Maanantai, 13.12.2010

Blogi, maanantaina 13.12.2010

Uusi viikko ja uudet kujeet. Kiitokset tässä välissä kymmenistä posteista ja viesteistä liittyen jätevesiasetukseen ja myös peruskoulun tuntijakouudistukseenkin. Pidän teidät täällä ajantasalla miten asiat etenevät. Tänään kuitenkin jo eduskuntapäivä. Tämä viikko mennään siis eduskunnassa jo maanantaista lähtien eli koko viikko valtion talousasioiden parissa. Jos vaikka perjantaina jo saisimme ensi vuoden budjetin kasaan. Mutta nyt kello jo yli seitsemän ja pakko laittaa autonnokka kohden Helsinkiä. Pitkä päivä luvassa.

….

Aamu jo takana ja juuri aloitimme budjetin loppukäsittelyn täällä eduskunnassa. Aamu kuitenkin jo ennen tulevaisuuden polttoaineiden parissa. Erittäin mielenkiintoinen info ja keskustelu mm. suomalaisesta puusta (oksista, risuista) tehtävästä liikennepolttoaineesta. Isot ovat mahdollisuutemme tälläkin puolella. Seuraavat vuodet tulevat varmasti näyttelemään isoa roolia tälläkin saralla ja tulemme näkemään vielä suuren muutoksen. Liikennemäärät kun kuitenkin kasvavat maailmanlaajuisesti merkittävästikin nykyisestä. Tässä kannattaa olla siis etujoukoissa tekemässä ja kehittämässä.

Mutta nyt saliin keskusteluun. Ja illalla sitten Lopen kunnanvaltuuston kokoukseen.

….

Lopellakin siis tänään budjetti käsittelyssä. Valtuusto tänään paketoi ensi vuoden raha-asiat kasaan ja voin todeta, että yllättävänkin hyvissä asemitelmissa olemme tällä kertaa. En muista oman 14 vuotisen kunnanvaltuustourani ajalta tällaista budjetinvalmistelua minkä olemme nyt läpikäyneet. Työ aloitettiin ajoissa ja tehtiin vastuullisesti ja vastuuttaen kaikki. Ja tässä minusta tuo salaisuus piileekin. Väki on sitoutunut hyvin taloutemme kuntoonlaittamiseen ja itseasiassa saavutamme tälle nelivuotiskaudella asetut isot tavoitteet jo etupainotteisesti. Kuntamme velkamäärä vähenee jo tänä vuonna ja ensi vuonna näyttäisi tämä poikkeuksellinen kehitys jatkuvan. Kyllä itse nostan tämän erittäin kovaksi tulokseksi ja saavutukseksi ja siitä iso kiitos kuuluu ennen muuta kuntamme sitoutuneelle henkilöstölle, joka on tehnyt työtä tämän asian eteen ja hyväksi ja tullut toimeen monta kertaa hyvinkin niukoin voimavaroin. On totta, että pitkään emme näin voi jatkaa ja paineita palveluiden puolella on, mutta on hyvä, että nyt olemme saaneet ison laivamme kääntymään. Kiitos kuuluu tottakai myös kuntamme johdolle ja erinomaiselle kunnanhallitukselle, joka on tehnyt lautakuntien kanssa erittäin hyvää yhteistyötä. En tällaistäkään muista aiemmilta vuosilta ja siitä iso kiitos kuuluun puheenjohtaja Harri Nurmolle. Uudenlaisia tuulia.

Ensi vuosi ei tuo siis Lopella arkeen mitään kipeitä leikkauksia mistä olemme saaneet lukea lukuisista muista kunnista. Emme myöskään korota mitään verojamme. Eli vuosi 2011 pitää sisällään käytännössä kaiken saman mitä olemme tänäkin vuonna tarjonneet ja jotain extraakin. Lisäämme mm. määrärahoja yksityisteiden kuntoonsaattamiseen ja myös lasten yksityinen kotihoidon ns. Loppi-lisa saa merkittävästi lisää rahaa eli pystymme nostamaan palvelun piiriin lisää perheitä ja pystymme myös maksamaan hieman korkeamman korvauksen perheille. Koulupuolella Kormun koulu saa ensi syksynä näillä oppilasmäärillä kolmannen opettajan mikä on erittäin tärkeä arvovalinta yhden tärkeän koulumme tulevaisuutta ajetellen. Itse uskon vakaasti, että nykyiset koulumme voivat pärjätä tulevaisuudessakin hyvin ja nyt monella kylällä onkin hienoa uutta aktiivisuutta.

