Keskiviikko, 11.02.2009

Blogi, keskiviikkona 11.02.2009

Eilen illalla kävimme vielä pitkän ja perusteellisen keskustelun tänään eduskuntasaliin tulevasta puolustuspoliittisesta selonteosta. On valitettavaa, että tämä suuri asiakokonaisuus halutaan sotkea ja sitä hämmentää mm. peruspalveluihin sitä vertaamalla. Näin kävi esimerkiksi tiistaina Politiikan Puhemyllyssäkin. Tottakai jokainen voi tehdä haluamiaan linjauksia, mutta tosiasiat on syytä tunnustaa. Jos haluamme, että maallamme säilyy itsenäinen ja uskottava maanpuolustus niin sitä pitää vaalia ja osana tätä on nytkin tehty puolustuspolitiinen selonteko ja siihen sisältyvä pieni määrärahakorotus. Julkisuudessa on haluttu antaa tästä 2 prosentin tasokorotuksesta kuva, että nyt olisimme lisävarustelemassa maatamme ja pullistelemassa raudalla. Siitä ei missään tapauksessa ole kyse. Kahden prosentin tasokorotus on väistämätön tosiasia jos haluamme ylläpitää ja turvata nykyisen puolustuksemme tason. Tämän selonteon ja samalla puolustusmäärärahojen kahden prosentin tasokorotuksen 2011 vuodesta eteenpäin on myös hyväksynyt presidentti Halonen.

Häkämies totesi tänään Huomenta Suomessa, että jos lisämäärärahaa emme puolutusvoimille anna niin se tarkoittaa sitä, että kriisiajan reserviä joudumme pienentämään jo ennenaikaisesti. Samalla joutuisimme ottamaan keskusteluun joukko-osastojen lakkauttamisia. Eli jos tuota Utvan yksimielistä kahden prosentin korotusta emme hyväksy niin silloin joudumme rakenteellisen muutoksen tekemään nopeutetussa aikataulussa ja Häkämiehen sanoin ”hyvin paljon kovemmalla kädellä”.

Nyt viiden minuutin päästä eduskunnan suureen saliin tuleva turvallisuuspoliittinen selonteko nojaa siihen tosiasiaan ja perusrakenteeseen, että maamme ei voi rakentaa turvallisuuttaan vieraan maan avun varaan, vaan meillä on oltava oma kansallinen ja ennen kaikkea uskottava puolustus. Itse allekirjoitan tämän ja olen tämän puolesta valmis myös toiminaan. Mutta nyt siis kello jo juoksee ja pidennetty täysistunto alkaa juuri.

….

Tänään päivä siis mennyt tiivisti ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa. Aamulla aloitimme pääministerin esittelypuheenvuorolla ja sen jälkeen ryhmäpuheenvuoroissa jokainen eduskuntaryhmä toi esille omia linjauksia mm. puolustusmäärärahoista. Varsin erikoista on se, että presidentti Halosenkin linjaama 2 prosentin määrärahakorotus ei näytä saavan oikeastaan minkäänlaista kannatusta hänen oman puolueensa SDP:n joukoissa. Urpilainen totesi, että esitys on täysin kestämätön eikä sitä voi hyväksyä.

Tämä varsin yksisilmäinen ajattelumalli nyt siis olisi ajamssa maatamme valikoivaan asevelvollisuuteen. Eli emme enää ensi vuosinakaan pystyisi kouluttamaan kaikkia nuoria miehiä ja halukkaita nuoria naisia varusmiespalveluksessa vaan maamme siirtyisi valikoivaan asevelvollisuuteen. Kohti tietynlaista palkka-armeijaa. Tämä ei ainakaan meidän kokoomuslaisten ajatuksissa siinnä vaan meidän vahva tahto on luoda puolustuksemme tulevaisuudessakin yleisen ja yhtenäisen asevelvollisuuden varaan.

Tosiasia on sekin, että reservimme suuruus tullee tulevaisuudessa laskemaan ikäluokkien pienentymisen myötä. Miesvahvuus siis laskee. Jos haluamme ylläpitää nykyisen puolustuksemme tullee meidän vahvistaa tämän pienenevän varusmies- ja reserviläisjoukon tekniikkaa ja materiaalia. Kun tiedämme mitä tämänpäivän aseteknologia maksaa niin on helppo ymmärtää, että laskuun ei riitä nykyinen puolustusbudjettimme. Ja lisäksi tuo vähennys miesmäärässä tullee vasta 2015 lähtien ikäryhmien siis pienentyessä ja tätä varten olisi syytä nyt ajoissa rakentaa puolustuksemme sellaiseksi, että se vastaa tämän pienemmänkin reservijoukon myötä maamme tarpeita ja haluja. Meillä kokoomuslaisilla on edelleen vahva tahto puolustaa isänmaata tulevaisuudessakin ja olen hieman hämmentynyt, että tällainen tahto on nyt rapisemassa.

Jos nyt päädymme kuitenkin nykytasoiseen puolustusbudjettiin myös vuodesta 2011 lähtien niin edessä on yksiköiden alasajoja esimerkiksi Porista, tai erittäin suuria muutoksia koulutukseen eli lähinnä valikoiva asepalvelus. Ollaanko siihen sitten halukkaita sen näyttää puolustuspoliittisen selonteon käsittely nyt eduskunnassa.

Ehkä hyvä vielä todeta, että tällä lisämäärärahaesityksellä on siis presidentin tuki ja sillä ei ole mitään yhteyttä maamme joskus tulevaisuudessa mahdollisesti tekemiin ratkaisuihin koskien esimerkiksi Natoa. Natoon meillä ei ole kiire. Hallitusohjelma on yksiselitteinen ja selkeä ja sen mukaan tulemme elämään. Turhaan ei Natolla siis kannata nyt pelotella ketään.

Mutta työt tässä vielä jatkuvat ja mm. Afganistanin vaalikysymys vielä esillä. Pitkää päivää.

….

Kello 22.40 ja juuri hetki sitten kotiin. Niin se pitkäkin päivä päättyy ja paljon tänään saatukin aikaiseksi. Huomenissa vielä hieman palailen tuohon tämänkin päiväiseen aiheeseen. Se täytyy todeta, että tälläkin kertaa opposition kyky vaihtoehtojen esittämiseen jäi näkemättä ja periaatteellinen vastustuskin loppui pariin tuntiin. Ehkä dematien puheita kuitenkin hillitsi lopulta se tosiseikka, että viime viikolla valtiopäivien avajaisissa presidentti Halonen tuki itsensäkin tekemään ja yksissä tuumin hyväksymää selontekoa ja erityisesti Halonen puolusti armeijan määrärahojen kasvattamista. Tätä presidentti perusteli hallituksen tapaan puolustusmateriaalin hinnannousulla. Juuri niin.

Kommentit