Taitaa Presidentti Niinistö ollakin Hämeestä?

Blogi, keskiviikkona 13.06.2012

Presidentti Sauli Niinistö lupasi puuttua kaikella mahdollisella ja uusillakin tavoilla nuorten syrjäytymiseen jos hänet valitaan maamme johtoon. Eilen Niinistö lunasti tärkeimmän vaalilupauksensa ja kokoontui yhteen arjen tason asiantuntijaryhmänsä, keskusteluryhmänsä, kanssa keskustelemaan nuorten tilanteesta.

Niinistö valaisi toimintaa jo jokin aika sitten olikohan Ykkösaamussa kertomalla, että hän haluaa nyt mukaan tähän työhön kaiken tiedon sieltä lasten ja nuorten arjesta. Hän haluaa lisätä kansalaiskeskustelua ja arkitason toimintaa lasten ja nuorten syrjäytymisvaaran torjumiseksi ja tarkoituksena on saada käyttöön arjen asiantuntijoiden hiljainen tieto, ja koota yhteen konkreettisia keinoja, joita jokainen voi hyödyntää omassa lähipiirissään. Idea oli minusta tuossa haastattelussakin se, että presidentti haluaa keskustella arjen tekijöiden kanssa ja pääkysymyksenä; Mitä sinä haluaisit muiden tekevän nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi? Siis kysymys siitä mitä esimerkiksi he odottavat vanhemmilta ja perheiltä, muilta ammattilaisilta, meiltä poliitikoilta jne. Mitä pitäisi itse kunkin tehdä jne.

Eilen ensimmäistä kertaa kokoontunut Presidentin arjen toimintaryhmä kokoo siis samaan pöytään ruohonjuuritason asiantuntijoita ja kokijoita, jotka edustavat erilaisia kokemuksia lasten ja nuorten arkielämästä ja toiminnan teemana on ”Hyvä tapa toimii”. Tapojen avainsanoja ovat kanssakulkeminen, vastuu ja arjen pienet teot.

Eilen pöydässä istui presidentin kutsumina: Mukhtar Abib, sosiaaliohjaaja, Helsinki; Pamela Antila, projektityöntekijä, Vaasa; Eva Autio, ala-asteen kouluterveydenhoitaja, Helsinki; Marjukka Borgman, nuoriso-ohjaaja, Kuopio; Arja-Sisko Kainulainen, hoitotiedon lehtori, sairaanhoitaja, Iisalmi; Kati Kärkkäinen, varhaiskasvatuksen työnohjaaja, Helsinki; Ulla Nord, etsivän nuorisotyön työntekijä, Helsinki; Janne-Pekka Nurmi, rehtori, erityisopettaja, Helsinki; Sirkku Nurmi, vanhempi konstaapeli, Forssa; Petri Puronaho, jalkapallovalmentaja, Hämeenlinna; Paula Ritanen-Närhi, juniorivalmentaja, Vantaa; Juha Torvinen, muusikko, Ylöjärvi. Ja ryhmään on tarkoitus kutsua myöhemmin vielä lisääkin arjen tekijöitä. Hankkeen koordinaattorina toimii oikeustieteen tohtori Sakari Huovinen. Työryhmien työskentelyn ohjaajana toimii tuottaja Marko Kulmala. 

Ai miksikö Tasavallan presidentti Sauli Niinistö taitaa ollakin hämäläinen. Hämäläisten laulu sen paljastaa sanoillaan: Kun toimeen ryhdytään.

Minä voisin haastaa sinutkin mukaan tähän arjen talkoisiin. Mitä sinä toivoisit muiden tekevän oman roolisi tai muun tukemiseksi tai ihan muuten vaan nuorten ja lasten syrjäytymisvaaran ehkäisemiseksi?

Nyt Helsinkiä kohden. Loppijärven rannalla paistaa aurinko upeasti ja kesä parhaimmillaan. Vain aina aurinkoisen Kreikan ja Espanjan myrskypilvet sotkevat tätä rauhaa. Nyt siis töihin ja en ollenkaan tiedä kuinka kauan tässä vielä menee ja tuleeko sitä kesää sieltä ollenkaan. Saatika meille edes kesälomaa. 

Päivä mennyt aikalailla vauhdilla. Ensin ulkoasiainvaliokunnassa asioita eteenpäin ja sitten jatkoimme liikunta-asioiden parissa Valtion Liikuntaneuvoston LIIPO-jaoksen kokouksessa. Liikunnan ja urheilun rahoituksen ja muun panostuksen arviointimalli alkaa olla pikku hiljaa valmis ja pian sitä pitäisi päästä koeponnistamaan viime hallituskauden asioilla. Tavoitteena siis seurata miten liikuntaan laittamamme rahat ja panostukset näkyvät arjessa ja mikä on niiden vaikuttavuus. Mielenkiintoinen työkokonaisuus ja ollut mukava saada olla mukana tässä pienessä tehoryhmässä.

Sitten loppupäivä menikin Euroopan talousasioiden parissa. Harmittaa ja ottaa päähän, että joudumme kerta toisensa jälkeen setvimään näitä Euro-alueen muiden maiden ongelmia. Ja varsinkin siksi kun itse olemme hoitaneet taloutemme niin hyvin kuin aikanaan Euro-aluetta yhdessä perustettaessa maat sopivat. Sovittiin, että parasta solidaarisuutta muita maita kohtaan on pitää oman maan talous kunnossa ja toimia omassa maassa vastuullisesti. Näin Suomessa on toimittu, mutta ei mm. Kreikassa ja Espanjassakaan. Kreikka jopa väärentäen tietojaan aikanaan mukaan ja nyt sitä huijausta sitten joudumme pakon edessä paikkaamaan. Eli me kokoomuksessa emme todellakaan tee tätä Euron pelastustyötä mitään solidaarisuutta Kreikkaa tai muita maita kohtaan. Me olemme olleet solidaarisia silloin kun sitä kaikilta vaadittiin. Mutta nyt meidän on pakko itsekkäistäkin näkökulmista tehdä kaikki voitava, että taloutemme pysyisi Suomessakin kasassa ja saisimme pikku hiljaa sitä kasvu-urallekin. Tälle tavoitteelle katastrofaalista olisi se, että Eurooppa painuisi nyt uudestaan entistä syvempään lamaan ja massatyöttömyyteen. Me tiedämme mikä vaikutus meille oli 2008 yhden Yhdysvaltalaisen pankin konkurssilla ja siitä voi vain laskea mitä tarkoittaisi Euroopan konkurssi meidänkin arkeen. Silloin työttömyys voitaisiin laskea aivan toisenlaisissa luvuissa ja taloutemme olisi uskomattoman mylleryksen vallassa ja velkaantuminen kääntyisi entistä hurjempaan kasvuun.

Mutta toivotaan, että nyt pikku hiljaa onnistumme kääntämään laivaa Euro-alueella parempaan suuntaan. Se ei välttämättä onnistu ilman vielä yhtä myrskyä, mutta toivottavasti ilman täydellistä sekasortoa ja lamaa. Senkin vaara on toki olemassa ja emme voi millään tietää onnistummeko tässä.

Mutta siitä olen varma, että vitsien heittelyllä ja hauskoilla sloganeilla ei suomalaisia työpaikkoja ja maatamme pelasteta. Jätetään sellainen politiikan teko omaan arvoonsa. Olen varma, että vastuunkantajia lopulta arvostetaan niin kuin 90-luvunkin tekijöitä nyt kiitellään.

 

Kommentit