Maanantai, 10.11.2008

Blogi, maanantaina 10.11.2008

Hirvieläinten kantojen pitäminen oikealla tasolla on aikamoista taiteilua. Vääränlaiset lupamäärät aiheuttavat heti ongelmia niin liikenteessä kuin metsien taimikoillekin jne. Aamulla lehdestä kuin miten nyt ainakin Vantaalla ollaan vaikeuksissa. Hirvieläinonnettomuudet ovat lisääntyneet tänä vuonna jo niin, että viime vuoden kokonaismäärä rikottiin marraskuun alkuun mennessä. Hirvikolareita oli jo nyt listoilla 14, kun viime vuonna koko määrä 12 ja päälle vielä lisääntyneet metsäkauriskolarit ja valkohäntäkauriiden kanssa yhteenosumiset. Uutisessa kerrottiin, että pahimmat ja vaarallisimmat paikat ovat tällä alueella suurilla teillä kuten Kehä III:lla, Vihdintiellä ja Hämeenlinnanväylällä. Itseasiassa Tiehallinnon selvityksessä mukaan Kehä III Kirkkonummelta Tuupakkaan on yksi tieosuuksista, joilla tapahtuu tiheimmin peurakolareita.

Hirvieläinten lupia Vantaalla oli tänä vuonna 24 hirvelle ja 32 valkohäntäpeuralle. Nämä lupamääräthän määritellään aina edellisvuoden riistalaskennan mukaan. Nyt tehty lupapäätös on kuitenkin ollut selvästi alakanttiin vaikka se alunperin tehtiinkin jopa laskennallisesti yläkanttiin. Hirvieläimet ovat ehkä myös liikkuneet alueelle päin enemmän eli muiden alueidenkin lupamäärät ja kantojenkasvut vaikuttavat tähän. Olisiko siis syytä miettiä tässäkin joustavampaa lupakäytäntöä kannan pitämiseksi oikean kokoisena. On tietenkin osaksi sattumaakin miten peltiä menee ruttuun ja myös vakavampiakin onnettomuuksia sattuu, mutta kun omaankin ystäväpiiriin kuuluu useampiakin metsästäjiä niin kyllä heillä on varsin oikea ja tarkka kuva parin jahtiviikonlopun jälkeen kannasta. Puhumattakaan sitten poliisin onnettomuustilastoista, jotka ovat aina lähempänä oikeaa aikaa kuin edellisuvuoden laskennat ja sitten metsien hoitajien tiedot mm. taimikoista. Olisi varmasti syytä pohtia tätäkin mallia uudestaan.

Mitä tullee hirvionnettomuuksiin niin pahin aika niille jatkuu nyt aina tuonne marraskuulle asti. Tilastojen mukaan peurakolareita tapahtui koko maassa eniten juuri marraskuussa ja lisäksi hirvieläinkolareista kaksi kolmasosaa tapahtuu nimenomaan hämärässä ja pimeän aikaan. Ollaan siis valppaina.

Tänään kotikuntapäivä ja koko päivä Lopen asioiden parissa. Muistuttelen vielä bloginikin lukijoita illalla kello 18 järjestettävästä kunnanvaltuuston kokouksesta, jossa haastateltavana ja esittelyssä kaksi loppusuoralla olevaa kunnanjohtajahakijaamme. Kokous poikkeuksellisesti Kirkonkylällä koulukeskuksessa eli tervetuloa seuraamaan.

Kello 22.11 ja juuri kummitytöltäni iltateeltä kotiin. Kokouspäivän päätteeksi siis piipahdimme vielä alakerrassa ja aina Eevan pöytään on kiva mennä. Hieno perhe. Mutta kokouksia siis tänään enemmän kuin paljon. Päivän neuvottelujen ja palaverien ja puheluiden jälkeen kello 16 aloitimme kokoukset esin vanhustentaloyhtiömme hallituksen kokouksella ja sitten valtuustoryhmällä jne. Valtuustoryhmässä oli tänään puolentoista tunnin ajan esillä niin talousasiat kuin luottamushenkilöpaikkajakokin, mutta isona asiana kunnanjohtajaehdokkaittemme haastattelut ja esittäytymiset. Tavan mukaan meillä mukana nyt jo kaikessa päätöksenteossa koko ajan myös uusi valtuustoryhmämme ja niin tänäänkin ja aktiivisesti uudet valtuutettumme ovatkin työnsä aloittaneet vaikkakin vielä nykyvaltuusto varsinaista päätöksentekovaltaa käyttääkin. Yhteistyö kuitenkin toimii. Ryhmäkokouksen jälkeen kunnanjohtajahakijat olivat sitten vielä valtuustokokouksessamme koko valtuuston julkisesti tentattavana ja näin hakuprosessi etenee kohti loppua. Valtuuston jälkeen kunnanhallitus teki yksimielisen esityksen ja esittää ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle kunnanjohtajaksi nykyisin Perttelin kunnanjohtajana toimivaa Ilkka Salmista.

Valtuustossa tänään esillä myös ensi vuoden veroperustat. Tuloveroprosentista käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu. Hannele Yrjö-Koskinen ja Antti Rusi ryhmästämme aivan oikein kritisoivat 0,75 prosentin veronkorotusta, mutta tilanne on nyt vain yskinkertaisesti se, että jo aivan välttämättömien peruspalveluiden ylläpitäminen tällä väestöpohjalla tulee maksamaan ja siihen pitää nyt olla valmis. Esitettiinhän muuten tänään jopa prosentin veronkorotuksia, mutta ne onneksi nyt torpattiin. Veroja nimittäin voimme korottaa toisaalta loputtomiinkin ja aina raha loppuu, mutta fakta on myös se, että verotuksemme tullee Lopella olemaan jatkossakin seutukuntamme korkeinta. Se on palveluiden tuottamisen hyvin vahva realiteetti täällä. Itse olen asettanut tavoitteeksi, että nyt päätetty 20 prosenttia pitää kuitenkin olla väliaikainen tilanne ja ehkä tulevaisuuden verotuksemme tullee asettumaan hieman sen alle. Se pitäisi minusta ottaa yhteiseksi tavoitteeksemme jo nyt suunnitelmavuosia pohdittaessa. Se vaatii rakenteellisia uudistuksia, mutta myös aivan uutta ennaltaehkäisevää otetta läpi palvelusektorin. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin.

Tänään kuitenkin meidän ryhmä teki päätöksen – ei ryhmäpäätöstä – mutta yksimielisen päätöksen siitä, että me emme ensi syksynä ole lopettamassa kyläkouluja. Lisäsäästö pitää löytää muualta ja sen viestin valtuustoryhmämme puheenjohtaja Antti Rusi myös kertoi ääneen kokouksessa. Olemme kuitenkin valmiita mm. kouluverkkoselvityksen tekemiseen missä kouluverkkoa tarkastellaan huolella hieman pidemmällä aikavälillä huomioiden mm. myös päivähoidon tarpeet. Tässä tullee olemaan uudella valtuustolla ja hallituksella työtä riittämiin ja vastuunkantajia tarvitaan.

Mutta pitkä päivä näin päätökseen. Huomenna työt eduskunnassa valtakunnan asioiden parissa jatkuvat. Aamusta heti lakivaliokunta jne. Palataan aiheisiin.

Kommentit