Keskiviikko, 15.04.2009

Blogi, keskiviikkona 15.04.2009

Kampanja-lehti julkaisi tuoreimmat poliitikkojen imagoluvut juuri ilmestyneessä lehdessään. Kokoomuslaisittain tulokset ovat enemmän kuin mukavaa luettavaa. Viiden eniten imagoaan alkuvuodesta kohentaneen julkisuuden henkilön joukossa kahden kärki menee meille ja koko viisikosta kolme paikkaa täyttää kokoomuslaiset. Kärjessä yli 31 prosentin parannuksella on Sauli Niinistö, kakkosena 22 prosentilla Alexander Stubb ja presidentti Martti Ahtisaaren takana neljäntenä on Jyrki Katainen 11 prosentin petrauksella.

Suurimman imagotappion alkuvuonna on kokenut valitettavasti pääministeri Matti Vanhanen. Vanhasen nimesi eniten imagoaan kolhineeksi peräti lähes 60 prosenttia vastanneista. Lähelle Vanhasta pääsi vain Fortumin ex-toimitusjohtaja Mikael Lilius. Vanhasen ja Liliuksen takana kolmantena negatiivisessa joukossa oli Tasavallan presidentti Tarja Halonen. Kampanja lehti teki tutkimuksen huhtikuun alussa markkinointiviestinnän ammattilaisille.

Tänään eduskunnassa tietyllä tavalla historiallinen päivä. Puhemies Sauli Niinistö on kutsunut presidentti Martti Ahtisaaren pitämään meille luentoa Nobel-palkinnon kunniaksi. Historialliseksi tilaisuuden tekee se, että luentopaikaksi on valittu täysistuntosali. Erittäin poikkeuksellista ja itseasiassa aikalailla upeaa kunnianosoitusta Ahtisaarelle. Uskon, että illan tilaisuudesta tulee ikimuistoinen. Sitä ennen kuitenkin työtä edessä riittämiin. Aikaistimme tämän päivän kokousrytmiä puolella tunnilla ja kohta jo lakivaliokuntaan sieltä sivistysvaliokuntaa ja sitten täysistuntoon. Ne kaikki ennen tuota Ahtisaaren juhlaluentoa.

Juuri istunnon jälkeisestä Nobel-luennosta takaisin työhuoneeseen. Eduskunta onnitteli tänään puhemies Sauli Niinistön johdolla presidentti Martti Ahtisaarta Nobel-tunnustuksesta ja tilaisuudessa saimme kuulla historiallisen luennon presidentiltä. Hieno tilaisuus ja mielenkiintoinen puheenvuoro, jossa kiitosta sai hallituksen aktiviinen ulkopolitiikan ote sekä erityisesti ulkoministerimme Alexander Stubbin tapa tehdä työtä.

Tänään eduskunnassa kävimme kiivasta keskestelua isossa salissa myös aborttiasiasta. Vaikka kyseinen asia käsitteli vain laittomien abortien rangaistuksia niin luonnollisesti keskustelu meni myös yleisesti abortien oikeutukseen. Itse pidän nykyistä aborttilainsäädäntöämme varsin hyvänä. Se mahdollistaa turvallisen abortin sitä tarvittaessa, että ei missään tapauksessa kannusta abortintekoon. On myös hyvä, että laittomien abortien rangaistavuutta nyt uudistetaan ja mm. pitkät vankilatuomiot abortin tehneen naisen niskasta otetaan pois. Kuitenkin aborttilain rikkomisesta säilyy edelleen sakkorangaistus. Itse pidän tätä oikeana linjana nimenomaan siksi, että täysi rangaitsemattomuus voisi olla signaali, että laiton abortti olisi tietyllä tavalla sallittu ja taasen liian tiukka kohtuuton rangaistus usein itsekin ”uhrina” olevalle äidille voisi estää abortin jälkeiseen hoitoon hakeutumisen ja entistä julmemmat ja vaarallisemmat tavat tehdä abortteja pimennossa. Sen sijaan on tärkeää, että laittomia aborteja tekevät joutuvat vastuuseen teoistaan.

Salissa kuulimme tänäänkin puheenvuoroja joissa abortit haluttaisiin kieltää täydellisesti jopa insestin tai raiskauksen kautta alkunsa saaneiden hedelmöittymisten kohdalla. Tätä en itse voi ymmärtää ja hyväksyä. Pieni nuori tyttö – lapsi – insestin kautta tulee raskaaksi – pitääkö hänen vaarantaa oma henkensä ja kestää raskaus ja synnyttää lapsi? Pitääkö. Minusta ei. Ei myöskään raiskauksen tuloksena alkunsa saanutta lasta voida pakottaa naisen synnyttämään. Itse en tällaista ajattelua voi hyväksyä. Minusta se on julmaa.

Kommentit