Tiistai, 14.10.2008

Blogi, tiistaina 14.10.2008

Täällä olen viime päivinä aikalailla käsitellyt vain kotikuntani ja hieman myös Suomen asioita, mutta seurattu on aktiivisesti myös finanssialan kehitystä. Näyttää siltä, että EU-maiden valtiovaraiministerien tekemät ratkaisut ovat olleet oikeita ja pörssit ovat lähteneet hurjaksikin kuvattuun nousuun. Esimerkiksi Tokion Nikkei on tunnissa noussut runsaat 12 prosenttia eli myös Aasiassa pörssikurssit ovat avanneet selvään nousuun.

EU:n ratkaisut ovat siis osoittautumassa ainakin oikeiksi ja osittai riittäviksikin. Maamme tulee toteuttamaan viikonlopun sopimuksen yhteiset yhteiset toimet rahoitusmarkkinoiden vakauden palauttamiseksi. Asiastahan Katainen eilen kertoi ja totesi samalla, että tuen kokonaistarvetta ei voi vielä arvioida erityisesti siksi, että meidän pankeilla Suomessa ei ole samanlaisia ongelmia kuin muualla. Tämnä on syytä pitää mielessä. Tukipäätöksessä eri EU-maat sitoutuivat mm. valtion takauksiin pankkien uusille velkainstrumenteille mutta ratkaisu piti sisällään myös mahdolliset valtion pääomasijoitukset toimintakykyisiin pankkeihin ja kriisipankin pelastaminen valtiolta tulevan pääomituksen avulla. Kyseessä siis todella raskaan sarjan toimepidepaketista jollaiselle ei Suomessa pitäisi olla tarvetta tuossa laajuudessa.

Niin ja lisäksihän EU:n pankkitukipäätös näyttää purevan myös varsin hyvin korkoihin. Asuntolainoissa yleisesti käytetty 12 kk:n euribor on laskenut 5,425 prosenttiin. Mutta seurataan tilannetta ja tietenkin on syytä muistaa myös nuo ensi vuoden vahvat elvyttävät toimenpiteet mitä nyt jo budjettiimme on kirjattu. Esimerkiksi suuret tuloveron alennukset painottuen pieni- ja keskituloisiin sekä ruuan alv:n alennus ja investoinneissakin suuret paketit.

Tänään eduskunnassa hallituksemme vastaa opposition välikysymykseen perusterveydenhuollon tason turvaamisesta ja illalla olen lupautunut mukaan Lopen yläkoululle UNELMAKOULU-keskustelutilaisuus Loppisalissa. Ilta on tarkoitettu nuorille, vanhemmille, opettajille, päättäjille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Kokoonnumme yhdessä miettimään, mitä voimme tehdä turvallisuuden, viihtyisyyden, yhteisöllisyyden ja nuorista välittämisen lisäämiseksi Lopella. Tilaisuuden alustaa ja keskustelua ohjaa nuorten syrjäytymisen ehkäisyn asiantuntija, erityisopettaja Heikki Turkka. Tilaisuuteen tulee keskustelemaan ja kysymyksiin vastaamaan vs. sivistystoimenjohtaja Pekka Lintonen, yläkoulun apulaisrehtori Anja Mäkelä, terveydenhoitaja Eija Oksanen, kuraattori Sari Arola, Läyliäisten alakoulun rehtori Jukka Mursula sekä lähitutor Sanna-Mari Rutanen, Nuorten tuetut opinpolut -hankkeesta. Paikalla on myös seurakunnan, nuorisotoimen ja harrastusryhmien edustajia. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä yläkoulun vanhemmat ja Lopen sivistystoimi. Toivotaan, että mahdollisimman moni ehtii paikalle.

Mutta nyt kohta kohti Helsinkiä.

…..

