Uusi aamu. Kello jo seitsemän ja aika kääntää katse eduskuntaan. Eilinen maakuntapäivä meni tilaisuuksissa, kokouksissa ja neuvotteluissa. Tänään iltapäivällä laitan tänne teillekin hieman tuota taustatietoa ihmeteltäväksi Riihimäen Harjunrinteen koulun kiirehtimisrahasta eli elvytysrahasta hankkeen liikkeellesaattamiseksi. Aikamoisen erikoinen soppa siitä keitetty Uudenmaan ELY-keskuksessa. Edelleen iso pelko ja vaara, että Uudenmaan ELY unohtaa ja sivuutta täysin pelisääntöjä noudattaneen Riihimäen ja nostaa toisen uusmaalaisen hankkeen edelle kyökinoven kautta. Laitan iltapäivästä materiaalia tänne tutkittavaksenne ja pohdittavaksenne onko kaikki edennyt ns. hyvän hallinnon mukaisesti. Minusta ei.
Kiitos palautteesta liittyen viime viikkoiseen täällä julkaisemaani kirjoitukseen ampuma-aselaista. Muutamia ajatuksianne on syytä vielä nostaa keskusteluun nyt kun asia etenee hallintovaliokunnassa kohti lopullista ratkaisua. Sama aihe muuten puhutti luonnollisesti eilen myös Lopen Ampumaratayhdistyksen vuosikokouksessa. Punaisenalankana pitää nyt pitää mielessä se, että emme tuhoa vääränlaisella lainsäädännöllä rehellisten ja vastuullisesti toimien ammuntaaharrastavien ja metsästäjien toimintaedellytyksiä. Myös vapaaehtoinen maanpuolustustyö tulee nostaa vielä erityiseen tarkasteluun ennen lain lopullista vahvistamista. Mutta tuo minun laajempi ”ajatuspakettini” viime viikon blogeissa täällä. Siellä myös pohdintaa tulevasta takuueläkkeestä ja monen muustakin. Kannattaa siis hieman takaisinkin päin päiviä täällä kelailla jo ette niihin ole vielä tutustuneet ja tuntuvat mielenkiintoisilta aiheilta.
Mielenkiintoinen on varmasti myös loppukevät eduskunnassa. Eduskunta aloittaa tänään energiakysymysten käsittelyn. Esillä ydinvoimaluvat. Keskustelu jatkuu tänään iltamyöhään ja jatkuu sitten muina päivinä jos siihen on tarvetta. Itse en ole ymmärtänyt puheita ja väitteitä, että asiaa oltaisiin eduskunnassa kiirehtimässä. Ei missään nimessä. Asia pitää käsitellä niin perusteellisesti ja huolellisesti kuin eduskunta suinkin vain haluaa ja se myös minun puolestani tarkoittakoot sitä, että jatkamme tarvittaessa täysistuntoja myös juhannuksen jälkeen ja myös heinäkuulla. Kesätauko tulee sitten kun työt on tehty eikä toisinpäin. Tämä tässä talossa välillä kyllä ihmetyttää. Ei eduskunta jää istuntotauolle ennen kuin työt on tehty ja nyt se voi tarkoittaa myös kesätöitä. Tänään keskustelussa esillä myös Euroopan taloutta vakauttavat toimet. Tämäkin asia saattaa vielä venyttää kevään istuntokautta ja siihen pitää kaikilla olla valmiutta.
Mutta nyt sitten ensin Hämeen kansanedustajien kuukausikokousta johtamaan. Esillä siellä tänään siis maakuntasuunnitelmien painopisteet ja kärkihankkeet. Sitten valiokunnat ja iltapäivällä tuo yksi mielenkiintoisimmasta tämän kauden istunnoistamme. Esillä siis vahvasti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus.
…..
Kokoukset nyt takana ja katse jo tiukasti supertiistaiksikin tituleeratun päivän täysistunnossa. Aamulla hämäläisten kansanedustajien kanssa kävimme läpi siis vaalipiirimme tulevaisuushankkeita niin liikenteestä aina koulutukseen ja osaamiseen asti. Itse olen nyt edelleen vahvasti nostamassa aivan ehdottomasti ykköshankkeeksemme tuota Helsinki-Tampere -pääradan välityskyvyn lisäämistä. Ensimmäisen kerran aiheesta kirjoitin ja puhuin jo ties kuinka kauan sitten ja nyt näyttää siltä, että saisimme lisäraideparin ja asemapiha- ja asemalaituriasiat seuraavaan hankelistaan. Työ olisi nyt suunnitelmien osalta valmis toteutettavaksi 2011. Asiaa on siis syytä pitää nyt esillä kaikilla mahdollisillan areenoilla.
