Hallituspuolueiden kannattajista suurin osa kannattaa myös tasa-arvotupoa. Keskustan, kokoomuksen ja Vihreiden kannattajista valtaosa on valmiita hyväksymään sen, että naisvaltaiset, julkisen sektorin koulutetut ammattiryhmät saisivat keskimäärin suuremmat palkankorotukset. Myös vasemmistoliiton kannattajien tuki asialle on samaa luokkaa, mutta sen sijaan SDP:n kannattajien keskuudessa tasa-arvoon tähtäävän tupon kannatus on selkeästi muita puolueita pienenpää.
Helsingin Sanomien keskiviikkona 16.5. julkaiseman tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista kannattaa sitä, että kaikki palkansaajat saavat suhteellisesti suurin piirtein samantasoiset peruskorotukset palkkaansa. Mutta toinen puoli on kuitenkin sillä kannalla, että toisten palkansaajaryhmien tulisi saada suhteellisesti selvästi korkeampia ja toisten selvästi pienempiä peruskorotuksia riippuen toimialasta. Lähes 80 prosenttia puolestaan hyväksyy niin sanotun tasa-arvotupon. Hyvä niin, sillä todellakin meidän on tehtävä nyt kaikkemme sen eteen, että erityisesti hoiva- ja koulualalle saadaan ammattitaitoista henkilökuntaa ja alojen kiinnostavuus saadaan palautettua. Nyt uusi hallitus on ottanut palkkauksen korjaamiseksi oikean otteen ja historiallisenkin otteen ja kirjannut hallitusohjelmaan selkeän tahtotilan ja varannut asian hoitoon rahaa. Tämä kuitenkin vaatii nyt toimia palkkaneuvotteluista. Suunta oikea.
Nämä tiedot siis tulivat ilmi Suomen Gallupin Helsingin Sanomien toimeksiannosta tekemästä tutkimuksesta.
….
Eilen esille nousi myös yliopistojen lukukausimaksut. Kokoomuslainen ministeri Sari Sarkomaa kuitenkin tyrmäsi ajatuksen heti tuoreeltaan. Asiahan nousi esille, kun Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio ehdotti maanantaina ilmestyneessä Elinkeinoelämän valtuuskunnan julkaisussa ja radiossakin, että yliopistojen rahoitus katettaisiin osittain lukukausimaksuilla. Opetusministeri Sarkomaa torjui kuitenkin yksiselitteisesen jyrkästi yliopistojen lukukausimaksut ja totesi, että ilmainen ja laadukas opetus on turvattu nykyisen hallituksen ohjelmassa. Sarkomaa totesi, että ”Maksuja ei missään nimessä tule. Tämän hallituksen osalta linja on kiveen hakattu.”
On kuitenkin tosiasia, että yliopistojen toimintaan tarvitaan lisää perusrahoitusta. Onneksi tämäkin asia on kirjattu hallitusohjelmaamme. Ohjelmassamme luvataan, että korkeakoulujen rahoitusta vahvistetaan.
Samalla Sarkomaa eilen totesi, että hänen mielestä yliopistoja koskevaa lakia on kuitenkin uudistettava niin, että oppilaitosten taloudellinen itsemääräämisoikeus laajenee. Tämä tarkoittaisi sitä, että yliopistot voisivat saada yksityisrahoitusta nykyistä helpommin. Tämäkin on minusta enemmän kuin kannatettavaa. Uudistuksiin on tälläkin saralla siis selkeää tarvetta.
….
Tänään päivä alkaa Sivistyvaliokunnan ja nuorten osallisuushankkeen yhteisellä Ota osaa- seminaarilla Pikku Parlamentin auditoriossa. Aamupäivällä saadaan minulle tärkeitä vieraita Lopen kirkonkylän koulusta ja sitten täysistunto ja ryhmäkokous ja iltapäivällä lupasi mennä koulumme kanssa kaupungin teatteriin katsomaan Kaunotarta ja Hirviötä. Vauhtia siis tässäkin päivässä.
….
Kello 21.40 ja juuri kotiin. Aamulla saimme eduskunnassa erittäin hyvän tiedonannon nuorten osallisuushankkeen toteutumisesta ja sen eri osahankkeista eri kunnista ja kaupungeista. Juuri tällaiset infot ovat arvokkaita, missä aidosti saamme tietoa kentältä siitä mitä on tehty ja saatu aikaan. Nytkin kertomassa oli itse heitä jotka ovat hankkeiden kenttätyössä uurastaneet.
Infon jälkeen sain mieluisia vieraita kun oman koulumme viides ja kuudesluokkalaiset tulivat eduskuntavierailulle. Bussit olivat hieman myöhässä, mutta siitä huolimatta saimme aikaan hyvän ja tiiviin tutustumisen eduskuntaan. Vierailu päättyi lehtereille missä hieman kerroin vanhoille oppilailleni eduskunnan täysistuntojen etenemisestä ja käytänteistä ja myös itse rakennuksesta ja myös Ben kävi joukkoja jällen tapaamassa. Yksi oppilaista oli erityisen kiinnostunut Tommy Tabermannista. Yllätykseksi järjestin Tommyn myös lehtereille ja poika sai puristaa kättä ja tervehtiä suosikkiaan. Oli kuulemma ollut enemmän kuin tyytyväinen kun oli asiaa kavereilleen kertonut.
Tämän jälkeen luokka lähti syömään ja minä jatkoi eduskunnassa ensin täysistunnossa ja sitten ryhmäkokouksessa. Ryhmän jälkeen kiiruhdin vielä kaupunginteatteriin. Kouluni tai koulumme – miten vaan – oli kutsunut minut katsomaan Kaunotarta ja Hirviötä. Oli upea esitys ja oli kiva nähdä jälleen rakkaita entisiä työkavereita. Mutta myönnän oli haikea ja surullinen olo kun yksin astelin autolleni ja luokat pakkautuivat busseihin. Nämä ovat niitä hetkiä mitä olen kaiholla muistellut ja kaivannutkin. Ihania muistoja vastaavista tilanteista kymmeniä ja kymmeniä ja ne tulevat usein mieleen.
Kiitos kuitenkin Kirkonkylän koululle teatterista. Teatterin jälkeen sitten kotiin ja ratsastustunnille. Hienon päivä kruunasi aikalailla nappiin mennyt ratsastustunti. Laukat nousivat oikeaan ja vasempaa – vaihtuivat – vastalaukatkin onnistuivat. Hyvä tunti. Ei nappi – mutta ihan yes. Tuntui hyvälle.
Nyt jälleen kotona ja pitkäviikonloppu edessä. Joitakin tilaisuuksia loppuviikoksi mutta myös aikaa vain ollakin. Happea hieman.