Tänään eduskunnassa esillä paljon tärkeitä aiheita. Päivällä sivistysvaliokunta missä muutamia isompia kokonaisuuksia valmistavassa keskustelussa ja näin menossa eteenpäin mm. talousarvio ja maanpuolustuskorkeakoulun uudistus. Isoja juttuja. Sitten kollegani Eero Lehti julkisti puolueemme yrittäjien kunnallisvaaliteesit kansalaisinfossa osana eduskuntaryhmämme laajempaa yritys- ja yrittäjyystyöryhmän työtä. Eeroa on aina ilo kuunnella. Kokenut ja osaava talouden ja yrittämisen osaaja joka myös uskaltaa sanoa. Yhtenä erityisenä tavoitteenamme nyt tehdä palveluseteleistä aito mahdollisuus kuntiin ja ennen muuta kuntalaisille eli palveluiden käyttäjille. Mahdollisuus setelin avulla ”äänestää” niin kuin Eero sanoi joka päivä palveluista. Laittaisi monesti miettimään miksi toinen päiväkoti vetää tai toinen ei jne. Tämä kuitenkin vaatii vahvaa palvelutarjontaa, että aitoa kilpailuakin syntyisi ja ehdottomasti äärimmäisen tiukkaa laatuvalvontaa ja jopa laatusuosituksia ja määräyksiäkin minusta aina jopa asetustasolla asti. Ja olen kuitenkin sitä mieltä, että kunnan pitää tarjota ja luoda vahva perusta omilla palveluillaan, mutta sitä tukevana yksityinen sektori on hyvä mahdollisuus. En itse hyväksy sitä ajattelua, että yrittäjien tuottamat esimerkiksi hoipalvelut vanhuksille tai lapsille olisivat jotenkin huonompi lähtökohtaisesti. Tällaisiakin väitteitä kuulee. Ja mielenkiintoista on sekin, että tuoreen tutkimuksen ja selvityksen mukaan kunnissa suhtaudutaan yksityisiin palveluntuottajiin hyvinkin samalla tavalla riippumatta siitä onko vasemmisto tai keskusta-oikeisto ns. suurimpina puolueina. Laitan tuosta laajasta selvityksestä huomenna tänne hieman lisää. Äärimmäisen mielenkiintoinen tutkimus.

Sitten salissa tietenkin tänään esillä välikysymys. Menen siihen laajemmin huomenna ja myös salikeskusteluun. En sitä ruodi tänään enempää kun kello jo kohta 22.

Mutta tänään illalla sain osallistua lähestulkoon vain kuuntelijana Lopen kunnan yläkoulun vanhempien järjestämään Unelmakoulu keskustelutilaisuuteen. Kolme tuntia äärimmäisen tärkeän aiheen ympärillä. Olen aina arvostanut todella paljon yhtä rehtoreistamme Jukka Mursulaa ja tänäänkin paneelissa äärimmäisen fiksuja ja pohdittuja puheenvuoroja mm. yhtenäiskoulusta, nivelvaiheista erityisesti ja myös oman koulunsa kiusaamiseen puuttumisesta. Myös tuore vs. sivistystoimenjohtajamme Pekka Lintonen käytti hyviä puheenvuoroja ja toi esille erilaisia aitoja mahdollisuuksia koulujemme muuttamiseksi – eli toimintatapojen muuttamiseksi – eli toimia jotka eivät edes tarvitse lisärahoitusta. Hyvät asiantuntijapuheenvuorot kummallakin kuten myös terveydenhoitajallamme Oksasen Eijalla jolla todella hyvä ote ja pitkä ketju lastemme kasvussa.

Hieman tällaisissa paneeleissa sitten harmittaa se, että käytetään puheenvuoroja ilman sen suurempaa tietämystä. Jopa puheenvuoroja joissa tuodaan esille täysin vääriä asioita tosiasioina. Mutta en sen laajemmin niitä nyt täällä ruodi. Mutta se aina tällaisissa syytä pitää mielessä. Ehkä tänäänkin olisin enemmän kaivannut erään äidin tapaan keskustelua kiusaamisen ja ongelmien sijaan hyvistä toimintatavoista eli poluista kohti Unelmakoulua. Ehkä siinä hieman hairahti keskustelu sivuraiteelle.

