Tiistai, 10.05.2011

Blogi, tiistaina 10.05.2011

Kello kohta seitsemän ja aika suunnata aamun auringossa jälleen kohti Helsinkiä ja eduskuntaa. Tänään tarkoitus saada myös Portugali-asiaa eteenpäin. Kimmo Sasin parlamentaarinen työryhmä on tehnyt hyvää työtä viime loppuviikon ja nyt alkuviikon ja katsotaan sitten millaiseen ratkaisuun enemmistö tulee. Oma kantani on selvä eli itse haluan Suomen jatkavan tulevaisuudessakin EU:ssa ja eurossakin ja siksi haluan vakauttaa Euroopan taloustilannetta enkä ainakaan sitä horjuttaa ja repiä. Mutta niin kuin olemme aiemmin todenneet niin enemmistö mukaan tämäkin asia mennään ja ne jotka EU:n haluavat kaataa niin kantavat sitten vastuunkin tulevasta. Se ei kauhean ruusuinen tule olemaan jos ei nytkään helppoa ole. 

Mutta tänään aamusta ensin palaverejä ja sitten Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokous Portugali-casen parissa ennen täysistuntoa. Katsotaan mihin tämä kehittyy. Itse vielä uskon kuitenkin enemmistö tukeen ainakin jos keskusta pitää vaaleja edeltävänsä linjansa ja vastuullisuuspuheensa. Mutta katsotaan nyt. Iltapäivällä olemme viisaampia.

Tänään eduskunnassa jatkoimme Euroopan talouskriisin käsittelyä. Täytyy kyllä antaa kiitosta Kimmo Sasille erinomaisesta työstä asian valmistelussa ja läpikäymisessä. Ammattilaisena hän on hoitanut poikkeuksellista ja poikkeuksellisen vaativaa tilannetta erinomaisesti. Tänään asialle saatiinkin jo keskustan tuki mikä näytti vielä pari päivää sitten kaukaiselta. Ehkä kyse olikin vain poliittisesta piruetista tai tuplakäyskäännöksestä. Uskoisin siis, että omaa kenttäväkeä kovistelulla yritettiin rauhoitella ja hämätäkin ja tänään sitten palattiin ruotuun. Se heille suotakoon ja iso kiitosta siitä, että vastuullisuus voitti heilläkin poliittisen pelaamisen.

Me tänään kokoomuksen eduskuntaryhmässä kävimme asian huolella läpi ensin puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla ja sitten Kimmo Sasin selonteon kautta. Pakka meillä kasassa ja tehtävämme selkeä: pelastaa Euroopan taloutta osaltamme ja sitä kautta vakauttaa ennen muuta Suomen talouskasvua.

Euroryhmä kokoontuu siis Brysselissä ensi maanantaina 16.5. päättämään EU-komission, IMF:n, EKP:n ja Portugalin sopimasta lainaohjelmasta. Suomen kannan lainaohjelmaan määrittelee nyt eduskunnan suuri valiokunta. Vaikka eduskuntapuolueet eivät löytäneet Kimmo Sasin ryhmän työskentelyn aikana sellaista kantaa Portugalin lainaohjelmaan, jolla olisi ollut takanaan selvä eduskunnan suuren valiokunnan ja suuren salin tuki niin nyt näyttää siltä, että asia hoituu. Eduskuntaryhmät käsittelivät Portugalin lainaohjelmaa tänään kokouksissaan ja ainakin keskustalta ja meiltä selkeä yksimielinen tuki asialle. Tavoitteena on nyt se, että huomenna tai sitten viimeistään perjantaina suuren valiokunnan käsittelyssä olisi EU-ministerivaliokunnan esitys, jolla olisi eduskunnan enemmistön tuki takanaan.

Käytännössä tämä varmasti edellyttää sitä, että esimerkiksi SDP kertoo, mitä puolueen pitkään vaatima ”sijoittajien vastuu” voisi Portugalin lainaohjelman osana tarkoittaa. Vaikka onko se vain sanoja sanojen perään?

Mutta nyt on siis olennaista, että suuri valiokunta pääsee tekemään päätöksiä maamme kannasta ja mielellään jo huomenna keskiviikkona. Jos suuri valiokunta ottaa kantaa lainaohjelmaan vasta perjantaina olisi verrattain hankalaa etsiä merkittäville muutoksille tuki niin EU-komissiolta, kaikilta euromailta, IMF:ltä, EKP:ltä sekä Portugalin hallitukselta ja oppositiolta viikonlopun aikana. Sekin varmasti Katainen kyllä tekee, jos on pakko. Jos Portugalin lainaohjelmaan halutaan aidosti vaikuttaa, muutostoiveet lainaohjelmaan olisi syytä esittää siis mahdollisimman pikaisesti.

Hallitustunnustelija, valtiovarainministeri Jyrki Katainen on ilmoittanut, että hän päättää hallituspohjasta tällä viikolla sen jälkeen, kun eduskunnan kanta Portugalin lainaohjelmaan on lyöty lukkoon.

Tässä nyt lyhyt selvitys tämän hetkisestä tilanteesta. Eduskunnassa asian parissa aikamoinen kuhina työ jatkuu. 

 

Kommentit