Keskiviikko, 13.05.2009

Blogi, keskiviikkona 13.05.2009

Eilinen puheeni eduskunnassa on huomioitu hyvin. En sitä sillä hakenut, mutta kyllä silloin ihmisen pitää toista puolustaa kun kimppuun hyökätään tuolla tavalla. Perussuomalaisten Pentti Oinosen ”koiravihjailut” rekisteröidyn parisuhteen sisäistä adoptiota käsittelevässä keskustelussa oli minusta tämän kauden todellinen pohjanoteeraus ja mauttomuudeen huippu istuntosalissa ja siihen ei voinut olla puuttumatta. Ehkä puhemieheltäkin olisi voinut odottaa kyseiseen puheenvuoroon puuttumista.

En tarkoita tällä sitä, että ei saisi olla eri mieltä. Ei sitä, vaan pitää argumentoinneissa on perustetta ja sivistystä eikä sitä tuollaisista koirapuheista kyllä löydy. Puhutaan kuitenkin pienten lasten erityisesti juridisen aseman vahvistamisesta mm. siinä tilanteessa kun hänen biologinen äiti tai vanhempi yhtäkkisesti menehtyisi. Niin kuin salissa totesinkin eilen ja viime viikollakin niin kyseisessä lakiesityksessä lähdetään nimenomaan vain ja ainoastaan lapsen aseman vahvistamisesta ja turvaamisesta. Samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteen rekisteröinti on jo hyväksytty eduskunnassa 2002 ja hedelmöityshoidot myös yksin asuville naisille on mahdollistettu 2007. Nyt siis vain ja ainoastaan halutaan vahvistaa lasten asemaa ja biologisten vanhempien asemaa. Painotan siis edelleen sitä, että lapsen biologisen isän ja äidin suostumus tarvitaan adoptioon ja näin biologinen vanhempi voi aina estää tämän niin halutessaan. On myös tärkeää muistaa, että on aivan oma asiansa sosiaalinen suhde kuin juridinen suhde. Juridinen suhde lähtee laista ja turvaa lapsen asemaa ja sosiaalinen suhde lähtee meistä ihmisistä ja on aina meidän itsemme päätettävissä kenen kanssa ja miten haluamme tekemisissä olla.

Tätä nyt käsittelyssä olevaa lakiesitystä on tukeneet niin Evankelisluterialinen kirkko, Suomen Ortodoksikirkko, Mannerheimin Lastensuojeluliitto kuin myös Lapsiasiainvaltuutettu. Se kertoo jotain tästä lakiesityksestä ja sen luonteesta ja paljon puhuva on myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon lausunto missä todetaan: ”- – on selvää, ettei parisuhde sinänsä takaa lapsen tasapainoista kasvua ja kehitystä, vaan myös sen laadulla on ratkaiseva merkitys lapsen elämälle.”

Tässä vielä nuo neljä konkreettista ongelmaa, jotka tällä hetkellä Suomessa ovat näiden lasten näkökulmasta. Eli yksi: rekisteröidyn parin perheessä elävällä lapsella ei ole lapsen elatuksesta annetun lain nojalla oikeutta saada elatusta sosiaaliselta vanhemmaltaan. Toiseksi: erotilanteessa lapselle ei voida vahvistaa tapaamisoikeutta suhteessa sosiaaliseen vanhempaansa. Kolmanneksi: Jos lapsen juridinen vanhempi kuolee, lapsen asemaan ja hänen huolenpitonsa järjestämiseen liittyy epävarmuutta ja neljänneksi: lapsi ei peri sosiaalista vanhempaansa eikä tämän sukulaisia.

Mutta kiitokset lukuisista yhteydenotoista eilisen jälkeen. Kiitokset myös niistä asiallisista viesteistä joissa olette olleet eri mieltä. Itse arvostan myös niitä ja järkevää argumentaatiota ja keskustelua. Sellaisista en oikein osaa kiittää missä minut manataan helvetin syövereihin ja uhkaillaan mitä erilaisemmilla tavoilla. Mutta muista viesteistä kiitän ja olen aina valmis avoimeen ja rehelliseen keskusteluun. Tässäkin asiassa.

