Maanantai, 10.05.2010

Blogi, maanantaina 10.05.2010

Uusi viikko ja erittäin merkityksellinen viikko. Eduskunnassa tällä viikolla avaamme keskustelun energiaratkaisuista ja myös seuraamme suurella mielenkiinnolla EU:n taloustilanteen kehittymistä. Palaan näihin kohta. Mutta heti alkuun haluan hieman mainostaa tuoreinta Vierailijaani. Eli täällä kotisivujeni Vierailija-sivulla on nyt uusi kirjoitus otsikolla ”Erhe- ja perhepolitiikkaa”. Kirjoittaja Elina Laavi. Kurkatkaapa kirjoitus ja osallistukaa kommentointiin Vierailija-sivulla. Lisää tietoa: www.elinalaavi.kokoomus.info.

….

Eilinen Eurooppa-päivä sai historiallisen huipennuksen kun aivan viime hetkillä ennen rahamarkkinoiden avautumista EU:n johtajat pääsivät yksimieliseen sopuun EU:n talouden vakauttamistoimista. Päätös tarkoittaa laajan 750 miljardin euron vakausrahastoa, joka samaan aikaan on Kataisen sanojen mukaan talouskriisin ”nujertava ja hirvittävä”. Paketista EU:n osuus 500 miljardia ja IMF:n 250 miljardia euroa. Rahaston tarkoitus on siis olla niin vakuuttava ja vaikuttava, että sitä ei koskaan tarvittaisi. Sen olisi siis tarkoitus toimia samalla tavalla kuin meillä Suomessa nyt 2008-2009 talouskriisissä tehdyn pankkivakautuksen 50 miljardin kokonaisuuden, jota ei koskaan sen jo henkisen vakauttavan voiman takia tarvinnut käyttää.

Kokouksen ja ratkaisun jälkeen Aasian markkinat avautuivat välittömästi noin kolmen aikaan siis viime yönä ja paketti toimi heti toivotulla tavalla. Siis samantien vaikka euroakaan ei suuntaan tai toiseen oltu tarvittu. Vain henkinen päätös riitti. Euro vahvistui saman tien sekä dollaria että jenia kohden. Myös Tokion pörssin Nikkei-indeksi nousi n. 1,3 prosenttia ja myös aSydneyssä nousu oli vakuuttavaa lähes 1,7%. Ja myös Etelä-Koreassa lähes 1,3%. Toivotaan, että sama trendi jatkuu vaikka ei tämä todellakaan tarkoita vielä sitä että kaikki olisi ohi.

Erityisen tyytyväinen olin myös siihen, että koko viikonlopun ajan neuvotteluja seuranneen eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja antoi myös ratkaisulle tukensa. Tuomioja totesi Ylelle erittäin hyvin ja rakentavasti, että ”lähtökohtana meilläkin on ollut ilman muuta se, että tässä nyt on kysymys niin vakavasta kriisistä, että tämä on pysäytettävä ja luottamus palautettava, ja siinä näytetään onnistuneen.” Juuri tällaista vastuullisuutta tässä nyt on kaivattu myös opposition edustajilta. Toivotaan, että SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen tekee myös saman eikä lähde pelaajien joukkoon. Nyt tarvitaan Tuomiojan kaltaista viisasta rakentavaa ajattelua lyhytaikaisten ääntenkalastelun sijaan.

Jäämme siis seuraamaan suurella mielenkiinnolla miten päivä etenee. Toivotaan parasta. Se on meidän kaikkien yhteinen etu.

….

Tänään itse suuntaan aamun tapaamisen jälkeen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalle. Kenraali Adolf Ehrnroothin aloittama Marskin Lounas -perinne on jatkunut katkeamattomana ja tänään jälleen kevään lounaan aika. Itse aikanaan nuorena yläkouluikäisenä poikana olin usein tilaisuutta kuvaamassa ja myös itse kenraalia haastattelemassa ja nyt minulla on kunnia istua tuohon tuvan ainutlaatuiseen pöytään. Teen sen tänään tietäen, että kunnia tästä kuuluu kotiseudulleni. Kiitos tästä kasvunalustasta Lopella ja teille kaikille jotka olette elämääni tavalla tai toisella vaikuttaneet. Tiedätte kyllä niin perheeni, ystäväni, TOP-Klubilaiset ja kaverit, kunnan ja seurakunnan väki ja moni yhdistysten ja seurojen aktiivi. Teitä minä kiitän. Teitä minä tänään muistan kun tuohon pöytään Punelia-järven rannalla istun.

