Maanatai, 11.06.2012

Blogi, maanantaina 11.06.2012

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja, Jussi Halla-aho sai Korkeimmassa oikeudessa tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Asian käsittelyn alussa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti ykskantaa ja selkeästi tyylillään, että jos Halla-aho saa asiassa tuomion niin lähtö puolueesta on selviö. Soini totesi, että ”oikeudessa rasismista tuomion saanut henkilö ei voi olla perussuomalaisten jäsen, vaan saa lähtöpassit puolueesta.”

Itse olen ymmärtänyt, että Timo Soini on sanansa mittainen mies eikä hänen tyyliinsä ainakaan omasta mielestä kuuluu takin kääntely.

Nyt kuitenkin on pakko muuttaa käsitystä Soinista tässäkin. Tuomion tultua julki Korkeimmasta oikeudesta ja vielä tiukempana kuin odotettiin niin Soini ilmoittikin nuttunsa kääntyvän ja Halla-ahon tilanne on hänestä kunnossa.

Mitä mieltä te olette, voiko Halla-aho teistä jatkaa hallintovaliokunnan johdossa joka käsittelee nimenomaan mm. kaikki maahanmuuttokysymykset?

Tämä on iso ja tärkeä kysymys ja itse toivoisin, että Timo Soini olisi nytkin sanansa mittainen mies ja toimisi maammekin edunmukaisesti. Mutta jos näin ei ole niin minusta muiden puolueiden on silloin toimittava asiassa ja nimenomaan siis hallintovaliokunnan puheenjohtajuuden näkökulmasta. Se on kuitenkin ihan Soinin oma asia millaisia henkilöitä hän haluaa kerätä ympärilleen omassa puolueessaan. Mutta eduskunnan hallintovaliokunta on meidän muidenkin asia.

Tänään maanantaina kokousten päivä. Monta maanantaita mentykin yritysvierailujen parissa, mutta tänään nyt sitten kokouksia koko aurinkoinen päivä täynnä. Aloitetaan nyt ja sitten jatketaan Tervakosken Tervaniemessä uuden maakuntajohtajan valinnalla ja sen jälkeen Lopen asioita mm. illalla valtuuston kokouksessa. Nuija pöytään.

Kello 21.26 ja kotona. Viiden kokouksen päivä ja siis paljon asioita. Aamupäivällä kokoonnuimme Hämeen Maakuntavaltuuston kanssa kesäkokoukseen missä isona asiana laitoimme eteenpäin maakuntakaavamme tämän vaiheen ja toisena isona asiana valitsimme uuden maakuntajohtajan. Valtuusto valitsi uudeksi johtajaksi Timo Reinan ja hän astuu tehtäviin ensi vuoden alusta kun nykyinen maakuntaamme vuodesta 2004 johtanut Juhani Honka jää eläkkeelle. Onnea siis uudelle maakuntajohtajallemme ja onnea ja kiitos myös Jussille upeasta työstä Hämeen hyväksi. Siitä saamme vielä hetken nauttia ennen ansaittuja eläkepäiviä.

Maakuntakaavasta voisi ainakin sen mainita, että esitykseni Pori-raideyhteyden rakentamiseksi Riihimäen kautta keräsi runsaasti kiitosta käytäväpuheissa. Nyt esitykseni meneekin jatkovalmisteluu muiden linjausvaihtoehtojen kanssa ja siitä teemme ratkaisun sitten seuraavassa vaihemaakuntakaavassa. Katsotaan mihin selvityksissä lopulta päädytään, mutta itse olen vakuuttunut, että maamme kannalta paras linjaus kulkee Riihimäeltä Forssaan ja sieltä Humppilan kautta Poriin. Tämä linjaus luo maahamme samalla myös vielä puuttuvan itä-länsi-suuntaisen raideyhteyden ja jo se yksin on sellainen kilpailuvaltti mikä on syytä hyödyntää. Aiheesta löytyy lisää täältä blogistani myös aiemmilta päiviltä tältä vuodelta ja uutis-sivultakin. En siis aiheeseen nyt sen syvemmälle, mutta nyt esitys tehty ja mielelläni aiheesta lisääkin kerron. Olkaapa yhteydessä jos asia kiinnostaa.