Vanhoja kiinteistöjä on myyntilistalla, mutta perjantaina Sajaniemen koululle saatu EMO-hankerahoitus koulun kehittämiseksi kulttuuritaloksi tarkoittaa minusta sitä, että koulun myyntisuunnitelmista on syytä luopua. Tämä hanke voisi osaltaan lopultakin toteuttaa yhteisen toiveemme aidosta kulttuuri- ja taidetalosta Lopen Kesäteatterin Taidemäellä ja minusta tämä kortti pitää nyt ehdottomasti katsoa loppuun asti. Hankkeella on erittäin osaava ja tuloksiakin aikaansaanut vetäjä ja itse annan tälle työlle 110 prosenttisen tukeni. Uskon ja toivon, että tämä nyt onnistuu. 

Mutta tuo budjettimme tänään siis lopulliseen muotoon Lopella. Esityslista muinekin asioineen löytyy Lopen kunnan kotisivuilta. Mielelläni myös vastaan siitä nouseviin kysymyksiin. Nyt kuitenkin vielä hetki aikaa täällä ja sitten Lopen kokoukseen. Päätösten viikko.

….

Klo 21.18 ja juuri kunnantalolta kotiin. Vedin näin ainakin toistaiseksi elämäni viimeisen kokonaisen valtuustokokouksen. 14 vuotta siis valtuustossa nyt takana ja siitä kuusi vuotta valtuustonpuheenjohtajana ja neljä vuotta sitä ennen kunnanhallituksen varapuheenjohtajana. Makeita vuosia, mutta kaikki loppuu aikanaan. Oli upea tunnelma kokouksen jälkeen kun todella moni kävi kiittämässä kädestä ja halaamassakin näiden vuosien jälkeen. Sellainen palaute lämmittää mieltä kun se tulee ylipuoluerajojen ja kiitoksena yhteistyöstä ja uuden luomisesta. Olen otettu ja tyytyväinen.

Valtuustokin meni totutun reippaassa tahdissa. Yhteishenki erinomainen ja monista asioista oikeastaan kaikista löytyi yksimielinen kompromissiratkaisu. Päätimme mm. lisätä suunnitelmavuosille investointeihin vuodelle 2012 Rauhalan asuntoalueen katujen asfaltoinnin ja kirjasimme toivomuspontena pöytäkirjaan halumme selvittää Kaartajärven vesihuollon liittämisen siirtoviemärillä kuntamme ja seutukuntamme yhteiseen puhdistamojärjestelmään. Isoja juttuja ja niistä kaikista vankka yksituumaisuus. Niin ja myös yksimielisesti päätimme poistaa myytävien kiinteistöjen listalta Sajaniemen koulun niin kuin päivällä jo täällä pohdin. Järkevä päätös.

Niin itseasiassa yhdestä asiasta äänestiimme. Se oli valtuutettumme Anniina Nummelinin 16 000 euron lisämäärärahaesitys nykyisen peruskoulujen ns. resurssiopettajajärjestelmän jatkamiseksi tammi-helmikuun ajan eli aina siihen asti kunnes ensi vuoden hankerahat on opetusministeriössä päätetty. Kari Maunula kannatti esitystä vihreiden Marika Tuderin kanssa, mutta äänestyksessä hävisimme. Itse siis kannatin tätä väliaikaista lisäystä budjettiin sillä itse näin Nummelinin ja kumppaneiden kanssa asian niin, että ei toimimaan järjestelmää olisi kannattanut nyt kahdeksi kuukaudeksi katkaista ja päästää sen myötä myös hyviä opettajia pois. No demokratiaan kuuluu, että enemmistön mielipiteen mukaan mennään ja nyt siis näin.

Mutta erinomainen ensi vuoden budjetti muuten näin valmiiksi. Velkamme vähenee jo tänä vuonna ja sama tahti jatkuu ensi vuonnakin. Kunnanhallitus on tehnyt erinomaista työtä henkilöstömme kanssa ja vastuullinen tulevaisuuspolitiikka on arkipäivää. Tästä on hyvä jatkaa Lopen tulevaisuuden rakentamista. Olen vakuuttunut, että pärjäämme huomennakin.

Mutta nyt siis kello jo yli yhdeksän. Huomenna jatkamme Helsingissä sitten valtion talousarvion käsittelyä. Siihen varattu koko viikko. Hieman haikein mielin tässä katson tulevaisuuteen. 

 

Kommentit