Keskiviikko, 17.02.2010

Blogi, keskiviikkona 17.02.2010

Kannatan entistä tarmokkaammin maksutonta opiskelua Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Ai miksikö. No siksi, että oppisimme mekaanisen lukemisen lisäksi myös aidon lukuataidon eli ymmärtämään myös luetun. Tähän lopputulokseen olen nimittäin tullut nettikeskusteluista ja jopa Hesarin tämän päivän uutisista. Luetunymmärtämisessä on suuria puutteita tai sitten kyse on täydellisen tahallisesta asioiden vääristelystä. Haluaisin uskoa, että kyse on luentunymmärtämisestä.

Mutta kyse on siis Koulutusvientityöryhmän esityksestä maamme koulutusvienninstrategiaksi. Jos nyt heti totean, että kyseinen työryhmä: EI ESITÄ LUKUKAUSIMAKSUJA EI SUOMALAISILLE EIKÄ MUILLEKAAN OPISKELIJOILLE.

Kyseinen työryhmä ei lisäksi sama kuin kokoomus eikä hallituskaan sekin on hyvä muistaa. Se on esitys, joka nyt tulee käsittelyyn.

Haluan korostaa, että me kokoomuksessa jos jotkut arvostamme osaamista ja sivistystä. Meillä ei ole mitään aikeita tai suunnitelmia ajaa lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille ei nyt eikä myöskään ensi vaalikaudella. Tämä olkoot samalla myös vastaus omasta ja myös puolueemme puolesta opiskelijajärjestöjen kyselyihin kokoomuksen kannasta lukukausimaksuihin Suomessa. Olen saman viestin välittänyt myös medialle Osaamisen ja Sivistyksen verkostomme puheenjohtajan roolissa.

Jostain kumman syystä siis tämä koulutusvientityöryhmän ehdotus maamme koulutusvienninstrategiaksi on herättänyt huolta opiskelijajärjestöissä puolueiden aikeista tuoda lukukausimaksut korkeakouluopiskelijoille. Pelkojen hälventämiseksi halusin nyt heti terävöittää ja alleviivata, että tuo työryhmäkään ei ole esittänyt lukukausimaksujen käyttöönottoa ei suomalaisille eikä muillekaan opiskelijoille.

Meidän kokoomuslaisten tavoite on ehdottomasti halu turvata suomalaisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen laatu sekä parantaa opiskelijan edellytyksiä opiskella päätoimisesti. Tämän vuoksi toteutettiin myös yliopistojen pitkään toivoma yliopistolain uudistus, mutta myös esimerkiksi opiskelijaliikkeen aiheellinen vaatimus opiskelijoiden toimeentulon parantamisesta. Edellinen hallitus ei opintorahaa korottanut, mutta nykyinen hallitus sen teki. 15 vuoden odotuksen jälkeen. Meidän mielestä nimenomaan hyvät opiskelun edellytykset ja kansainvälisestikin arvostettu loppututkinto on paras tae opiskelijalle työmarkkinoille siirryttäessä ja siksi tämä on meille kunnia-asia.

Haluan korostaa vielä, että korkea osaaminen on maamme ehdoton kilpailuvaltti kansainvälisesti. Korkeakoulutus ei ole ilmaista, mutta se on meillä Suomessa maksutonta, koska yhteiskunnassa olemme tahtoneet tarjota jokaisen saataville korkeakoulutusta. Jotta hyvinvointiyhteiskunta voidaan rahoittaa ja pelastaa, tarvitaan työtä ja työlle tekijänsä. Tämän vuoksi on tärkeää, että päätoimiseen opiskeluun on edellytykset ja että korkeakoulutukseen hakeudutaan taipumusten ja lahjakkuuden perusteella, eikä perheen varallisuuteen tai koulutustaustan ohjaamana. Siksi sanomme EI myös suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuille nyt ja tulevaisuudessakin.

No tämä varmasti tuli nyt selväksi ja tästä eteenpäin voimme laittaa nuo lehtikirjoitukset, nettikirjoitukset ja Facebook-ryhmät vain politikoinnin piikkiin. Totuuspohjaa niille ei siis ole.

