Tiistai, 14.12.2010

Blogi, tiistaina 14.12.2010

Huomenia Suomi. Uusi päivä siis alkuun. Eilisillan Lopen kunnanvaltuuston kokouksesta hyvää palautetta ja myös kiitoksia tehdyistä ratkaisuista. Erityisesti kiitosta ovat saaneet kuntaamme päätös aloittaa nyt ikäihmisten ”neuvola” palvelut sekä Loppi-lisän lisämäärärahat sekä Kormun koulun kolmas opettaja ensi lukuvuodelle. Tärkeitä juttuja ja osaltaan auttavat työtä eteenpäin.

Yksi asia on iso ja aiheuttaa suurta ihmetystä. Juuri hetki sitten saimme uuden lain valmiiksi ja se tulee voimaan ensi vuoden alusta. Laki velvoittaa kunnat lisäämään koululaisten terveydenhoitajatarkastuksia ja myös lisäämään lukiolaisille yhden tarkastuksen. Meidän alueen kunnat ovat liittyneet Riihimäen Seudun Terveyskeskuskuntayhtymään juuri sen takia, että kyseinen kuntayhtymä tarjoaa alueemme asukkaille tämän puolen kaikki palvelut. Nyt kuitenkin julkisuudessa on esitetty, että terkkarin kuntayhtymä ei tarjoaisikaan nyt lakisääteisiksi tulevia terveystarkastuspalveluita koko seutukunnallamme samalla laajuudella. Eli lainkirjain siis täytettäisiin mutta vain Riihimäellä ja maalaiskunnat jäisivät ilman näitä palveluita. Jos näin kuntayhtymä toimii niin se selkeästi ja räikeästi rikkoo lakia ja toimii lisäksi alueellamme epäoikeudenmukaisesti. Olen myös kuullut, että lainkirjainta yritetään kiertää jollain selvityksentekemisellä tai vastaavalla. Se ei nyt vain yksinkertaisesti käy. Laki sanoo, että nämä terveystarkastukset tulee tarjota lakisääteisesti kaikille asukkaillemme ns. laajennettuna tarkastuksena ensi vuoden alusta lähtien ja jos näin ei toimita niin silloin on syytä ryhtyä muilta tahoilta toimenpiteisiin. 

Olen sataprosenttisen varma, että palvelut on mahdollista tarjota. Jos niiden toteuttamiseen ei löydy omasta henkilökunnasta riittäviä resursseja niin silloin kuntayhtymän on ostettava palvelu muualta. Jäämme siis odottamaan tekoja.

Nyt kuitenkin jo eduskunnassa. Aamulla ympäristövaliokunnassa kokous liittyen jätevesiasetuksen korjaamiseen. Tavoitteemme on hyvin täyttymässä ja järki tässä asiassa voittamassa. Alan pikkuhiljaa olla jo kohtuullisen tyytyväinen. Työtä toki vielä riittää. Asia pitää hoitaa ja tehdä huolella, mutta niin, että saamme asian järjestykseen mahdollisimman pian. Turha asian venkoaminen ei mitään paranna vaan nyt asia hoidetaan ripeästi ja kunnolla kuntoon. Piste.

Myö ensimmäiset äänestykset jo takana isossa salissa ja nyt keskustelu jatkuu.

….

Iltapäivä jo kello 16.20 ja juuri työhuoneeseen. Radio Hämeen Politiikan Puhemylly näin takana ja tänään keskustelussa mm. meidän hämäläisten kansanedustajien ”saavutukset” tämän vuoden budjettiin ja kyllähän sinne ykköseksi nousi meidän hallituspuolueiden kansanedustajien väännön tuloksena saatu lisämääräraha valtatie kakkoselle. Tärkeässä roolissa työssä oli meidän hämäläisten valtiovarojen jäsen Kirsi Ojansuu ja kokoomuksesta Heikki A Ollilla ja Satakunnasta asiaa vahvasti ajanut Sampsa Kataja. Toisena asiana varmasti eduskunnan yksimielinen vahva kirjaus OKL:n säilyttämisen puolesta ja on varmasti niin, että tätä selvityskirjausta ei yliopistojen hallitukset voi ohittaa olan kohautuksilla eikä ministeriökään. Tässä nyt pari sellaista vahvaa yhteistyön tulosta.

Mutta takana jo myös eduskunnan kirjaston joulujuhla ja myös eduskunnan budjetista mm. puolusministeriön hallinnonala. Siellä esille nostin mm. minusta aivan älyttömän ”varsikenkä”-casen. Nythän armeijalla on iso pula maihinnoususaappaista, kun hankinta on riitautettu hankintalain valossa ja kenkiä ei voida hankkia. Nyt on syytä kysyä, että voidaanko tällaisissa maamme puolustuksen ja turvallisuudenkin valossa tärkeillä aloilla noudattaa hankintalakia näin? Pitäisi lakia uudistaa ja varmistaa se, että armeijjalla on kengät ja vaikkapa poliisilla tulevaisuudessa autotkin? Pampuista puhumattakaan? Eli summa summarum, ehkäpä meidän pitäisi nyt miettiä tätä koko hankintalakia kertaalleen uudestaan. Järjettömyydet pois niin hyvä tule.

Eilenhän asia nousi meillä Lopen valtuustossakin esille kun kokoomuksen Karoliina Saari teki aloitteen missä pyydämme selvittämään kilpailutuksen esteitä kouluihin hankittavan lähiruuan suhteen. Eikö nyt lähiruokaperiaatteen ja vaikkapa luomuruokaperiaatteen pitäisi olla sellaisia joita voitaisiin käyttää argumentteinä kilpailutuksissakin ja julkisissa hankinnoissa. Minusta pitäisi. Ja toivottavasti se on pian arkipäivää Lopellakin. Ja arkipäivää myös se, että armeijassa sotamiehillä on varusteetkin ettei talvisodan hengessä tarvitsisi kotoa tuoda ūüôā

Nyt kuitenkin takaisin saliin. Seuraavaksi valtionvarat ja sitten kello 18 opetusministeriö isossa salissa ja sinne komento paikalle.

Kello 22.30 ja juuri eduskunnasta kotia kohden. Pitkäksi siis venyi tämä ilta kun puheenvuoroja oli moneen hallinnonalaan poliiseista varhaiskasvatuslakiin ja peruskoulusta rikosten torjuntaan. Aikamoinen ilta taas. Mutta nyt siis jo valtaosa hallinnonaloista paketissa ja tästä hyvä jatkaa. Huomenna aamulla kirjaston hallituksen kokous, yksi tapaaminen, äänestyksiä ja puherumba jatkuu. Perjantaina toivottavasti valmista.

Tässä muuten linkki Verkkouutisiin – yhteen uutiseen joka on noussut minun tämänpäiväisistä puheista. Näin.

 

Kommentit