Tiistai, 11.11.2008

Blogi, tiistaina 11.11.2008

”Uppoava Malediivit etsii uutta kotimaata kansalaisilleen”. Tämä on varmasti pysäyttävin uutinen ilmastonmuutosta ajatellen. Pitääkö maan vai koko maapallon hukkua ennen kuin herätään todenteolla. Malediiveillä tämä jo tapahtumassa, kun vain 1,5 metriä merenpintaa korkeammalla korkeimmillaankin oleva 1200 pikkusaaresta koostuva saarivaltio on jäämässä vedenalle. 380 000 asukasta on näin jäämässä ilman kotia. Malediivien presidentti Mohamed Nasheed totesikin, että heidän on pakko etsiä uusi kotimaa, sillä ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu vie lopulta maan malediivilaisten jalkojen alta aivan sananmukaisesti. Esimerkiksi pääkaupunki Male on vain 90 senttiä merenpinnan yläpuolella ja tällä kahden neliökilometrin alueella asuu noin 100 000 ihmistä. ”Emme voi pysäyttää ilmastonmuutosta, joten meidän on ostettava maata muualta”, totesi presidentti lehdessä. Ehkä tämä jälleen herättää itsekunkin ajatuksia ja myös toimia.

Maanostamisesta on kyse toisessakin paikassa. Jos näin Malediivit toimisivat samalla tavalla niin varmaankin puhuttaisiin jostain muusta kuin kaupasta. Riihimäellä nimittäin puuhataan maata lisää kaupungille ja pakolla. Kyse asuntorakentamiseen tarvittavan maan pakkolunastamisesta. Riihimäki on pakkolunastamassa nyt 2000 asukkaan tai jopa 4500 asukkaan Kalmun suunnitellun kaupunginosan tarpeisiin 90 hehtaarin maa-aluetta 3-tien Lopen puolueiselta alueelta. Teknisessä lautakunnassa onneksi kokoomus vastusti hanketta, mutta hävisi äänestyksessä tasatilanteessa. Nyt asia kaupunginhallituksessa ja mielenkiintoista nähdä mikä on kaupungin politiikka lopulta. Itse en hyväksy pakkolunastuksia. Asumiseen tarvittavaa maata on Riihimäen seutukunnalla riittämiin ja lisämaan hankkimisessa pitää olla muut keinot kuin pakko. Siihen ei todellakaan tällä seutukunnalla ole mitään tarvetta. Tilaa ja maata on seutukunnallamme yllin kyllin jos halutaan asioita hoitaa järkevästi. Mielenkiinnolla siis seuraan miten naapurikaupunkimme haluaa tulevaisuuttaa hoitaa. Asia jätettiin maanantaina kaupunginhallituksessa onneksi yksimielisesti pöydälle ja sen pohdinta siis jatkuu. Päätös tullee olemaan ratkaiseva koko seutukuntamme kannalta. Itse en tällaisella tilaa olevalla alueella hyväksy missään tapauksessa pakkolunastuksia. Tilanne on eri jonkin yksittäisen tontin tai keskellä kaupunkia olevan pienemmän alueen kanssa tai esimerkiksi suuremmissa kaupungeissa tämäkin mahdollisuus viimekädessä pitää olla, mutta tällaisia kaupunginosia ja uusia asuinalueita ei minusta pidä tehdä näin tilaaomaalalle alueelle. Asia on kuitenkin Riihimäen oma ja he tekevät siinä ratkaisunsa ja sitä jäämme nyt odottamaan.

Nyt kello jo seitsemän ja kohta Helsinkiä kohti. Eduskuntapäivä odottaa.

…..

Niin se sateinenkin päivä tulee päätökseen. Tänään urakoin salissakin oikein pitkään ja useammassakin asiakohdassa. Olihan esillä tänään isoja asioita mm. pakettiautojen verotuksen muuttaminen henkilöautojen hiilidioksidipäästöperusteiseksi ja lääkevaihdon laajentaminen. Itse olisin ollut ehdottoman valmis tekemään lääkevaihtoon siirtymäajan sillä pahaan pelkään nyt tehtävän päätöksen vaikutuksia kauppapoliittisesti, mutta myös ennen muuta innovaatiopolitiikkamme ja patenttijärjestelmän kannalta.

