Tiistai, 16.02.2010

Blogi, tiistaina 16.02.2010

Aikainen aamu ja jälleen Helsinki kutsuu maakuntapäivän jälkeen. Eilen siis tosin pikaista Riihimäen visiittiä lukuunottamatta ihan kotikuntapäivä. Mutta nyt sitten taas kohti Helsinkiä ja työt odottavat siellä. Palailen aiheisiin täällä tänään. Ajattelin hieman nostaa keskusteluun myös ydinvoimaa. Palataan.

….

Tänään tuo valiokuntarumba meni todella mielenkiintoisten ja vaikeidenkin asioiden parissa. Ympäristössä ensin esillä GMO-tuotteiden tuonti Suomeen siis ei myyntiin vaan viljelyyn. Todella ongelmainen asia joka vaatii vielä paljon selvittelyä ja pohdintaa. Mielelläni tästä aiheesta kuulen myös teidän mielipiteitä ja ajatuksia. Täälläkin tulen aiheeseen vielä varmasti useammankin kerran palaamaan tässä lähiviikkoinakin. Sivistysvaliokunnassa sitten keskustelimme esityksistämme nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi ja myös toimenpiteiksi putoamissa vaarassa olevien nuorten pelastamiseksi. Erittäin mielenkiintoinen keskustelut opetusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajien kanssa. Tämäkin työ jatkuu siis vielä ja annamme tästä myös oman lausuntomme tässä vaiheessa työtämme ja toimenpiteitä. Toisaalta tämä on sellainen työ ja tehtävä joka jatkuu varmasti pitkään ja saumattomana kokonaisuutena mitä sen pitäisi arjessakin olla.

Tuosta ydinvoimasta puhutaan nyt siis todella paljon ja syystäkin. Tulemme tekemään ratkaisut maamme energiakysymyksistä ja tulevaisuudesta vielä tässä kuluvan kevään aikana ja nyt on tärkeää käydä tätä avointa keskustelua siitä miten voimme jatkossa turvata maallemme hinnaltaan kilpailukyisen energian ja toisaalta tehdä maastamme myös energiatuotannon suhteen omavaraisen. Itse en ole vielä lukinnut kantaani sen suhteen, että tullaanko lupa antamaan yhdelle, kahdelle vai kolmelle hakeneista ydinvoimalahankkeista, mutta itse kannatan ydinenergiaa yhtenä energiatuottamismallina ja tullen äänestämään periaatteellisesti keväällä kyllä.

Tänään saimme aiheesta myös mielenkiintoista tietoa, kun TNS Gallupin tuorein selvitys meidän suomalaisten suhtautumisesta ydinvoimaan julkaistiin. Suomen Gallup on itseasiassa selvittänyt meidän aatoksia tähänkin asiaan aina jo vuodesta 1982 lähtien ja nyt näyttää siltä, että myönteisyys ydinvoimaa kohtaan on erityisen korkealla. Itseasiassa nyt jo lähes joka toinen meistä suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja enää vain 17 prosenttia kielteisesti. Ero vastustajien ja kannattajien välillä ei ole koskaan tämän tutkimuksen historiassa ollut näin suuri ja tuossa parissakymmenessä vuodessa ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvien osuus on noussut 21 prosenttiyksikköä ja kielteinen suhtautuminen vähentynyt 17 prosenttiyksikköä.

Merkillepantavaa nyt tehdyssä tuoreimmassa tutkimuksessa on sekin, että nyt tässä viime vuosien aikana erityisesti nuorten 15-24-vuotiaiden suhtautuminen ydinvoimaan on muuttunut erittäinkin myönteiseksi. Mielenkiintoisia tietoja meidän suomalaisten ajatuksista ja tunteista juuri nyt kun tämän arvokeskustelun aika on kohdallaan.

…..

Iltapäivän uutinen oli varmasti se, että SDP ilmoitti nyt virallisesti, että se ei tule hyväksymään NATO-jäsenyyttä seuraavalla hallituskaudella. Tämä siis samalla lopettaa keskustelun Natosta, sillä on varmasti yksiselitteisen selvää, että keskustelua ei kannata jatkaa jos yksi suurista puolueista sanoo asialle ei jo ilman keskustelua ja selvityksiäkin. Meidän linjahan asiassa on ollut selkeä ja johdomukainen, mutta sillä ei ole nyt merkitystä. Maamme ei tule liittymään Natoon ensi vaalikaudellaan ja siksi keskustelua ei ole syytä jatkaa. Tai eihän sitä edes ole maassamme avoimesti aloitettu ja voitu käydäkään. Minusta tosin maamme virallinen linja on ollut hyvä kannatettava ja itse pitäisin tällaisen mahdollisuuden myös tulevaisuudessa. turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko. Turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteon mukaan maallamme ”on olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato jäsenyyttä”. SDP sanoutui siis irti tuosta perinteisestä ns. Nato-optiosta joka oli myös kirjattu jo puolueen ollessa edellisessä hallituksessa vastaavasti maamme linjaksi. Nato keskustelulle ei siis tässä maassa ole sijaa ja ei ulkopoliittiselle keskustelulle varmaan muutenkaan jos demarit hallitusvaltaan palaavat. Siltä tämä valitettavasti näyttää.

Jonkinlaisena vastineena tuolle demarit esittivät sitten samalla pakollista palvelusaikaa myös naisille nykyisen varusmiespalveluksen tapaan. Itse sanon tälle kyllä taasen ei.

Mutta nyt sitten jo taasen Lopella. Olipa mukava huomata, että kotiin ehti nyt jo juuri ja juuri valoisaan aikaan – sinisellä hetkellä. Kevät siis etenee hyvää vauhtia, mutta nautitaan tästä talvesta vielä hetki ja annetaan koululaisten ja lasten nauttia lumen riemuista ainakin tuon hiihtoloman yli. Kyllä me sitten kevääseen taas ehdin.

Kommentit