Kello nyt jo siis hieman yli 13 ja juuri vasta tänne tietokoneelle ja hyttiini ehdin. Aamulla aikainen herätys ja ajelu ruuhkien läpi Helsinkiin. Aamulla ympäristövaliokunnan kokous joka jälleen yksi osoitus tämän talon älyttömyyksistä. Valiokunta istui hiljaa 1h 45 minuuttia ja valiokuntaneuvokset siis kaksi lukivat meille ääneen Itämeri-selonteon mietintöluonnosta. Siis kuin alakoulussa konsanaan. Jos edellä kaipasin luentunymmärtämisen taitoa niin nyt täytyy sitten peräänkuuluttaa kansanedustajien sisälukutaitoa. Olisikohan tuonkin ajan voinut käyttää henkilökuntamme johonkin muuhun. Jokainen olisi voinut itse lukea kyseisen esityksen jne. Järjenkäyttö voisi olla sallittua.

Eli kannatan yhä vankemmin maksutonta varhaiskasvatusta, peruskoulua, toisenasteen koulutusta, mutta myös korkeakoulututkintoja. Nyt ja huomenna.

….

Mielenkiinnolla olen seuraillut tuota Facebookin-keskustelua. Nyt voisi todeta, että tämä vasemmiston nostattama kohu netissä ja erityisesti Facebookissa on ehkä meillä Suomessa ensimmäinen poliittinencase mikä on synnytetty nimenomaan sosiaalisessa mediassa, rakennettu valheiden ja vääristelyn varaan ja levitetty tehokkaasti eteenpäin. Juuri tällaiseen sosiaalinen media antaa mahdollisuuksia ja olen vakuuttunut, että seuraavien eduskuntavaalien alla FB tulee näyttelemään yhä suurempaa roolia. Tosin itse toivoisin, että täysin valheiden ja vääristelyn varaan ei sosiaalisen mediankaan toimintaa rakennettaisi, mutta ehdottomasti sitä pitää käyttää.

Tämä tapaus osoittaa nyt myös sen, että kokoomusministerit ovat vahvasti mukana sosiaalisessa mediassa. Opetusministeri Henna Virkkunen oikaisi omassa status-päivityksessään pian väärien uutisten ja huhujen levittämisen jälkeen, että ”Henna Virkkunen tiedottaa verkkokeskustelijoille ja facebook-ryhmille: En ole esittänyt, (eikä kokoomus ole esittänyt) suomalaisopiskelijoille lukukausimaksuja. Enkä tule esittämään”.

Mielenkiintoinen tapahtumasarja joka ei varmastikaan jää viimeiseksi. Some on täällä.

…..

Vasemmiston yhtenäisyys on edelleen kovalla koetuksella. Tänään SDP:n ja entinen pääministeri Paavo Lipponen haukkui omansa ja vasemmiston nykytilan. Lipponen arvosteli vasemmistopuolueiden linjaa eli halua unohtaa tausta ”teollisuuden työväestön edustajina” ja lähteä juoksemaan punavihreän mössön perässä.

Jotain tuosta eripurasta ja linjattomuudesta kertoo myös se, että kun eilen SDP linjasi, että myös naiset pitää saada varusmiespalvelua vastaavan pakollisen palvelusvelvollisuuden piiriin niin tänään yksi puolueen puheenjohtajista Ilkka Kantola ampui idean alas. Isku on kova suoraan Heinäluoman kasvoihin, sillä eilen esille noussut ajatus oli osa SDP:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen jaoston Yhteistyövarainen turvallisuus -raporttia, jonka johdossa Heinäluoma istuu. Minusta Kantola on erittäin oikeassa toteessaan blogissaan että ”nuorten miesten ikäluokan lisäksi naisikäluokka siirrettäisiin pois aktiivisesta työ- tai opiskeluelämästä päivärahan varaan. Työuran pidentämispyrkimyksille tällainen merkitsisi pahaa takaiskua.”

Mielenkiintoisia heittoja joka laidalta vasenta reunaa. Kukakohan SDP:n häntää nyt heiluttaa vai heiluttaako häntä koiraa? vai miten se Kantola bloginsa oli otsikoinutkaan.

Iltapäivä tänään sitten tehokkaasti töiden parissa ja sitten ilta jo vuoden 2011 suunnitelmien kanssa. Mielenkiintoisia juttuja.

Kommentit