Tiistai, 10.02.2009

Blogi, tiistaina 10.02.2009

Aikainen herätys tänään. Tiukka eduskuntaviikko starttaamassa ja nyt ei todellakaan ole aikaa mihinkään muuhun. Eduskunnassa pitkiä päiviä luvassa ja salikeskustelujen lisäksi myös valiokunnissa isoja ja vaikeita asioita pöydällä. Mutta hoidetaan ne.

Keskustelu lisäydinvoimasta myös kiihtyy. Itse olen suhtautunut ydinvoiman lisärakentamiseen lähtökohtaisesti myönteisesti. Se on tärkeä tukipilari uusiutuvan energian rinnalla jonka käyttöä tullee ehdottomati samalla lisätä. Mutta itse en kauhean innostunut ole esimerkiksi Venäjän tuontienergian varassa elämisestä tai ainakaan tämän riippuvuussuhteen lisäämisestä. Hyviä esimerkkejä ongelmista löytyy tältäkin vuodelta Euroopan kaasuhanakinoista. Meillä tuollainen energiansaannin katkaisu olisi nopeasti kohtalokasta näissä pakkasissa. Ja on myös totta, että mieluummin ostan suomalaista ydinenergiaa kuin niin, että tarpeemme kasvaessa Venäjä lisää ydinvoimaa itärajamme takana ja myy sähköä sieltä sitten Suomeen. Siksi suhtaudun lähtökohtaisesti myönteisesti lisäydinvoimanrakentamiseen jos ja kun siihen maassamme on tarvetta. Meidän tullee turvata maamme varsin hyvä energian omavaraisuusaste tulevaisuudessakin. Ehkä mieluumminkin jopa lisätä sitä.

Aiheeseen otti kantaa tänään myös Hesarissa Paavo Lipponen. Lipponen liputti jopa kolmen uuden ydinvoimalan puolesta Energia-lehdessä. Lipposen mukaan maallamme tullee olla riittävä sähköntuotantokapasiteetti, ettemme joudu pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla Norjan ja Ruotsin armoille. Tämä on varsin perusteltu kanta kyllä. On myös totta sekin, että sähköverkkojemme integrointi Baltianmaiden kanssa vaatii kapasiteettia kriisitilanteita varten. Lipposen mukaan tarvitsemmekin yhden reaktorin teollisuuden tarpeisiin, mutta samaan aikaan toisen, siksi, että sähköntuonti Venäjältä saadaan korvattua. Kolmas lisätarve syntyy Loviisasta missä kaksi rektoria tullee tiensä päähän ja korvausikään 2020-luvulla. Nyt onkin jätetty jo kolme rakennushakemusta. Yhden on jättänyt Teollisuuden Voima ja kaksi muuta hakemusta Fortum ja Fennovoima.

Ensimmäinen aamun palaveri jo kohta painaa päälle. Palataan aiheisiin.

Tänään saimme eduskunnassa työn todenteolla myös salissa käyntiin. Pääministeri kertoi alustukseksi hieman tulevan kevään ja vuoden asioista ja tämän ympärillä kävimme pitkän ja perusteellisen keskustelun mm. taloudesta, kuntien tilanteesta tästä näkökulmasta ja myös muista tulevista aiheista. Samoja aiheita pyörittelimme myös Ylen Politiikan Puhemyllyssä tänään iltapäivällä ja samat teemat esillä osittain myös illan Helsingin Kokoomuksen naisten eduskunnassa järjestämässä talousillassa. Tuhti paketti siis ajankohtaista tietoa hieman eri näkökulmista. Juuri hetki sitten istunto päättyi ja itse sain pitää koko pitkän keskustelun viimeisen puheenvuoron. Mutta se ei tarkoita että keskustelu päättyisi vaan ennen muuta me kokoomuksesta peräänkuulutimme tässäkin keskustelussa nyt rakentavaa henkeä ja uusia avauksia joka suunnalta. Ja niitä toivottavasti vielä tulleekin.

Lakivaliokunnassa saimme tänään myös merkittävästi eteenpäin alkoholilainsäädännön hitaasti edennyttä uudistustyötä. Katsotaan josko siitäkin saisimme valmista vielä lähiaikoina ja myös sivistysvaliokunnassa tänään hyvin eteenpäin työmme innovaatiopolitiikan ympärillä. Selonteko siis meidän pöydällä nyt. Mutta tänään illalla vielä puolustusministerin tapaaminen eli kohta sinne. Työpäivä siis saa jatkua.

Kommentit