Kiitos palautteesta koskien eilisiltaista valtuustomme kokousta. Demokratiaan kuuluu, että kun päätökset ovat syntyneet niin sen jälkeen niiden mukaan eletään. Tämä siis koskee myös lastenhoidon kuntalisää eli ns. Loppi-lisää. Eilinen äänestyspäätös valtuustosta siis merkitsee sitä, että määrärahaa ei valtuustossa haluttu korottaa eikä tehdä järjestelmästä aitoa mahdollisuutta kaikille perheille. Valtuutettu Antti Rusin ja aikanaan koko asian isän Juhani Rautiaisen esitys kaatui äänestyksessä. Kehotan kuitenkin jättämään hakemuksia edelleen kuntaan. Niillä voimme osoittaa, että järjestelmälle on tarvetta ja vaikutusta myös päiväkotirakentamiseen. Asiasta on myös tietojeni mukaan tehty ainakin yksi valitus hallinto-oikeuteen. Katsotaan mikä sieltä tulos. Mutta niin kuin eilen jo totesin niin hyvään hallintoon kuuluu se, että valtuusto päättää ja niiden mukaan eletään.
Riihimäellä vastaava Riihimäki-lisä sen sijaan sai arvostusta. Määrärahaa korotettiin niin kuin kasvukunnassa onkin järkevää. Myös omaishoidontuen määrärahat nousivat eilen Riihimäellä kokoomuslaisten esityksestä kummatkin. Minusta järkeviä esityksiä. Mielenkiintoista oli seurata eilen Riihimäen valtuuston kokouksen etenemistä. Sain hieman erilaidoiltakin viestejä kokouksesta ja sen etenemisestä ja lähinnä keskustelua ja kysymyksiä meidänkin suuntaan aiheutti Riihimäen suunnitelmat leirikeskuksen myynnistä. Meillä vastaava hanke käynnissä ja vahva yhteisymmärrys siitä, että tulemme Räyskälän leirikeskuksen myymään kunhan alueen kaavoitustyö saadaan päätökseen. Tämän jälkeen on tarkoitus etsiä yhteistyömalleja. Itse olen esittänyt, että esimerkiksi seurakuntamme Kesijärven leirikeskus voisi olla hyvä yhteistyönpaikka. Joko niin, että kunta ostaisi ajat tarvittaville lasten ja nuorten leireille tai sitten jopa niin, että seurakunnan halutessa kunta voisi olla mukana kehittämässäkin aluetta. Tai miksi ei yhteistyö Riihimäenkin kanssa voisi tässä olla järkevää. Tätä eilen useammankin Riihimäen valtuutetun toimesta kyseltiin. Kannattaa neuvotella ja keskustella tästäkin.
Oppositiossa perussuomalaisten Timo Soinin varjoon jäänyt SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvosteli aamulla kovin sanoin maamme talouspolitiikkaa. Heinäluoma toteis, että Venäjän puuntuonnista ja päästökaupasta aiheutuu aiempaa tummempia pilviä talouskasvumme ylle. Heinäluoman mukaan hallitus on maalannut liian myönteisen kuvan tulevaisuudesta. Aika mielenkiintoisia kommentteja kun Heinäluoman oma leiri esittää valtion velan lyhentämisen sijaan menojen kasvattamista 600 miljoonalla eurolla. Vai onko niin, että SDP:tä johtaa jo joku muu ja tekee esitykset ja linjaukset Heinäluoman sijaan?
Heinäluoman mukaan määrätietoiset toimet talouskasvumme turvaamiseksi puuttuvat. Samaa hän totesi uusien työpaikkojen luomisesta. Varsin erikoisia väitteitä kun katsotaan hallituksen toimia. Nyt vain rahaa ja toimia siirretään aitoihin työllisyystekoihin. Rahaa laitetaan yritysten tukityöllistämiseen – eli sinne missä työpaikat oikeasti syntyvät. Tämä on tosiasia tämän päivän Suomessa. Enää tänään työttömyys ei alene talouskasvun vetämänä itsestään niin kuin kävi vielä vuosi pari sitten. Se kannattaisi myöntää. Palataan aiheeseen joku päivä vielä laajemminkin.
Tänään saamme myös mielenkiintoista tietoa, kun ulkopoliittinen instituutti julkaisee raporttinsa sotilasliitto Natosta. UPI:n tavoitteena on tarjota kattava kuva Natosta sekä sen toiminnsta. On hyvä, että tässäkin asiassa ollaan ottamassa avointa linjaa käyttöön. On oikein, että saamme tietoa myös ulkopolitiikasta. Nyt aikana kun siitäkin alkaa pikku hiljaa saada puhua myös muutkin kuin demarit. Raporttissa valotetaan mm. Naton suhteita EU:hun ja Venäjään ja kriisinhallintatoimia Afganistanissa. Lisäksi kerrotaan siitä, että Natolla on puolustusvelvoitteen lisäksi uutena haasteena muun muassa humanitaariset tehtävät.
Nyt Helsinkiin. Tänään aamupäivä töitä huoneessa. Sitten sivistysvaliokunta ja täysistunto ja iltapäivällä mm. joulutilaisuudessa puhe Eduskunnan kirjastossa. Niin ja sitten illansuussa ja illalla Lopella Nordealla Lopen jouluglögitilaisuus. Tervetuloa mukaan.
…..
