Tiistai, 12.06.2012

Blogi, tiistaina 12.06.2012

Tiistai 12.6. on jo kääntynyt iltapäivään. Tänään olen työstänyt muutamaakin esitystä vielä maamme hallitukselle. Toinen käsittelee Riihimäen Shopping-tapahtumassa erään rouvan esille nostamaa asiaa keliakiaa sairastavien Kela-korvauksia heille ruuasta aiheutuvien korkeampien kustannusten kattamiseksi. Korvaushan tuli voimaan 2012 ja siitä tämän 10 vuotta on korvaussumma pysynyt samassa eli 21 erurossa kuukaudessa. Korvauksen määrä on pysynyt koko ajan samana, mikä on heikentänyt merkittävästi korvauksen ostovoimaa. Elinkustannusindeksin perusteella ostovoima on alentunut 11 %.

Kuluttajavirasto ja Suomen Keliakialiitto ry ovat esimerkiksi havainneet tekemissään hintavertailuissa, että kuluttaja joutuu maksamaan gluteenittomista elintarvikkeista kalleimmillaan jopa 20-kertaisen hinnan vastaaviin gluteenipitoisiin elintarvikkeisiin verrattuna. Keliaakikolla ei ole kuitenkaan sairautensa takia mahdollisuutta valita gluteenittoman tai tavallisen elintarvikkeen välillä.

Esimerkiksi tavallinen näkkileipä maksoi edullisimmillaan 3,15 €/kg, kun taas gluteenittomien näkkileipien kilohinnat vaihtelivat 12,94 ja 14,13 euron välillä. Gluteenittoman tuotteen hinta oli siis vähintään nelinkertainen. Tavalliset vehnäsämpylät maksoivat 3,59 €/kg ja gluteenittomat sämpylät 7,29 €/kg, eli hinta oli yli kaksinkertainen. Tavallinen makaroni maksoi edullisimmillaan noin 0,74 €/kg kun gluteenittomasta makaronista joutui maksamaan noin kymmenkertaisen hinnan, eli 7,33 €/kg.

No nyt tein esityksen maamme hallitukselle, että korvaus korotettaisiin julkisessakin keskustelussa esitettyyn 48,5 euroon kuukaudessa ja sidottaisiin samalla elinkustannusindeksiin niin kuin muutkin vastaavat korvaukset on jo aiemmin sidottu.

Näin siis asiat nousevat esille kansalaistapaamisissa ja etenevätkin. Toivotaan hallitukselta myönteistä suhtautumista tärkeään asiaan, joka on iso asia niille 2 prosentille suomalaisista joita tämä sairaus koskettaa. Tai uskoisin, että heitä on muuten paljon enemmänkin. Itseasiassa olen miettinyt, että olisikohan oma rakas Tätinikin aikanaan jo tätä sairautta sairastanut ja sen kautta sitten tilanne olisi päässyt hoitamattomana pahenemaan. Keliakia nimittäin sairautena sellainen, että se on syytä ottaa vakavasti.

No tuo toinen asia vielä hieman työn alla. Palaan siihen. Nyt kuitenkin täysistuntoon. Takana siis jo puolustusvaliokunta ja ulkoasiainvaliokuntakin. Näin se päivä kuluu.

….

Kello jo 22.02 ja mökillä. Täältä on mukava lähteä jälleen aamulla töihin. Lunnon keskeltä. Eduskunnassa erikoinen päivä. Kaikki puhuvat vain Halla-ahosta ja hänen mahdottomasta tilanteesta hallintovaliokunnan puheenjohtajana. En oikein ymmärrä edes sitä, että perussuomalaiset haluavat tämän jatkuvan päivästä toiseen ja vievän kaiken mediatilan mm. Euroopan talouskriisiltä ja muulta, mistä luulisi perussuomalaisillakin olevan jotain sanottavana. Yleinen käsitys talolla on se, että on kestämätöntä, että valiokuntaa joka käsittelee maassamme kaikki maahanmuuttokysymykset ja vastaavat johtaa henkilö joka on saanut Korkeimmasta oikeudesta tuomion ”uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan”. En itsekään ymmärrä miten hän tämän jälkeen voi näitä asioita puolueettomasti käsitellä ja toisaalta miten suuren vahingon hän tekee maamme maineelle valiokunnan puheenjohtajan ulkomaantehtävissä. Ja ei Halla-ahon tilannetta yhtään helpota sekään, että hän vallan kolmijako -opin vastaisesti vähättelee tässä lainsäätäjän asemassa Korkeimman oikeuden tuomiota. 

No huomenna Halla-ahon asia on kuulemme jo eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman johdolla Puhemiesneuvoston käsittelyssä ja asiaa käsittelee myös tietojeni mukaan aamupäivällä eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Surullinen tarina ja tilanne.

Iltalehdessä tilannetta kommentoi politiikan tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti Rauli Mickelsson näin: ”On outoa, että perussuomalaisten kaltainen lainkuuliaisuutta ja kuria arvostava puolue sallii Halla-ahon asenteen. Se vähentää puolueen uskottavuutta ja vaikuttaa heikentävästi sen yhteistyökykyyn muiden puolueiden kanssa. Halla-aho olisi viisainta laittaa niin sanotusti kiertoon.” 

Mutta onneksi ei tämä sentään normaalia työntekoa talolla häiritse. Tai ei ainakaan meidän ja hallituksen. Tänäänkin monta asiaa eteenpäin ja istunnossakin pitkä keskustelu valtion talouden tulevien vuosien kehyksistä. Eli isoja asioita on pöydällä vielä tällä ja ensi viikollakin.

Mutta nyt iltatoimet ja huomenna jatketaan.

 

Kommentit