Kyse olisi kuitenkin ollut vain muutamien vuosien siirtymästä ja se olisi koskenut vain sellaisia lääkkeitä joilla on ns. analogiamenetelmäpatentti. Nykyäähän nämä lääkkeet ovat lääkevaihdon ulkopuolella. Tällaisia patenttejahan myönnettiin vuoteen 95 asti lääkkeille joihin sisältyi jokin innovaatio. Viimeiset patentit ovat voimassa vuoteen 2019 asti ja valtaosa purkee parin kolmen vuoden aikana. Minusta siirtymäaika olisi ollut kohtuullinen ja tarvittava. On nimittäin mahdollista, että nyt tehtävällä ratkaisulla maamme joutuu esimerkiksi USA:n 301- mustalle- eli tarkkailulistalle. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen totesi, että tästä koituvia seurauksia ei ole mahdollista ennustaa. Salolaisen mukaan lääkevaihdon laajentamisesta voi koitua jopa todella suuriakin haitallisia kauppapoliittisia vaikutuksia. En tiedä onko tämä nyt sitten sen arvoinen ratkaisu. Ja nimenomaan itse pelkään myös vääränlaista innovaatiosignaalia maamme linjasta.

No nyt ratkaisu syntyi ja mm. tämä kritiikki ja epäily sivuutettiin ja vaihdettavien lääkkeiden uusi hintajärjestelmä ja lääkevaihto laajenee nyt myös näihin menetelmäpatenttilääkkeisiin. Toivotaan, että lääkkeiden hintoihin asialla on vaikutusta vaikka marssijärjestys aikataulun osalta minusta ristiriitainen ja epäreilukin.

Niin ja kolmantena isona asiana salissa nyt lapsilisiin jälleen tehtävä merkittävä tasakorotus. Olemme joutuneet nyt viimeiset korotukset tekemään arvovalintoina kohdentaen korotukset nimenomaan niitä kiireisimmin tarvitsemille. Tämän jopa kokoomuksen keskeisen tavoitteen eli lapsilisien indeksiin sitomisen kustannuksella. On ollut tärkeää tehdä isommat tasokorotukset ensin niitä eniten tarvitseville eli nythän nousi jo yksihuoltajaperheiden lapsilisät ja tänään saimme eteenpäin monilapsisten perheiden lapsilisien korotukset. Tällä arvovalinnalla saamme ohjattua näille perheille isommat korotukset. Itseasiassa tasajako olisi tarkoittanut noin kolmea euroa ja jokainen ymmärtää ettei sellaisella korotuksella auteta oikeastana yhtään ketään. Siksi tällainen arvovalinta nyt. Pidämme kuitenkin edelleen kiinni lapsilisien indeksiin sitomisesta ja olen tyytyväinen, että myös ministerimme ovat tavoitettä esillä pitäneet ja sen hoituu kun nämä aiempien vuosien jälkeenjääneisyydet saadaan nyt korjattua.

No nuo minun puheenvuorot jälleen löytyvät tuolta Eduskunta-työ sivulta. Hieman laajempikin kuvaus mm. siitä miten itse olisin autoilun verotusta tulevaisuudessa kehittämässä ja myös kannanotot nastarenkaisen turhan ajon vähentämiseksi ja bio- ja maakaasuautojen käytön yleistymiseksi. Asiaa ja työtä siis riittää jatkossakin.

Kaiken tämän päälle tänään myös lakivaliokunta ja sivistysvaliokunta. Mielenkiintoisia asioita sieltäkin tulossa ulos vielä tässä lähipäivinä. Mm. hallituksemme ratkaisu luokkakokojen pienentämiseksi ohjaamalla ikäryhmien pienentymisestä säästyvät rahat takaisin perusopetuksen laadun parantamiseen ja myös maahanmuuttajien ns. perusopetukseen valmistavan opetuksen tuntimäärä kaksinkertaistaminen. Nämä saamme valmiiksi näinä päivinä. Lakivaliokunnassa esillä mm. alkoholirikoksia koskevien säännösten uudistaminen. Niihin palaan laajemmin myöhemmin.

Mutta nyt siis jo täysistuntokin takana ja kello 21.49 ja hetki sitten kotiin. Huomenna aamulla jo ensimmäinen kokous kahdeksan jälkeen eli lehdet ja iltapalaa ja nukkumaan.

Sen verran on pakko vielä todeta ja kiittää Hämeen Kokoomusnuoria tuesta Hämeen kokoomuksen piirin puheenjohtajaksi. Sain nuorien kannanoton asiaan liittyen ja sanat kyllä lämmittivät ja antoivat intoa jatkaa tätä työtä. Torstaina Hämeen kokoomus valitsee uuden puheenjohtajan ja toivon, että saan ryhtyä hommiin.

Kommentit