Illalla sitten vielä Lopella Lopen Ampumarata-yhdistyksen vuosikokous ja jotain muutakin päivään mahtuu. Palaillaan näihin. Nyt mielenkiintoisen päivän pariin.

…..

Päivä siis kulunut tänään Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla. Tilaisuuden tiesin ja tunsin, mutta myönnän, että hetki oli hieno kun sain nyt ensimmäistä kertaa itse lounastaa tässä majan tuvassa. Paikassa jossa ei koskaan muulloin syödä eikä istuta. Vain kerran vuodessa perinteisellä kevätlounaalla. Mielenkiintoisia keskusteluja niin maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, EU:n tilanteesta hieman myös energiasta ja valtavan paljon upeita tarinoita vuosikymmenten takaa mm. 14. Divisioonasta kenraali Raappanan divisioonasta. oli kunnia saada olla mukana.

Nyt pari tuntia hyvää tehokasta peliaikaa kotikoneen ääressä. Kunnan asioita hoidettava ja hieman Riihimäenkin ja sitten illalla tuo tämän illan ainokainen kokous.

Mielenkiinnolla olen tässä myös hieman lehtien verkkosivuja selaillut. Olen enemmän kuin tyytyväinen, että vahvat demarivaikuttajat Erkki Tuomioja ja aamu-tv:ssä Huomen Suomessa myös Paavo Lipponen ovat antaneet kovan ja vahvan tuen maamme hallituksen linjalle EU:n ytimessä tehtyjen ratkaisujen suhteen. Näyttää siltä, että Urpilainen ja Heinäluoma ovat jäämässä yksin populisminsä kanssa. Tai siis tässäkin kysymyksessä yhteen perussuomalaisten kanssa. Mielenkiintoista nähdä saavatko demari-kaksikko joukkonsa kaikesta huolimatta äänestämään viimeviikkoisen uhittelun hengessä talouspaketteja vastaan.

Toivotaan, että vahvojen SDP:n johtohahmojen Tuomioja ja myös Lipposen kommentit kääntävät demarien takit. Sen tässä tilanteessa heille kernaasti soisi. Lipponenhan totesi aamulla, että nyt tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita ja tähän suuntaan Lipposen mukaan olisi pitänyt jo itseasiassa aiemminkin kulkea. Lipponen uskoi vakausjärjestelyjen mahdollisuuteen toimia.

Mutta nyt töiden pariin. Sähköpostivuori aikamoinen. Muun muassa.

….

Kello jo kohta puolenyön ja jääkiekkopelikin jo jännitetty. Tärkeä voitto suomalaisille ja taistelu jatkuu. Parempaa tämä jo paljon oli kuin avaus, mutta ei vielä sellaista millä mitalipeleihin mentäisiin. Uskon kuitenkin edelleen nuoriin leijoniin.

Ilta tänään ennen peliä siis Lopen ampumaradalla. Olen kuntamme yleisenkokouksen edustaja ratayhdistyksessä ja valtavan loppilaisen talkootyön tulos alkaa pikkuhiljaa olla loppusilausta vaille valmis. Talkootöitä on tehty tuhansia miestyötunteja ja lopputuloksena maamme modernein ympäristöampumarata. Ympäristö mm. siitä syystä, että rata on rakennettu niin, että kaikissa penkoista ja valleista valumavedet otetaan taltee ja rakentein on myös kehitetty äänihaittaa mahdollisimman pieneksi. Edelleen tässä tiettyihin ilmansuuntiin työtä ja se myös jatkuu osana radan ympäristötöitä. Viime vuonna samassa kokouksessa pääpuheenaihe oli radan kehnossa kunnossa ollut työ. Silloin päätimme ja linjasimme, että tie on syytä saada kuntoon ja nyt vuotta myöhemmin valtavan talkootyön tuloksena tie on tuplaten leveämpi ja rakenteiltaan vahvistettu. Esimerkki siitä kun työhön tartutaan.

Mutta nyt kello jo niin paljon, että käännän katseen huomiseen. Huomenna Helsingissä aamulla Hämeen kansanedustajien kuukausitapaaminen maakuntasuunnitelmien parissa. Olen toiminut tämän ryhmän puheenjohtajana nyt toista vuotta ja jatkan myös tämän vaalikauden loppuun tässä tehtävässä. Mielenkiintoinen yhteistyön toimielin eli maakunta- ja ennen muuta myös puoluerajojen. Sitten valiokunnat ja iltapäivällä energia-asioiden pariin suureen saliin. Edessä yöhön venyvä istunto huomennakin.

Kommentit