Tämän kevään ehdoton ykkösjuttu on kuitenkin valtatie kakkosen Helsingin ja Porin tieosuuden korjauksen loppurahoituksen varmistaminen. Kakkostie on liikenteellisesti merkittävä valtakunnallinen ja kansainvälinen päätieyhteys, eikä sillä välillä ole vaihtoehtoista rautatieyhteyttä. Lisäksi tien liikennemäärät ovat suuria ja liikenteelle ominaista on suuri raskaan- ja joukkoliikenteen osuus. Ongelmaksi on koettu myös valtatien standardin epäjatkuvuus mm. nopeustason osalta. Tähän ongelmaan onkin jo tartuttu osaltaan 2000- luvulla tehdyillä perusparannustöillä, mutta valtatie 2 ei kuitenkaan ole valmis. Perusparannustoimien ulkopuolelle on jäänyt Karkkila-Humppila-välin pitkät tieosuudet, joissa nopeusrajoitus on jouduttu asettamaan 80 km/h tien kapeiden osuuksien vuoksi. Hämeen liitto ja Forssan seudun kunnat ovatkin osaltaan rahoittaneet tiesuunnitelman tälle välille, niin että tien turvallisuutta parantamalla nopeusrajoitus voitaisiin nostaa 100 km/h. Suunnitelman ensivaiheen toteuttamisen talousarvio on noin 10 miljoonaa euroa, kun koko yhteysvälin kunnostus vaatii noin 19 miljoonaa euroa.
Suunnitelma on siis nyt valmiina ja työt tämän tärkeän yhteysvälin parantamiseksi tulisi saada käyntiin mahdollisimman pian. Toivottavasti liikenneministeri Anu Vehviläinen näkee tämän hankkeen tärkeyden ja arvostaa Hämeen liiton ja Forssan seudun kuntien panostusta. Lisäbudjetissa hänen tulee mielestäni myöntää tuo 10 miljoonan määräraha, jolla kunnostus saataisiin hyvin käyntiin.
Tämän jälkeen sitten päärata ja samaan aikaan esille myös tieyhteyden Lahti-Hämeenlinna -kehittäminen sekä ehdottomasti kantatie 54:n perusparantaminen välillä Lahti-Riihimäki-Forssa. Samalla pitää vahvasti selvittää myös raideyhteyden oikea ja järkevin paikka. Kyse siis yhteydestä Forssaan ja Poriin. Itse näkisin yhdeksi erittäin järkeväksi vaihtoehdoksi yhteyden rakentamisen Lahti-Riihimäki -jatkeena Riihimeältä Forssaan. Tämä on nostettava nyt aivan uudella voimalla esille.
…………
Mutta sitten tuohon lupaamaani Riihimäen Harjunrinteen koulun valtionapuun. Riihimäen Harjunrinteen koulun peruskorjauksen kiirehtimisraha-asia on ihmetyttänyt tässä monta päivää ja monta viikkoakin jo. Olen edelleen täydellisen hämmentynyt tavasta jolla asiaa on hoidettu Uudenmaan ELY-Keskuksessa. Näyttää siltä, että Uudenmaan ELY jättää nyt Hämeen aivan toisarvoiseksi. Olen tätä caseä täällä blogissani jonkun verran jo aiemmin läpikäynyt. Kyse siis siitä, miten erikoisella tavalla, sinänsä hyvä ja perusteltu hanke, Loviisan –hanke, nostettiin lähinnä takaoven kautta ohi Riihimäen Harjunrinteen –hankkeen.
Olen itse asiaa selvittänyt lukuisien eri teiden kautta ja myös sen laillisuuskulkua. On yksiselitteisen selkää, että valtionavun hakemisesta on annettu selkeät ohjeet ja Sivistysosaston Tiedotteessa SVU320B todetaan yksiselitteisesti, että ”kaikista vuonna 2010 rahoitettavaksi esitettävistä hankkeista on valtionosuushakemus oltava lääninhallituksessa viimeistään 31.12.2009”. Jokainen voi oheisesta Loviisan Sanomien uutisista kaapatusta kuvasta itse nähdä miten asian laita on.
Asia on edelleen avoinna ja Riihimäen Harjunrinteen hake odottaa toteuttamista. Riihimäen kaupungilla on valmius aloittaa hanke heti koulujen loputtua. Kun kyseessä on osa maamme talouden elvyttämistä niin voi hyvin kysyä mikä on peruste lykätä ratkaisu Riihimäen ja Loviisan suhteen syksyyn? Näin minulle on kerrottu, että ratkaisu näiden kahden hankkeen osalta tehdään vasta syksyllä. Hyvä syy toimia näin, kun toisen hankkeen suunnitelmat edelleen kesken ja rakentamisvalmiutta ei keväällä ole.