Kello 21.03 ja juuri päivä pakettiin. Aamupäivän sain siis tehdä pitkästä aikaa kaikessa rauhassa töitä työhuoneessa. Ei oikeastaan mitään ihmeesti rästissä, mutta hieman papereita järjestykseen ja joulunalusen viimeisiä asioita valmiiksi. Sivistysvaliokunnassa myös meillä alkaa olla työt vuoden osalta hyvin purkissa. Tänään saimme yhtenä viimeisimpänä tämän vuoden asiana infoa valmisteilla olevasta yliopistouudistuksesta ja uudesta innovaatioyliopistosta. Erittäin hyvä ja yksityiskohtainen tilanne katsaus. Moni avoinna ollut kysymys sai vastauksia ja näyttää siltä, että asia etenee oikealla tavalla ja oikeaan suuntaan. Valiokunnan jälkeen nopea lounas ja sitten täysistuntoon. Salissa tänään käsittelyssä mm. hallituksen esitys laiksi viestintämarkkinalain muuttamisesta. Keskustelu hieman karkasi aiheen sivuun ja oli myös itse pakko osallistua tähän keskustelluun kun esille nousi mm. nuoret tv-katsojat ja vihjailut luvattomaan katsomiseen ja keskusteluun millä kaikella sitä voisi estää ja valvoa. Olen täysin samaa mieltä, että valvontaa tulee tehostaa ja kehittää. Mutta olen kyllä ennen muuta sitä mieltä, että Ylen tarjontaa tulee tehostaa ja kehittää. Pitäisi katsoa peiliin ja kysyä miksi tv-lupaa ei makseta? Totesinkin, että minusta Ylen olisi toimittava ajassa ja tultava 2000-luvulle. Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että on tärkeää turvata Ylen toiminta jatkossakin. Sitä tarvitsemme. Mutta toimintaa tulee minusta kehittää ja uudistaa. Totesin tänään, että minä ymmärrän hyvin sen, että Yleisradion pitää tulevaisuudessakin tarjota kulttuuria, teatteria, ruotsinkielistä ohjelmistoa, näkövammaisten ohjelmistoa, maakuntaohjelmistoa, mutta en ole ikinä ymmärtänyt sitä, että Yleisradio kilpailee rahalla tietyistä formaateista taikka urheilukilpailuista. En ymmärrät nytkään vaikka edustaja Pullianen hyökkäsikin kimppuuni salissa. Tosin vain sanallisesti.
Minun kantani on se että MTV3 MAXit ja vastaavat maksulliset kanavat ovat osoittaneet sen, miten nämä kanavat ovat suosittuja, joissa tarjotaan sitä ohjelmaa, mitä ihmiset haluavat katsoa. Ihmiset ovat silloin valmiita maksamaan. MAX:stakin 10-20 euroa kuukaudessa. Itse siis laskisin Ylen tv-lupamaksua ja suhteuttaisin toimintaa ja kanavamäärää edellä esittämälläni tavalla.
Toinen minkä nostin esille tosin senkin aiheen sivusta on minua ihmetyttävä kilpailu Olympialaisista. Ne kuuluvat minusta ehdottomasti ja hyvinkin Ylelle, mutta mielestäni myös Yleisradion on tulevaisuudessa oltava entistä reilumpi myös kaupallisia kanavia kohtaan, koskien esimerkiksi olympialaisten lajeja. Tarjota siis tiettyjä paketteja muillekin. Näin tarjonta laajenee ja myös marginaalisemmat lajit saavat näkyvyyttä. Nyt peli ei toimi näin.
No nuo puheeni jälleen tuolla Eduskuntatyö-sivulla. Istunnosta sitten Eduskunnan kirjaston perinteisille Jouluglögeille. Kuulun kirjaston hallitukseen ja sain kutsun pitämään tilaisuuden puheen. Aihe oli eduskuntahuumori ja politiikkavitsit. Hauska aihe ja minulle näiden sivujen Vitsit-palstankin kautta läheinen. Kirjasto täynnä väkeä ja muutaman hymyn ja naurunkin sain aikaiseksi. Sitä eduskuntaan mahtuu. Puheen lisäsin tuonne Kynästä-sivulle muiden puheiden ja kirjoitusten seuraksi. Glögeillä muuten pyörähti myös itse Madame. Seniorikansanedustajia oli tänään Eduskunnassa paljonkin vieraina ja tietysti minulle hienoa, että valtioneuvos Riitta Uosukainen osallistui glögeille.
Glögejä jatkoimme illalla sitten vielä Lopellakin. Lopen kokoomus eli oma kotiyhdistykseni järjesti tänään Lopen glögitilaisuuden ja jo kolmelta väki oli ollut telttoja ja patoja laittamassa. Itse Joulupukkikin oli paikalla on perille ehdin. Itseasiassa tuntia ennen sovittua 🙂 Hyvä joskus niin. Väkeä oli todella paljon liikkeellä ja glögit ja piparit tekivät kauppansa. Myös hyviä keskusteluja ja mikä näissä jutuissa ollut hienointa niin paikalla pyörähtää joka kerta yhä enemmän ihmisiä ylipuoluerajojen. Välitön tunnelma ja paljon keskustelua. Kiitokset järjestäjille.
Huomenna jatkamme. Aamulla Eduskunnan kirjaston hallitus. Päivällä ei sivistysvaliokunta kokoonnukkaan ja varasinkin lounaan aikaan aikaa tv-projektille. Iltapäivällä sitten täysistunnossa urakka jatkuu.