Janakkalan Tervakosken Tervaniemestä sitten takaisin Lopelle ja täällä kokousrumba jatkui. Ensin kunnanjohtaja Karoliina Viitasen kanssa nopea läpikäynti illasta ja sitten valtuustoryhmän kokoukseen, sieltä kunnanhallitukseen ja illan huipennuksena kunnanvaltuuston tilinpäätöskokous. Olen täällä useamman kerran myös jo viime vuoden Lopen talouttakin läpikäynyt enkä nyt siihenkään enää sen syvemmälle mene. Totean vain, että kunnanhallituksen puheenjohtajana oli mukava olla valtuustonkokouksessa missä puheenvuorot olivat kovinkin kiitteleviä. Olemme saaneet nyt kovalla työllä kunnan talouden kääntymään jälleen myönteiselle uralle ja mm. velkamme on vähentynyt. Tämä oli iso työ eikä se todellakaan ole tullut helpolla. Kiitos siis siitä ennen muuta kuntamme työntekijöille ja johtoryhmälle joiden kanssa on ollut mukava tehdä työtä ja vastuuta kantaa. Vielä viime valtuustokaudella olimme kovaa vauhtia ajautumassa kuntana jopa lähes konkurssiinkin. Ainakin kriisikunnaksi. Kriisikunnan tunnusmerkit täyttyivät yksi toisensa jälkeen ja edessä olisi sillä tyylillä ollut pian ”valtion holhous”. Onneksi vastuunkantoa ja halua laittaa omat asiat kuntoon löytyi riittämiin ja nyt olemme pystyneet kääntämään Loppi-laivan ainakin hieman seesteisimmille vesille. Nyt päätetty tilinpäätös oli vuosikausiin myönteisin ja hyvältä näyttää myös tämä alkanutkin vuosi. Tosin ei tässä henkseleitä auta yhtään paukutella vaan edelleen joudumme elämään hyvinkin tarkkaan. Mutta uskoisin, että nyt tilaa hengittää on hieman enemmän. Ja onkin.

Tilinpäätöksen lisäksi hyväksyimme tänään valtuustossa myös sivistystoimen uuden hallintomallin. Nyt kuntaamme syntyy uusi Kasvatus- ja koulutuslautakunta, jonka rooteriin kuuluu varhaiskasvatus ja koulupuoli. Sitten synnytämme uuden Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen missä ovat kulttuuri, liikunta, nuoriso, opisto ja kirjasto. Näin saamme synnytettyä kaksi vahvaa ja toimivaa kokonaisuutta jotka tulevat jatkossakin tekemään toki erittäin vahvaa yhteistyötä yli hallintorajojen. Erittäin tärkeänä mm. nuorisotoimen ja koulutoimen yhteistyö mikä jo nytkin toimii hyvin ja tullee mm. JOPO-opetuksen käynnistymisen myötä edelleen vahvistumaan. Mutta tärkeää on myös huolehtia siitä, että vapaa-aikatoimi tarjoaa myös laajasti ohjelmaa koko nuorisollemme niin nuorisotiloissa kuin erilaisissa tapahtumissakin. Mutta uskoisin, että nyt saamme näillekin sektoreille jälleen aivan uutta puhtia purjeisiin.

Mutta kokouspäivä näin päätökseen. Suuri kiitos valtuustollemme myös täällä blogissa tästäkin alkuvuodesta. Valtuuston vahva tuki on erittäin tärkeää myös kunnanhallituksen toiminnalle ja sille, että olemme saaneet taloudessa tehtyä tarvittavia toimenpiteitä. Kun yhteistyö pelaa ja toimii ja luottamusta on yli puoluerajojen ja ennen muuta keskustelua käydään jo ennen varsinaista päätöksentekoakin niin silloin hommat luistavat. Tästä hyvästä hengestä iso kiitos kuuluu koko valtuustolle, mutta ennen muuta valtuuston puheenjohtajana nyt toimineelle Seppo Kupariselle. Kun itse olen saanut toimia hallituksen puheenjohtajana niin ollut enemmän kuin tärkeää, että valtuuston puheenjohtajan kanssa on ollut helppo ja mukava tehdä yhteistyötä. Sitä se vaatii. Ja tottakai saumatonta yhteistyötä kunnanjohtajamme Karoliina Viitasen ja koko johtoryhmän ja henkilöstön kanssa. Tästä on hyvä jatkaa.

Mutta huomenna sitten jälleen valtakunnan asioita. Eduskunnassa vielä ainakin pari viikkoa pakerretaan tämän alkuvuoden asioiden parissa. Ja ehkä jatkamme vielä jussin jälkeenkin ja pahimmassa tapauksessa vielä heinäkuussakin.

 


 


Kommentit