Torstai, 17.05.2007

Blogi, torstaina 17.05.2007

Viime vaalikaudella nousi esille keskustelu koulupäivistä. Silloinen opetusministeri Antti Kalliomäki puhui kovasti ns. eheytetyn koulupäivän puolesta. Tässä mallissa esim. harrastustoiminta olisi sidottu osaksi koulupäivää. Itse en asiasta silloin opettajana toimiessani innostunut enkä ole innostunut sen jälkenkään. Malli ei ole tätä päivää.

Tänään nykyinen opetusministeri Sari Sarkomaa onneksi torjuikin koululaisten päiväohjelman suunnitellun uudistuksen. Opetusministerikään ei innostu esitetystä koulupäivien venyttämisestä vaan on kanssani samalla linjalla, että koulun tehtävä on taatta laadukas perusopetus ja muu toiminta itä kouluilla tapahtuu tulee olla vapaaehtoista. Ministerin mukaan koulujen kerho- ja harrastustoimintaa on syytä elvyttää ja tästä olen täysin samaa mieltä. Kun itse 80-luvulla olin ala-asteella nykyisessä alakoulussa kerhot vielä toimivat ja olivat upea lisä pienen kunnan harrastusmahdollisuuksiin. Itse muistan Liukkosen Sepon liikuntakerhot ja Tanskasen Erkin näytelmäkerhot ja yläasteeltakin vielä Eskolinin Eijan näytelmäkerhot. Kytömäen Matti veti shakkikerhoa minkä kasvatit niittivät mainetta aina SM-tasoa myöten ja kuorotkin menestyivät. Vaikka pääpaino kuorotoiminnassa oli opiston alaisella yhdistyksellä muistaakseni Kytömäen Kirsti veti myös koululla ainakin osan aikaa oma kerhoa. Juuri tällaisia vapaaehtoisia juttuja tarvitaan nytkin. Sellaisia mitkä ovat kaikkien saavutettavissa ja taso ei ole mitää kilpaurheilua tai vastaavaa vaan mukavaa yhdessä tekemistä ja olemista. Tällaisen toiminnan kannalla ja puolestapuhuja minä olen.

Aamu ja iltapäivätoiminta on minusta tärkeitä ja niitä tulee kehittää, mutta muuten en koulupäiviä venyttäisi pakolla vaan tarjoisin enemminkin vaihtoehtoja. Osa lapsista ja nuorista nimittäin kiirehtii koulusta jo iltapäivällä musiikkiopistoon, jääkiekkotreeneihin, luisteluharjoituksiin tai taiteen perusopetukseen. Miksi heidän päiviä olisi pakko venyttää vielä pakollisilla eheytyksillä. Sitä en ole ymmärtänyt ja onneksi nyt tälle vouhotukselle saadaan loppu. Siirretään voimavarat oikeisiin suuntiin.

Tänään itseasiassa pääsen nauttimaan tällaisesta vapaaehtoisen harrastuksen hedelmistä kun Etelä-Hämeen Tanssiopisto eli Kuukernuppi esittää Riihimäen Teatterissa tanssinäytelmän Agentti Q:n. Hienoa toimintaa. Odotan innolla miten entiset oppilaani urakasta selviävät. Onnea.

….

Kello on 17.20 ja juuri olemme lähdössä mökille laiturin laitto -talkoisiin. Agentti Q oli kerrassaan hieno. Tanssi- ja musiikkinäytelmä Agentti Q kertoi tapahtumista eräässä taidepainotteisessa koulussa, jossa rehtori kieltää yllättäen taideaineiden opetuksen. Rahat hukkuvat ja koulunkäynistä tulee tylsää ja oppilaat muuttuvat laiskoiksi – mikään ei enää kiinnosta. Mihin rahat hukkuivat sitä selvittämään lähtee Agentti Q ja seikkailu on valmis. Loppilainen Maiju Milad on tanssikoulunsa opettajien ja vapaaehtoisten kanssa tehnyt kerrassaan mahtavan tanssinäytelmän. Eri-ikäiset ryhmät esiintyvät osana tarinaa ja on nykytanssia, balettia jne. Riihimäen Musiikkiopiston nuoret vastaavat live-musiikista ja mukana orkesteri oli useampi entinen oppilaanikin. Loistava idea koota vuoden opit näytelmän muotoon juonen varrelle ja tämä juttu toimi.

Esityksiä Riihimäen Teatterissa on vielä tulevana sunnuntaina ja sitten maanantaina ja tiistaina. Jos vapaata aikaa on niin kannattaa hetki antaa tanssitaiteelle ja nuorille. He ansaitsevat yleisönsä ja luulen, että liput menevät kuin kuumille kiville.

Nyt vapaailta laituritalkoinen parissa. Huomenna jälleen töitäkin…

Kommentit