Sunnuntai, 09.05.2010

Blogi, sunnuntaina 09.05.2010

1927 se alkoi. Äitienpäivän viettäminen. Tänään jälleen yksi erityinen Äitienpäivä tuon jälkeen. Niin kuin jokainen Äitienpäivä on. Lämpimät onnittelut kaikille Äideille. Ja ennen muuta omalle Äidilleni ja perheemme tuoreelle Äidille.

Onnittelen jälleen teitä kaikkia hyvän ystäväni Riikka Lindforsin ihastuttavalla esityksellä vuosien takaa. Tuula Valkaman sanoittama englantilainen käännösiskelmä Äideistä parhain tehtiin jo 1971 Bill Parkinsonin kynällä alkuperäisellä nimellään Mother of Mine. Suomessa laulu ilmestyi Valkaman sanoittamana jo vuotta myöhemmin ja sai heti suuren suosion soittolistojen kärjessä. Ja sinne se kuuluu tänäänkin. Niin säveliltään, mutta ennen muuta tärkeiltä sanoilta.

ÄIDEISTÄ PARHAIN:

Lapsuus se on, korvaamaton
Paljon mä sain, siks kiitän sua vain
Äidille vaan laulaa nyt saan, äideistä parhaimman sain
Lohdun hän loi,
suojan hän soi
Hellyyttä koin,
siks kiittää vain voin
Rakkaudestaan voimaa mä saan,
äideistä parhaimman sain

Hän ymmärtää ja lohduttaa,
laulun tään hän nyt saa-aa-aa
Kallein hän on, niin korvaamaton,
parhain hän on äiti mun

Luotas jos tie kerran mun vie,
suureks kun vartun unhoon jää et
Muistot nää mieleen jää, rakkautes tää
Äideistä parhain sä oot

Luotas jos tie kerran mun vie,
suureks kun vartun unhoon jää et
Muistot nää mieleen jää, rakkautes tää
Äideistä parhain sä oot
Äideistä parhain sä oot

…..

Tänään päivä siis Äitien kanssa. Sateinen sääkään ei juhlapäivää latista ja Äitienpäivälounaalle suuntaamme nyt entistä isommalla porukalla. Nautitaan siis tästä päivästä.

Eilisilta ei sitten MM-lätkässä mennytkään aivan nauttimisen piikkiin. Leijonien avauspeli Tanskaa vastaan oli enemminkin nöyryytys ja täytyy todella toivoa, että nuori leijonalaumamme herää tästä kovaan taisteluun. Itse uskon edelleen tähän ryhmään ja ennen muuta sen nuoruuden ja innon takia. Palaset loksahtavat. Näin toivon ja uskon.

EU:ssa on koko viikonlopun tehty kovaa työtä hätäkokouksessa. Tarkoitus vakauttaa nyt Kreikan tilanne ja myös koko Euroopan tilanne ja tarkoitus nyt nimenomaan etsiä se minunkin täällä peräänkuuluttama vakauttamismekanismi EU:lle ennen kuin rahamarkkinat aukeavat maanantaina.

Tämän viikon aiemmat toimenpiteet ovat jo osaltaan turvanneet Kreikan tilannetta ja pitäneet ainakin nyt kriisin omassa pesässä Kreikassa. Pelko tosin edelleen sen laajenemiseen on olemassa. Mutta nyt siis valmistellaan erityistä vakautusmekanismia, jonka tavoitteena on saada kuriin EU:n nyt jo alijäämäiset valtiot ja estää tulevaisuudessa vastaavien tilanteiden synty. Mielenkiintoinen tilanne on siksi, että nykymallissa ei ole ketään, joka takaisi valtioiden lainoja. Kyse siis tietynlaisesta systeemikriisistä.

Mutta nyt siis alustavien tietojen mukaan suunniteltavien vakautustoimien perusteena on pohdittu käytettävän uuden Lissabonin sopimuksen artiklaa 122. Se oikeuttaa EU:n poikkeustoimiin erityistapauksissa. Tavoitteena löytää myös sanktiojärjestelmä niille euromaille, jotka eivät reagoi alijäämäisyyteensä. Tätäkin viikolla täällä peräänkuulutin. Itse siis olen tyytyväinen, että nyt lainapaketin hyväksymiseen sidotaan näin kovat ja tiukat yhdessä neuvotellut ehdot.

Tänään EU:n kriisikokouksesta on luvassa historiallinen päätös, joka syntynee Lissabonin sopimuksen mukaisesti määräenemmistöllä.

Olen tyytyväinen, että yhä suurempi joukko meistä suomalaisista on ymmärtänyt kriisin vakavuuden. Tämä vastenmielinen Kreikan lainapaketti on saamassa yhä laajenevan pitkähampaisen kannatuksen myös kaikkien meidän suomalaisten mielissä. Vastuulliset tietävät miten asiassa pitää toimia. Myös populisiset puolueet tietävät miten heidän kannattaa toimia. Vaikka toivottavasti järki sanoo heilläkin miten pitäisi toimia. Mutta uskoisin kuitenkin, että meillä eduskunnassakin valtaosa asettuu tämän jälkeen yhteiseen EU-rintamaan pelastamaan Suomea ja maamme hyvinvointia. Jos tämän päiväinen vakauttamiskokous onnistuu niin uskon, että meillä on hyvä tilanne katsoa tulevaisuuteen. Loppujen lopuksi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisesta on tässäkin meidän osaltamme lopulta kysymys.

