Maanantai, 13.10.2008

Blogi, maanantaina 13.10.2008

Tänään Huomenta Suomessa oli mielenkiintoinen keskustelu koulujen turvallisuudesta ja laajemminkin arjen turvallisuudesta. Varmasti Jokelan ja nyt toisintona tapahtunut Kauhajoen tapahtuma pysäytti itsekunkin. Myönnän, että opettajana tapaus kosketti jollain erityisellä tavalla. Ensimmäisen kerran koulun käytävät tuntuivat jopa minusta ahdistavilta. Voin vain kuvitella mitä joku nuori on sisällään tuntenut. Aiheesta kannattaa varmasti keskustella kodeissa ja kouluissakin.

MTV3:sen Huomenta Suomessa tänään vieraana oli opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen joka kertoi mm. koulujen varautumisesta erilaisiin kriiseihin. Lankinen totesi, että tapaukset ovat saaneet myös pohdintaa erityisesti kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi. Lankinen käytti ilmaisua ”laaja-alainen ongelmavyyhti”. Tuo ilmaisu puhutti ja jätti miettimään. Mistä tässä kaikessa on kyse.

On varmasti totta niin kuin Lankinen kertoi, että oppilashuollossa sen palveluissa ja tilassa on paljon parantamisen varaa. Itse nostin eduskunnassa viime maaliskuussa 13.3. esille oppilashuoltoa vaikeuttavat salassapitosäännökset.

Totesin istunnossa suullisella kyselytunnilla näin: ”Nuorten syrjäytymisen ehkäisystä tehty Valtiontalouden tarkastusviraston kirja kertoo, että oppilashuollon osalta ongelmallista on, että oppilashuoltoryhmissä työssä salassapitosäännösten noudattaminen jää käytännössä yksittäisten viranhaltijoiden vastuulle. Täällä todetaan, että näyttääkin siltä, että nykyiset salassapitosäännökset ovat ajalta ennen moniammatillista yhteistyötä. Kysynkin opetusministeriltä: Onko tarkoitus tehdä jotain tämän tilanteen korjaamiseksi?”

Opetusministeri Sari Sarkomaa vastasi silloin kysymykseeni näin: ”Oppilashuollon kehittäminen on yksi keskeinen painopiste. Opetusministeriö myönsi sadalle kunnalle valtion taholta voimavaroja siihen, että kunnissa kehitetään oppilashuoltoa. Lainsäädännön osalta on tarkoitus arvioida nämä puutteet. Me olemme ministeri Risikon kanssa istuneet alas ja lasten ja nuorten hyvinvointipoliittisessa politiikkaohjelmassa katsotaan lainsäädäntö. Osin lainsäädännössä on tarkistamista, mutta keskeisin asia on se, että opettajat oppivat siihen moniammatilliseen yhteistyöhön, mitä oppilashuolto on, että hyvin pitkälle tämä on myöskin täydennyskoulutuskysymys. Mutta tästä annetaan myöskin täydennyskoulutusta. Mutta nuo puutteet, joita lainsäädännössä on, ne arvioidaan ja katsotaan. Selvää on, että ne ovat ajan tasalla ja puutteita tuon raportin mukaan on, olen sen myös lukenut.”

Itseasiassa tämän kyselytunnin jälkeen sain lukuisia yhteydenottoja aiheeseen liittyen ja myös ministereiltä sain palautetta ja tietoa, että asia on etenemässä. Tämä esille nostamani ongelma on ollut kouluissa tiedossa jo vuosi kausia. Hyvä, että edes nyt jotain tapahtuu.

Mutta takaisin Huomenta Suomeen. Lankinen totesi, että ”on olemassa merkkejä siitä, että luontaiset auktoriteetit, kuten vanhemmat ja opettajat, menettävät merkitystään nuorten keskuudessa.”

Ehkä tässä ollaan jo hyvin lähellä asian ydintä. En itse usko, että oppilashuollon salassapitokysymysten ratkaisemisella olisi voitu näitä tapahtumia välttää. Ei. Ehkä kuitenkin jotain. Mutta sen uskon, että perheistä – arjesta – välittämisestä tämä lähtee.

Lankisen mukaan nuoret käyttäytyvät nykyään paremmin kuin aiemmin. Voi olla näinkin. En itse aivan tästä varma ole, mutta samaa mieltä olen kyllä siitä, että ns. ongelmatapaukset ovat sitten monin kerroin hankalampia kuin aiemmin. Tässä ollaan asian äärellä. Tarvitaan siis yhä vahvempia keinoja ja vahvempaa apua lasten ja nuorten auttamiseksi. Perheiden tukemiseksi.