Ja toisaalta vasta päätöksenteon jälkeen asiaan on mahdollista puuttua. Siihen asti kumpaakin kuntaa, hyvien erinomaisten ja tärkeiden hankkeiden kanssa, pidetään löyhässä hirressä.
Erikoiseksi tilanteen tekee ennen muuta se, että Loviisan kaupungin hanke on hyväksytty varalle Riihimäen rinnalle vaikka kaikki asiakirjat kertovat, että Loviisa ei ole nyt kysymyksessä olevaa kiirehtimisrahaa/valtionapua hakenut. Ratkaisevaa tässä asiassa on siis se, että onko valtionapua haettu vai ei. Ei mikään mukaan.
Hyvä hallintomenettely edellyttää myös sitä, että kaikissa asioissa toimitaan avoimesti ja läpinäkyvästi annettuja ohjeita noudattaen. Myös päätöksenteossa on ohjeiden noudattamista kunnioitettava. Voi vain kysyä onko tässä toimittu niin? Uudenmaan ELY-keskuksen toimintaa ja menettelyä ei voi ainakaan tähän mennessä pitää hyvän hallinnon oikeusperiaatteiden mukaisena.
On valitettavaa, että päätöstä asiasta ei saada. Eikö maamme talouden elvyttämiseen käytettävää rahaa pitäisi käyttää sen tarkoittamalla tavalla ja tarkoituksen vaatimaan aikaan?
Ihmettelen.
Tässä vielä linkit noihin Loviisan Sanomien uutisiin. Jokainen voi itse pohtia onko fair play –henkeä ja hyvän hallinnon pelisääntöjä tässä noudatettu? Vain se on minulle tärkeää. Perusteiden pitää kestää loppuun asti.
Loviisan Sanomat 26.3.2010 Valtion tukea koulun rakentamiseen vasta 2014?
Loviisan Sanomat 30.3.2010 Suomalaisen koulukeskuksen rahoitusta selvitellään vielä
Loviisan Sanomat 1.4.2010 Suomalaisen koulukeskuksen rakentaminen alkaa jo tänä vuonna
…..
Kello 23.35 ja juuri kotiin. Tänään siis jatkoimme eduskunnassa illalla vielä aina kymmeneen asti energiakeskustelua. Illalla oli pieni tauko valtiovarojenvaliokunnan takia ja siinä välissä ehdin piipahtaa Riihimäellä kuuntelemassa ministeri Iiro Viinasta ja dosentti Jorma Kallenautiota. Viinanen puhui 90-opeista ja tämän päivän talouskriisistä ja myös demarien populismin pelistä ja Kallenautio kirjansa ”Lamasta uuteen nousuun” pohjalta Eka-yhtymän historiasta ja kriiseistä Tradekaksi. Erittäin mielenkiintoiset alustukset ja olisi ollut mukava jäädä pidemmäksikin ajaksi aiheista keskustelemaan, mutta istunto jatkui ja kiirehdin takaisin Helsinkiin. Satakunta puheenvuoroa jäi vielä ensi tiistaiksi jolloin jatkamme energiakeskustelua. Huominen nimittäin varattu Euroopan talouskriisille. Tänään saimme surullisen uutisen kun Eero Heinäluoma käskytti joukkonsa sanomaan ei EU:n talouden pelastuspaketille. Tuli mieleen vahvan Euroopan rakentajan ja euron tekijän Paavo Lipposen sanat: ”Voi tätä käsien perua, voi tätä populismin määrää”. Voin vain ihmetellä miten kauaksi Heinäluoma on nyt vienyt SDP:n siitä Paavo Lipposen johtamasta SDP:stä joka oli Eurooppa-myönteinen ja rakensi Eurooppaa. Ja oli muuten myös oppositioaikanaan vastuuta kantava.
Katainen totesikin tänään, että nyt tehty Heinäluoman päätös osoittaa SDP:n valinneen paikkansa. Katainen totesi, että ”Tämä on osoitus siitä, että sosiaalidemokraatit ovat asemoineet itsensä Timo Soinin perussuomalaisten ja Paavo Arhinmäen vasemmistoliiton kanssa populistiseksi poliittiseksi liikkeeksi” ja ”Ja populismi tarkoittaa, että ei ole kykyä eikä halua kantaa vastuuta”.
No katsotaan mitä SDP:n itse ajattelevat kansanedustajat tekevät huomenna äänestystilanteessa. Itse uskon, että demarien nykyeduskuntaryhmässäkin on edelleen lipposlaisia, jotka näkevät Euroopan siksi viiteryhmäksi jossa haluamme tulevaisuudessakin vaikuttaa ja sen mukana toivottavasti myös menestyä. Mielenkiintoinen päivä siis huomennakin edessä.