Nyt aurinkoinen upea aamu. Tänään eduskunta ei kokoonnu ja minä suunnistankin tästä töihin kotikonnuilla. Päivään mahtuu monenlaista.

Päivä mennyt todella vauhdilla. Onneksi sentään illalla ehdin hevostelemaan Vaahteramäen Ratsastuskoululle ja hieman myös iltapäivällä Pekkalan mökillekin. Muuten päivä töiden parissa ja huomenna jatkamme jälleen eduskunnassakin. Tänään perustuslakivaliokunta antoi oman varsin erikoisen ja tiukan lausunnon yliopistolaista ja se tietää nyt pitkää päivää ja ylitöitä. Uskon ja tiedän, että kuitenkin asiasta selviämme ja voimme uudistaa Suomenkin yliopistoja 2000-luvulle muiden eurooppalaisten yliopistojen tapaan. Muussa tapauksessa uusien nokioiden kotipaikka ei valitettavasti ole enää täällä. Siitä mitä on kannattaa pitää kiinni kun loppumattomia luonnonvaroja ei meillä ole. Siis tarvitsemme uusia osaajia ja tekijöitä, jotka ovat maailman parhaita myös muussakin kuin sisulla tekemisessä.

Huomenna aamulla olen Radio Voicen vieraana 8.15 kohua herättäneen rekisteröityjen parien adoptio-oikeutta koskevan eduskuntakeskustelun takia. Perussuomalaisten Oinosen puheista nousi aikamoinen kohu ja kiitos kaikista kymmenistä viesteistä joita olen asian tiimoilta saanut, kun salissa halusin tiukasti puolustaa ihmisiä sairailta koita-vertauksilta. Olen sitä mieltä, että sivistysvaltion taso itseasiassa mitataan hyvin pitkälle sen mukaan miten sen huolehtii vähemmistöjen oikeuksista ja myös lapsista. Tänään saanut myös aika erikoistakin palautetta. Taivaspaikka on kuulemma mennyt ja helvetti kutsuu. On myös suoria uhkausia tullut. Mutta annetaan niiden jäädä omaan arvoon. Sen sijaan muutama erittäinkin hyvä keskustelu myös tiukasti erimieltä olleiden soittajien kanssa. Sellaista keskustelua minäkin arvostan. Argumentoitia.

Huomenna sitten illalla Benin kanssa Hämeenlinnaan ALASTON TOTUUS -kiertueelle.
Nuorten kokoomuslaisten kattokampanja Alaston totuus -kiertue pysähtyy nyt Hämeenlinnaan ja mukana meidän lisäksi Heikki Autto, Johanna Manninen ja Sofia Vikman. Nuoret urakoivat koko päivä Hämeenlinnassa ja iltapäivällä mukaan liittyy myös viestintäministeri Suvi Lindén, joka on tavattavissa Olutravintola Birgerissä 15:30-16:30 ja me sitten Benin kanssa kello 19 alkaen.

Tässä vielä kokonaisuudessaan tuo huomisen ohjelma siis myös se osiot joissa en itse täysistunnon ja valiokuntien takia luonnollisesti voi olla. Mutta suosittelen, että me sinä jos vain suinkin lähelle olet ja ehdit.

Päivän ohjelma alla:

13:00-15:00 Tiiriö, Citymarketin aula, kahvitukset Lounasravintola Pikantissa.

15:30- Suvi Linden (Linden paikalla 15:30-16:30) Heikki Autto, Johanna Manninen ja Sofia Vikman tavattavissa Olutravintola Birgerissä. Mahdollisuus pelata ”Hei me pelataan ulkopolitiikkaa” -lautapeliä.

19:00 Ben Zyzkowicz ja Timo Heinonen saapuvat paikalle Birgeriin.

Kommentit