Tiistai, 15.05.2007

Blogi, tiistaina 15.05.2007

Savon Sanomien toimituspäällikkö Mauri Liukkonen kirjoitti lehdessään aikalailla osuvasti. Kommentoinnin kohteena oli uusi ulkoministerimme Ilkka Kanerva. Liukkonen kirjoitti: ”Jos hallitus olisi jääkiekkojoukkue, ulkoministeri Kanerva olisi kuukauden pelaaja. Yksikään toinen ministeri ei ole yltänyt hallituksen ensimmäisen elinkuukauden aikana samanlaisiin mainetekoihin.”

Juuri näin. Kanerva on kyllä hoitanut tehtävänsä kiitettävällä tavalla ja ansainnut myös valintaansa arvostelleiden arvostuksen. Aktiivista politiikkaa missä asioihin otetaan kantaa ja tavoitellaan uudestaan paikkaa EU:n päätöksenteon ytimessä. Jotain myös kertoo se, että alkajaisiksi Kanerva sai myös kutsun Yhdysvaltoihin ulkoministeri Ricen vieraaksi ja kun peilaa tätä tämän aamun uutisiin niin arvostus nousee entisestään. Tänäänhän uutiset kertoivat, että Yhdysvallat torjui presidentti Tarja Halosen ehdotuksen presidenttien tapaamisesta. USA kiitti ehdotuksesta, mutta totesi aikataulu syistä asian jäävän toteutumatta. Aikataulusyyt ovat diplomatiassa yleiskeino asioiden torjumiseksi ilman lisäperusteita. Nimittäin kuitenkin samaan aikaan presidentti George W. Bushilta järjestyi aikaa Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin tapaamiseen. Toivotaan, että maamme suhteet palautuvat nyt sellaisella tasolle, että presidenttienkin tapaaminen ja aikataulut kohtaavat. On tärkeää, että Suomella on hyvät suhteen Yhdysvaltoihin EU:n ja Venäjän tapaan.

Tänään eduskuntapäivä ja illalla Lopen kokoomuksen hallituksen, valtuustoryhmien ja kunnallisvaalityöryhmän yhteiskokous. Olemme aloittaneet tiukan työn jo kunnallisvaaleja silmällä pitäen. Tavoitteenamme on viimekertaisen täyden ehdokaslistan tapaan tälläkin kertaa vahva ja monipuolinen ehdokaslista. Ehdokkaita onkin jo listalla mukavasti ja aikaa vaaleihin siis vielä toista vuotta. Kokoomuksella on Lopella selkeää nostetta.

….

Tiukka kokouspäivä tänään eduskunnassa. Ensin muutama tunti sivistysvaliokunnassa aamun toistotöiden jälkeen. Aina alkuviikosta täytyy käydä läpi juoksevia asioita ja päivittää viime hetken muutokset ja täydennykset kalenteriin. Aikalailla kiitettävästi nuo tyhjät raot täyttyvät. Mutta töitähän tänne on tekemään tultu. Sivistysvaliokunnasta sitten suoraan Hbl-toimittajan palaveriin. Lehti otti yhteyttä ja halusi tehdä kesäksi juttua uudesta kansanedustajasta harrastusten parissa. Sovimme tänään haastattelun ajankohdan ja yksityiskohdat.

Sitten nopeasti hieman ruokaa ja täysistuntoon. Tänään suuressa salissa oli käsittelyssä ensimmäinen askel opintotuen kokonaisuudistuksessa. Tämän vuoden talousarvioon saatiin viime vuonna sentää edes tämä nyt käsittelyssä ollut vanhempien tulorajojen korotus. Silloin hallituspuolueet torppasivat äänestyksessä kokoomuksen ja muun silloisen opposition esitykset opintorahan korotuksesta. No ne korjaantuu nyt sitten vaalien jälkeen uuden hallituksen toimesta. Sinivihreä hallitus hoitaa siis opintorahan tavoitellut korotuksen kuntoon vuoden 2008 aikana ja samaan aikaan tullaan ensitilassa myös tarkistamaan opiskelijoiden ns. vapaan tulon rajoja. No tänään siis käsittelyssä vanhempien tulorajojen korotukset. Itse olisin valmis luopumaan vanhempien tulojen vaikutuksesta täysikäisten opiskelijoiden opintotukeen kokonaan. En oikein ymmärrä miksi toisen asteen 18-vuotiaan opiskelijan opintotukeen vanhempien tulot vaikuttavat. Nuorihan voi asua kaukana kotoaan niin kuin tänään suuressa salissa omassa puheenvuorossani totesinkin. Toivoin hallitukselle myötätuulta tällä uudistustiellä opiskelijoiden ja nuorten parhaaksi. Nyt näyttää hyvältä ja palaute opiskelijoilta on ollut runsasta ja kiittelevää. Hyvä niin. Kokonaisuudistus täytyy vielä saada hyvin etenemään ja uskon, että niin tapahtuukin – tavoitteena kannustava – opiskeluun ja työntekoonkin kannustava opintotukikokonaisuus.

Nyt kotona hetki ja illalla Lopen kokoomuslaisten kokoukseen ja tapaamiseen.

Kommentit