Tiedän hyvin, että kouluissamme ja erityisesti yläkoulussa on lisäresursseille tarvetta. Mutta rehellisyyden nimissä on kyllä syytä muistaa sekin, että Loppi panostaa tällä hetkellä todella paljon perusopetukseen. Olemme mm. määritelleet itse maksimiluokkakoot ja sen myötä nyt meillä opetetaan varsin ihanteellisissa luokissa. Itseasiassa taitaa yksi luokka nyt olla juuri siinä kipupisteessä eli rajan alla ja näin turhankin suurena. Tietenkin aina tuollainen raja joita lähtökohtaisesti en valtakunnan tasolle kannata aiheuttaa näitä tällaisiakin rajaongelmia. Mutta rajat ovat hyvät silloin kun kuntapäättäjät tekevät ne itse yhdessä opettajien kanssa kunnan tilanteen huomioiden. Niin meillä. Muita satsauksia viime vuosilta kuraattorin palkkaaminen ja hieman aiemmin toisen kiertävän erityisopettajan palkkaaminen ja koulupsykologi. Määrärahat olivat ja jonkin aikaa meillä olikin myös puheterapeutti, mutta tämän jälkeen ei paikkaan saatu yhtään hakijaa ja nyt rahat ohjataan muulla tavalla palvelun tarvitsijoille. Tosin palkkaraha hukkuu niin hetkessä ja tarvetta olisi paljon enemmänkin. Sitten selkeänä lisäsatsauksena kuntamme otti yläkoulun opettajien ehdotuksesta käyttöön kasvatuskeskustelut ja tulokset ainakin nyt hyviä ja myös erityisosaamista on lisätty päivähoitoomme. Nämä nyt haluan täällä jälleen kerran esimerkkeinä esille nostaa hieman vastaväitteinä niille väitteille, että Lopella ei mitään tehtäisi ja mitään ei hoidettaisi. Myös opettajakuntamme on saanut paljon kiitosta ja sekin on syytä esille nostaa. Mutta myönnän, että lisäresurssejakin tarvitaan varmaankin aina ja esimerkiksi terveydehoitoon Oksasen Eijan avuksi olisi syytä saada lisäpanosta yläkouluun ja lukioon. Ensi vuonna kesällähän astuu tosin voimaan asetustasoinen ohjaus terkkaripalveluihin, mutta tarve jo sitä ennenkin merkittävä. Toinen sellainen asia mistä olen huolissani on tuntikehyksen alasajo joka itseasiassa minimissä tarkoittaa jopa sitä, että 9 vuoden aikana minituntimäärän mukaan opiskelut nuori on käynyt jopa kokonaisen vuoden vähemmän koulua kun lapsi joka on saanut lukea suurimmalla tuntimäärällä. Ajatelkaapa sitä.

Mutta en siis aivan hiljaa salissa voinut olla. Heitettiin erikoinen syytös valtiovaltaa kohtaa mm. kerhotoiminnasta ja määrärahoista erityisopetukseen ja tukiopetukseen. Sen jälkeen oli pakko ottaa puheenvuoro ja todeta ja kysyä paikalla olleelta sivistyslautakunnan puheenjohtajalta, että miksi Lopen kunta ei hakenut hankerahaa mm. kerhotoiminnan käynnistämiseen (kaikki hakijat saivat) tai hankerahaa tukiopetuksen ja erityisopetuksen kehittämiseen. Itse kerroin hankkerahoituksesta keväällä ja painotin kunnanhallituksessa, että nyt on syytä toimia ja hakea tätä rahaa valtiolta. Jostain kumman syystä ei haettu. Puheenjohtaja väitti ottaneensa asian esille lautakunnassa, mutta jos se ei riittänyt niin sitten olisi pitänyt toimia toisin. Jopa Jukka Mursula väitti, että rehtoreita oli kielletty hakemasta hankerahaa kun he olivat asian esille nostaneet. Aivan käsittämätöntä toimintaa. Vaatisi selvittelyä mikä ja missä on mennyt vikaan. Tulen asian esille vielä nostamaan.

Onneksi nykyinen vs. sivistystoimenjohtajamme totesi, että hän on hankeasioissa valppaana ja tullee nyt korjaamaan tilannetta jatkohauissa. Kiitos siitä! Parempi myöhään kun ei milloinkaan.

Esille tänään nousi myös taito- ja taideaineiden määrän vähentäminen. Olen täysin samaa mieltä, että demari opetusministerin tekemä opetussuunnitelmien uudistus oli tältä osalta iso virhe. Asiaa on syytä korjata ja myös sitä, että kouluissa olisi enemmän aikaa myös tietopuolisen opettamisen rinnalla ihmisenä kasvun tukemiseen – keskusteluun ja kasvattamiseen.

Mutta sitten illan upeimpaan juttuun. Illan alussa ja kahvitauolla Loppisalissa esiintyi paikallisten nuorten räp-ryhmä. Muutama minunkin entinen oppilas mukana ja täytyy myöntää, että tuntui todella upealta nähdä nämä nuoret lavalla. Loistavia omia sanoituksia – kantaaottavia ja puhuttelevia. Ja hienoa, että juuri nämä nuoret.

Mutta ei nyt tämän syvemmälle tähän. Taisin jo aika syvälle mennäkin. Kiitokset illan juontajalle erityisopettaja Heikki Turkalle ja illan järjestäjille. Tällaisia keskusteluja tarvitaan lisää ja ennen muuta lisää aikaa. Itseasiassa tämän aiheen ympärillä tulen puhumaan torstaina myös Hämeen Senioreille Riihimäelle. Julkaisen tuon puheen sitten täälläkin.

Kommentit