Tiistai, 12.05.2009

Blogi, tiistaina 12.05.2009

Uusi aurinkoinen aamu. Kello hieman yli kuusi ja kohta jo kohden Helsinkiä. Eilen Valtion Liikuntaneuvosto työsti liikunnan suurhankkeiden parissa strategiaa. Kyse siis isoista liikuntapaikkarakentamisen hankkeista. Sellaisista joita periaatteessa maahamme mahtuu yksi tai tarvitaan yksi, mutta samalla myös kustannusarviot ja toteutuvatkin kustannukset sitä luokkaa. Halusimme näin hieman uudellatavalla lähteä käsittelemään tätä liikuntapaikkarakentamista ja ensimmäisen kerran tällainen tapaaminen hankkeiden toteuttajien kanssa saatiin nyt aikaan. Tänään jatkamme Valtion Liikuntaneuvostossa työtä ja toivotaan, että asiat etenevät eri hankkeiden kanssa hyvin.

Tänään illalla Lopella vietämme Juhani Peltosen seuran kirjallisuusiltaa. Viime vuoden runoilta saa jatkoa nyt kirjeistä ja paikka tuttuun tapaan kirjastomme Fallesmanni-sali. Samalla julkistamme uusimman ”Jussin” kirjan, kun päivävalon tänään näkee Antti Sepän kokoama kirja Juhani Peltosen kirjeistä. Ilta alkaa Lopella kello 18 ja voin taata, että paikalle kannattaa tulla. Olleet ennen ja on tänäänkin kokemisenarvoinen juttu.

Mutta nyt Helsinkiä kohden auringonpaisteessa. Normaali päivä ja monta kokousta odottaa.

Tänään eduskuntapäivä aikalailla tiukasti Valtion Liikuntaneuvoston ja yliopistolain parissa. VLN:ssä tänään käsittelimme SLU:n, TUL ja FSI toimintaa ja tulevia valtionosuuksia kyseisille urheilutoimijoille. Myös keskusteluissa maanantaisen urheilun valtakunnallisten suurhankkeiden seminaarin anti ja olen enemmän kuin tyytyväinen, että Iitin moottoriratahanke nousemassa kovassa seurassa ajallisesti nyt ykköseksi ja jos kaikki etenee hyvin niin jättihanke voisi liikahtaa kohtuullisellakin aikajänteellä. Tällaisella radalle tai ratojen kokonaisuudelle olisi ehdottomasti tarvetta ja kun samalla yhdistyisi myös raskaankalustonajoneuvokoulutus niin saisimme kokonaisuudesta toimivan ja minusta erittäinkin järkevään paikkaan. Ehkä raideyhteyden Kouvolasta rata myöhemmin tarvitsisi. Toivotaan, että asia etenee. Olen mukana sitä tuuppaamassa.

Tänään saimme myös odotetun ja jonkin verran työllistäneenkin tiedon siitä, että Ahveniston moottoriradan toiminta saa jatkua. Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti moottoriradan ympäristöluvasta tänään ja uusi lupa on kymmenen vuoden mittainen ja tuo selkeitä parannuksia niin asukkaille mutta myös radankäyttäjille. Ajokausi alkaa jatkossa nykyistä aikaisemmin, mutta samaan aikaan ilta-aikainen melu radalla tullee vähenemään. Uuden ympäristöluvan mukaan radan ajokausi alkaa jo 15. huhtikuuta ja päättyy lokakuun puolivälissä. Nyt ajokausi alkaa toukokuun alusta. Radalle tulee myös uuden luvan vaatimana reaaliaikainen melutason seurantajärjestelmä. Ja mikä tärkeää nykyisestä poiketen radalla sallitaan jatkossa myös heinäkuussa yksi kokonainen kisaviikonloppu perjantain harjoitteluineen. Tämä oli tärkeä uudistus. Mutta siis hyvinkin sellainen ratkaisu minkä puolesta itse puhuin. Myötäelämistä puolin ja toisin ja toivotaan, että saisimme radan nyt myös perusparannukseen ja sen tilat ja infran 2000-luvulle. Sen Suomen vanhin ja legendaarisin moottorirata kyllä ansaitsisi. Aiheeseen palailen.

Yliopistolaki nyt takkuaa perustuslain tulkintojen kanssa. Tällä viikolla olisi tarkoitus saada pevi:n lausunto uudistuksesta ja sen jälkeen pääsisimme menisteriön ja sivistysvaliokunnan kanssa vääntämään kokonaisuutta hyväksyttävään muotoon. Tähän en tässä vaiheessa myöskään tämän syvemmälle mene. Kun asiat julkisiksi niin kommentoidaan sitten laajemmin.

Täysistunnossa sitten aikalailla kiivas keskustelu tänään rekisteröityjen parisuhteiden adoptioasiasta. Jopa törkeää keskustelua kun perussuomalaisten Pentti Oinonen nosti samaan keskusteluun ihmisten kanssa koirat ja avioitumisen niiden kanssa. Mautonta. Hävettävää. Mutta nyt asia etenee ja uskon, että perjantain äänestyksessä selvinnumeroin lakiesitys hyväksytään. Omat laajemmat puheenvuorot löytyvät Eduskunta-työ sivultani ja sieltä keskustelut viime viikolta. Kyseessä siis hallituksen esitys HE 198/2008 vp.

Tänään ilta sitten kirjallisuuden parissa. Juhani Peltosen kirjallisuusseuran puheenjohtajana oli ilo jälleen isännöidä jokakeväistä kirjallisuustapahtumaamme mikä tänä vuonna osui jälleen juuri Jussin syntymäpäivään. Yllä kuvia tapahtumasta missä julkaisimme Antti Sepän kokoaman ja Harri Haanpään WSOY:n kustantaman Juhani Peltosen kirjeisiin perustuvan teoksen Kirjeitä Hullun myllystäni. Lisäksi tänään Lopen kirjaston Fallesmannissa julkaistiin samalla Timotei-kuoron levy Peipposen pesä mikä pitää sisällään kaikki Jussin runoista tehdyt kuorosävellykset. Illan teema kun oli kirjeet niin moni meistäkin kertoi itselleen tärkeistä kirjeistä. Minä mm. 90-luvun puolivälistä lukien kolme kirjettä jotka veivät minut opettajaksi. No jätetään se tarina kuulijoiden salaisuudeksi.

Kommentit