallitus on jo ryhtynyt juuri vastaavien asioiden hoitoon. Viime viikolla takaisin saliin tullut liikennepoliittinen selonteko viitoittaa erittäin vahvasti sinivihreän hallituksen julkisenliikenteen kehitystahtoa ja suuntaa ja jo viime helmikuussa liikenneministeri nosti esille haja-asutusalueiden julkisenliikenteen. Ja valtion budjetti osoittaa merkittävästi lisää rahaa julkiseen liikenteeseen verrattuna SDP:n hallitusaikaan. Ja kaiken kukkuraksi liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti jo Urpilaisen vaatiman ohjelmatyön kesäkuussa. Valmisteolla on jo joukkoliikenteen kehittämisohjelma. Eli hyvä esitys asiasta, joka on jo tekeillä 🙂 Anu Vehviläinen totesikin Urpilaisen olevan ”pahasti jälkijunassa” esityksissään.

Kommentit