Tiistai, 14.04.2009

Blogi, tiistaina 14.04.2009

Uusi työviikko siis käynnistymässä. Tänään aloitamme pitemmältä tulevien takia työt vasta ns. iltapäivävaliokunnilla. Näin itse sain mahdutettua aamuun vielä yhden kuvauksen MTV3:lle ja sitten yksi selostus. Lupasin tehdä vielä Enduron MM-sarjan tv-ohjelmat tälle vuodelle ja tämä yksi nyt tässä keväällä ja muut sitten aikalailla kivasti kesällä. Mutta rako siis löytyi tällekin aamuvarhaiselta. Kun aloittaa vaan tarpeeksi aikaisin niin sitä ehtii monenlaista.

Tänään iltapäivällä sitten sivistysvaliokunta ja täysistunto ja illalla meidän takapenkin tapaaminen. Täydellä rumballa siis pääsiäisen jälkeinenkin viikko alkaa.

Lueskelin tuossa aamulla uutista tuoreesta psykologian väitöstutkimuksesta. Sen mukaan oppimisen ongelmia pystytään ennakoimaan jo neuvolaiässä peräti jo neljävuotiailla lapsilla. Ns. Lene-arvio leikki-ikäisille paljasti tai ennakoi varsin hyvin mm. lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan tulevia oppimisvaikeuksia. Riitta Valtosen väitäöskirjassa suositellaankin, että 5-vuotis neuvolatrakastusta aiennettaisiinkin vuodella ja näin voitaisiin tukitoimet aloittaa vielä paremmin oikeaan aikaan. On myös totta, että 5-vuotisneuvolassa on nähtävissä jo ensimmäiset merkit syrjäytymisestä tai sen riskistä. Itse olen puhunut myös siitä, että pitäisikö tämä keskeisen tärkeä neuvolakäynti tehdä pakolliseksi eli esimerkiksi sitoa äitiyspakkauksen tapaan lapsilisän maksatuksen jatko neuvolakäynnin hoitamiseen. On nimittäin myös totta se, että usein ne perheet joilla ei näitä ongelmia ole käyvät neuvolatarkastuksissa, mutta perhe jolla on ongelmia tai tiukkaa jättää helpolla käynnit väliin. Tämä kannattaisi ottaa vakavasti nyt mietintään. Kesällähän meillä astuu voimaan nyt uusi neuvola-asetus joka tulee jo paljon parantamaan lasten ja perheiden oikeuksia. Hyvä sekin.

….

Työt jälleen käyntiin täydellä tempolla. Lakivaliokunta ei tänään vielä aloittanut, mutta sivistysvaliokunnassa heti kevääksi uusia hallituksen esityksiä pöydälle ja vanhoja isoja vielä yliopistolain uudistamisen johdolla kesken. Työtä niissä riittää vielä aikalailla. Sivistysvaliokunnan jälkeen ennen täysistuntoa tapasimme vielä Hämeen eri eläkejärjestöjen edustajia. Esillä keskustelussa erityisesti ikäihmisten julkinenliikenne erityisesti maaseudulla, vanhusneuvostojen toiminta sekä omaishoidontuki. Julkisessa liikenteessä itse toin esille sitä, että nyt olisi tärkeää kaikissa kunnissa yhtenäistään julkisen puolen kuljetuskilpailutukset niin, että eri autoilla ei ajettaisi esikoululaisia, koululaisia, ikäihmisten ja vammaisten palveluvuoroja. Kannattaisi nyt järkeistää pakkaa niin, että vuoroista voisi hyötyä kaikkia. Uskon itse, että se on edullisin tapa varmistaa ja turvata haja-asutusalueiden liikennettä. Tarvitsemme varmasti jatkossa myös yhä lisää valtion ja kuntienkin tukea näille linjoille, mutta myös meidän jokaisen halua olla omalta osalta turvaamassa vuoroja. Voisimmeko itse kukin käyttää esimerkiksi aina silloin tällöin julkisia vuoroja? Myönnän, että itse olen tässä luvattoman huono neuvomaan. Miettiä ainakin kannattaa.

Sovimme samalla, että teemme lakiesityksen vanhusneuvostojen aseman säätämisestä jokaiseen kuntaan lailla. Tulemme jättämään lakiesityksen yhdessä hämäläisten kansanedustajien kanssa. En tiedä onko kaikki mukana, mutta aika monesta puolueesta meitä jo eläkejärjestöjen ideaa tarttui. Omaishoidontukiasiassa olen aina itse ollut aktiivinen ja itsenäkisin jopa edelläkävijä. Olen vakuuttunut, että tulevaisuudessa yhä useampi kunta ottaa käyttöön ns. Vammalan mallin, missä Arto Satosen johdolla päätettiin avata omaishoidon piikki auki aina silloin kun omaishoidolla voidaan korvata aina huomattavasti kalliimpi laitoshoito. Olen tätä sanomaa yrittänyt viedä eteenpäin ja jatkan työtä yli kuntarajojen tässäkin asiassa. Omaishoidon edullisuus ja inhimillisyys kannattaisi nyt jo tunnustaa yli puoluerajojen ja tarttua mahdollisuuteen.

Nyt jo täysistuntokin takana. Kahvit tässä välissä ja hieman kirjoitustöitä ja illalla vielä takapenkkiläisten kanssa syömään.

Kommentit