…..

Tämän päivä niin henkilökohtainen, että jätän sen. Tiedätte varmasti. Yhdessäoloa tärkeimpien kanssa. Hyvä lounas ja sen sellaista. Toivottavasti mahdollisimman monella mukana äitienpäivä, Eurooppa-päivä ja Timonkin päivä. Sellainen päivä.

Tänään jälleen presidentti palkitsi ansioituneita äitejä. Kaikki ovat varmasti erittäinkin ansioituneita, mutta tänään muistettiin ja kiitettiin yhteensä 31 äitiä jostain erityisen suuresta. Meille Lopelle Vojakkalaan tuli myös suuri kiitos. Vojakkalainen Liisa Tarkkala oli yksi palkituista ja presidentin kiittämistä äideistä. Ensin oman perheensä kasvattaneena ja sitten lastenlasten isoäitinä oleminen on jo kiitoksen arvoista, mutta tämän jälkeen Liisa Tarkkala on perheensä kanssa antanut uuden perheen ja kodin monelle murrosikäiselle nuorelle. Se on varmasti teko ja työtä joka ansaitsee kaiken mahdollisen kiitoksen. Hän totesikin lehdessä, että ihmiset ovat ihmetelleet millainen sydämen laajentuma hänellä oikein on. Se kuvaa hyvin tuota tärkeää ja korvaamatonta työtä. Haluan myös täällä onnitella Liisaa tästä arvokkaasta tunnustuksesta – Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalista kultaristein, mutta ennen muuta siitä työstä mitä hän ja perheensä on tehnyt vuosien aikana. Toivon todella, että lehdessäkin kerrottu hanke Vojakkalassa onnistuu. Olen sitä valmis edesauttamaan kaikin mahdollisin keinoin.

Tänään äitienpäivän valtakunnallisessa juhlassa peruspalveluministeri Paula Risikko oli jälleen kerran ajassa ja vahvasti. Olen oppinut tuntemaan Paulan vuosien aikana ja tiedän, että hän tahtonainen ja joka tekee ja kantaa vastuun. Tänään juhlapuheessaan Paula osui jälleen erittäin oikeaan. Hän totesi, että palveluita on suunnattava ennen muuta köyhille perheille ja valtion ja kuntien taloudellisia etuja on suunnattava erityisesti köyhille ja syrjäytyneille vanhemmille ja lapsille. Ministeri totesi, että perheen heikko toimeentulo näkyy luvattoman usein myös perheen terveydessä ja hän pitikin ”perheiden välisiä eroja terveydessä ja hyvinvoinnissa liian suurina” ja ”erityisesti perus- ja lähipalveluja sekä ensisijaisia etuuksia on vahvistettava”. Olen Paulan kanssa jälleen enemmän kuin samaa mieltä. Yhtä samaamieltä kuin vahvasta tahdostamme ja jyräämisestämme lapsilisien indeksiin sitomiseksi, vammaisten avustaja-asian korjaamiseksi ja nyt myös laitoshoidossa olevien ihmisten valinnanmahdollisuuksien lisäämiseksi. Tiedän, että se on kallista aina jollekin, mutta arvokas elämä ja oikeus omaan ja oikeus lähimmäisiin on sellaisia arvoja joita ei rahalla saa ulosmitata tai lailla tai laskulla estää. Tänään puheenssaan Risikko totesikin, että helposti saatavilla ja toimivilla palveluilla, mutta myös siis vain riittävillä etuuksilla voidaan ehkäistä terveys- ja muiden hyvinvointierojen kasvu.

Päivän upeita uutisia on ollut kyllä myös hyvän ystäväni Jari-Matti Latvalan makea voitto rallin MM-sarjassa huikean sekunttitaistelun jälkeen ja vähintäänkin yhtä jännittävää on tilanne EU:ssa missä neuvotellaan EU:n tulevaisuudesta. Olen myös surullisena seurannut sitä pelaamista – politiikan peliä ja populismiä – mitä Suomessa aiheen ympärillä on käyty. Odotan todellakin mielenkiinnolla tuota tulevan viikon äänestystä. Se on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastusäänestys mitä suurimmalta osin. Mutta nyt näyttää todellakin huolestuttavalta miten tuo EU:n talousjatko etenee. Ratkaisua haetaan nyt laajentamalla nykymalleja niin, että nykyisen EU-järjestelmän avulla voitaisiin tukea lainoilla euroalueen ulkopuolisten maiden lisäksi myös euroalueeseen kuuluvia maita. Nykyinen maksimikoko nostettaisiin 110 miljardiin nykyisen 50 miljardin sijaan ja rahat lainattaisiin markkinoilta EU-maiden takauksella. Tätä kauttahan on aiemmin lainattu rahaa mm. Romanialle sekä Unkarille ja Latvialle. Neuvottelut jatkuvat yöhön ja toivotaan, että järki voittaa sielläkin. Tässä pelataan tulevaisuuskortilla Mustaa Pekkaa.

Kommentit