Me kokoonnumme huomenna Lopella samoja kysymysten ääreen illalla, kun yläkoulumme vanhemmat ja sivistystoimi järjestävät UNELMAKOULU-keskustelutilaisuuden Loppisalissa. Tilaisuuden alustaa ja keskustelua ohjaa nuorten syrjäytymisen ehkäisyn asiantuntija, erityisopettaja Heikki Turkka. Tilaisuuteen tulee keskustelemaan ja kysymyksiin vastaamaan vs. sivistystoimenjohtaja Pekka Lintonen, yläkoulun apulaisrehtori Anja Mäkelä, terveydenhoitaja Eija Oksanen, kuraattori Sari Arola, Läyliäisten alakoulun rehtori Jukka Mursula sekä lähitutor Sanna-Mari Rutanen, Nuorten tuetut opinpolut -hankkeesta. Paikalla on myös seurakunnan, nuorisotoimen ja harrastusryhmien edustajia.

Ilta on siis tarkoitettu nuorille, vanhemmille, opettajille, päättäjille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Kokoonnumme yhdessä miettimään, mitä voimme tehdä turvallisuuden, viihtyisyyden, yhteisöllisyyden ja nuorista välittämisen lisäämiseksi Lopella. Kannustan kaikkia mukaan.

….

Tänään itselläni tiukka kuntapäivä. Nyt aamusta muutama kirjoitustyö pöydällä ja sitten iltapäivällä ensin Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunta Hyvinkäällä ja tämän jälkeen tutustuminen Hissipörssiin ja erityisesti heidän hissiratkaisuihin Riihimäellä. Olemme ensi vuonna asentamassa kunnantalollemme vihdoin ja viimein hissiä ja tarkoitus nyt katsoa Hissipörssin ratkaisuja. Ja sitten illalla vielä kunnanhallitusryhmä ja kunnanhallitus sitten päivän päätteeksi. Varsin mielenkiintoisia asioita listalla. Tuo lista jälleen tavan mukaan myös netissä www.loppi.fi. Esillä mm. Kanta-Hämeen liikennesuunnitelmaraportti ja meiltä erittäin merkittävän kaavatyön jatko eli Kormu-Launonen osayleiskaava ja kaavamuutos. Tämä on yksi tärkeimmistä kaavoistamme sillä alue menee Riihimäen rajalle asti ja tällä alueella on minusta Lopen vahvoja menestyksen avaimia käytettävissä. Kannattaa siis suunnitella huolella asumista ennen muuta, mutta myös työpaikkoja moottoritien läheisyyshyödyntäen. Sitten vielä maakuntien yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta annettava lausunto. Asia etenemässä minusta varsin järkevästi. Niin järkevästi nyt kuin vain voidaan. Ehkä itse ajattelisin tähän kokonaisuuteen myös Päijät-Hämettä Kanta-Hämeen ja Uusienmaiden rinnalle. Kannattaisi harkita. Tässä nyt jotain nostoja nopeasti listalta. Mielelläni vastaan kysymyksiinkin jo sellaisia ilmenee eli ollaan yhteyksissä.

Kiitokset myös viesteistä Hausjärveltä. Viikonloppu siellä painettii kaasupohjassa. Lauantaina olimme talkoilemassa ja Korvakahvilaa pitämässä Oitissa ja sunnuntaina Hikiässä. Ja tapahtumia riittää jatkossakin. Paljon uusia innokkaita tekijöitä mukana ja se näkyy nyt ja varmasti 26.10:täkin.

Mutta nyt töiden pariin.

….

Päivän jutut kutakuinkin esityslistojen mukaan. Monet asioista olleet pitkään työnalla mm. Talousaluetoimikunnassa nyt eteenpäin saatu Ammatti- ja aikuisopiston synnyttäminen Hyvinkää-Riihimäen talousalueelle. Näyttää siltä, että enää ei asia ainakaan kokonaan tule kaatumaan. Isoja kysymyksiä tänäänkin ratkaisuun ja toivottavasti jo tämän vuoden puolella saamme päätökset myös valtuustoista. Kunnanhallituksessa myös asiat joutuisasti eteenpäin. Isoimpana tänään Kormu-Launonen osayleiskaavatyön liikkeelle lähteminen. Tavoiteaikataulu tiukka, mutta toivottavasti sen mukaan pääsemme etenemään.

Päivällä kokousten välissä kävimme myös tutustumassa Hissipörssin tarjontaan Riihimäellä. Olemme hankkimassa pitkän odotuksen jälkeen kunnantalollemme vihdoin hissiä ja yhtenä vaihtoehtona riihimäkeläisen Hissipörssin ratkaisut. Minusta erittäinkin vahva vaihtoehto ja vakuutti minut. Mutta ei tästä päivästä tämän enempää.

Huomenna eduskuntaan ja jälleen viikko siellä käyntiin. Salissa mm. välikysymyksen käsittely ja luottamusäänestys perjantaina. Mutta sitä ennen ehtii tapahtua vielä paljon.

Kommentit